Šodien visā Latvijā - trauksmes sirēnu pārbaude (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Mārtiņš Plūme/LETA

Trešdien, 27. novembrī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) visā Latvijā veiks trauksmes sirēnu pārbaudi, iedarbinot tās uz trim minūtēm, informēja VUGD pārstāve Inta Palkavniece.

Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa, vai arī pastāv tās draudi. VUGD divas reizes gadā veic trauksmes sirēnu gatavības pārbaudi, lai pārbaudītu trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli un sadarbību ar plašsaziņas līdzekļiem - radio un TV.

Šoreiz trauksmes sirēnu pārbaudi organizēs citādāk - pārbaudot trauksmes sirēnu iedarbināšanu dažādos mērogos, sākumā iedarbinot sirēnas visā valstī, bet vēlāk atsevišķi vienā pilsētā. Līdz šim vienmēr pārbaude veikta vienlaicīgi visā valstī, bet šoreiz, lai pārbaudītu iespēju trauksmes sirēnas ieslēgt atsevišķi tikai vienā pilsētā, trauksmes sirēnu pārbaude Ventspilī tiks veikta vēlākā laikā nekā pārējā valstī.

27. novembrī no plkst. 10 līdz plkst. 10 visā valstī, izņemot Ventspils pilsētu, tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas uz trim minūtēm, bet Ventspilī sirēnu pārbaude notiks no plkst. 10.30 līdz plkst. 10.40. 

VUGD uzsver, ka nākamajā trešdienā iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. Gadījumā, ja trauksmes sirēnu pārbaudes laikā tās nav dzirdamas, dienests aicina neuztraukties, jo ārkārtas gadījumos tiks izmantoti arī citi apziņošanas veidi, piemēram, informācijas nodošana pa skaļruņiem. 

VUGD arī aicina viesnīcu administrāciju informēt savus ārvalstu viesus par gaidāmo trauksmes sirēnu pārbaudi, lai nerastos lieki uztraukumi.

Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā, atkarībā no sirēnas izvietojuma augstuma, teritoriālās apbūves īpatnībām, pilsētas ikdienas trokšņiem, gaisa mitruma un vēja stipruma. 

VUGD atgādina, ka gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, izdzirdot trauksmes sirēnu signālu, iedzīvotājiem jāieslēdz televizori un radioaparāti vai citas ierīces, piemēram, mobilo telefonu radiouztvērēji, informācijas saņemšanai par to ieslēgšanas iemeslu un nepieciešamo rīcību.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu