Kā izpatikt cimperlīgajam mājas karalim? Aksesuāru iegāde atbilstoši kaķa gaumei un vajadzībām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka paši graciozākie un izvēlīgākie mājdzīvnieki noteikti ir kaķu kārtas pārstāvji. Nereti saimniekiem gribas mājas karalim pielabināties, palutinot to ar jaunu spēļmantu vai samtainu troni saldākam miegam. Bet kas bieži notiek? Aksesuāru iepakojums pūkainajam draugam šķiet pievilcīgāks par pašu mantu. Kā no šādām situācijām izvairīties un kā "nolasīt" kaķa vēlmes, portālam "Apollo" atklāj "PetCity" eksperte Laima Štrausa.

Ar ko sākt?

Eksperte norāda, ka kaķu aksesuāri ir ļoti plašs jēdziens - tualete, bļodiņas, guļvieta, ķemmes, spēļmantiņas, nagu asināmie stabi un arī iemauktiņi un pavada. Tāpēc pirms doties uz veikalu saimniekam jāsaprot, kas ir nepieciešams.

"Mīlulis ir nedaudz jāizpēta. Izpētes dziļums atkarīgs no tā, kādus aksesuārus tieši vēlaties iegādāties," iesāk Laima.

Speciāliste uzsver it kā pašsaprotamas, taču nozīmīgas lietas. Piemēram, "ja jāiegādājas tualete, noteikti ir svarīgs kaķa izmērs. Lielam kaķim mazā tualetē būs neērti. Līdz ar to kaķis var izdomāt, ka ērtāk kārtot savas dabiskās vajadzības ir ārpus kastītes".

"Tāpat bļodiņas barībai un ūdens trauks. Ja trauks būs par mazu, kaķis var nelabprāt no tā ēst vai dzert, jo ūsas pieskarsies bļodiņas malām.

Ne visiem kaķiem tas traucē, bet ir daļa kaķu, kuriem labāk patīk seklas, bet lielas bļodiņas. Ir arī kaķi, kuriem patīk dzert no tekoša ūdens. Šādiem kaķiem ļoti piemērota ir ūdens strūklaka," norāda eksperte.

Toties, ja ir paredzēts ar kaķi doties pastaigās un ir padomā iegādāt iemauktiņus un pavadu, tad speciāliste iesaka doties uz veikalu ar pašu dzīvnieku, lai varētu pārliecināties, ka viss der un kaķis jūtas ērti.

"Ja iegādājaties aksesuārus pirms kaķis ir nonācis jūsu mājās, tad svarīgi ir iztaujāt kaķa iepriekšējo saimnieku par tā paradumiem un gaumi," uzsver Laima.

Iegādāta jauna guļvieta - kaķis tai iet ar līkumu

"Svarīgi ir noskaidrot, kas tieši kaķim nepatīk jaunajā guļvietā. Ļoti bieži pie vainas ir gultiņas atrašanās vieta.

Ja kaķim patīk gulēt uz palodzes un vērot putniņus ārā pa logu, taču jaunā gultiņa ir otrā istabas galā uz grīdas, tad kaķis izvēlēsies par labu vietu ar labāko redzamību," norāda Štrausa.

Ir arī saimnieki, kuri ir pieradinājuši "mājas karaļus" gulēt ar viņiem kopā gultā, līdz ar to jaunā guļvieta ar to nespēj konkurēt. Vienīgi to tad var novietot saimnieka gultā, jo ir būtiski nemainīt vietas, kur kaķis ir pieradis snaust.

"Jaunajai guļvietai ir jāatrodas vai nu tajā pašā vietā, kur bija vecā guļvieta, vai ļoti tuvu tai. Ja ir ziema un ja kaķis meklē siltāko vietiņu mājā, tad der pamēģināt novietot gultiņu pie radiatora," ar labākajiem veidiem, kā radināt mīluli pie jaunās gultiņas, iepazīstina Laima.

Ja viss ir izmēģināts un šo situāciju neizdodas atrisināt ar lokalizācijas maiņu, tad var mēģināt kaķi pievilināt ar kaķu mētras palīdzību vai mīļošanās procedūru, atklāj eksperte.

"Tas nozīme - ieliekam kaķi jaunajā gultiņā un kārtīgi saglaudām viņu, un samīļojam. Tādā veidā kaķim ar guļvietu rodas ļoti patīkamas asociācijas. Protams, tas strādā tikai tad, ja kaķim patīk, ka viņu glauda."

Foto: Pixabay

Mūžsenā kaķu saimnieku problēma - kā pieradināt kaķi asināt nagus pie "skrāpja"?

Kā izrādās, pie nagu asināšanas kaķēnus pieradina to mamma. Eksperte norāda, ka šis ir viens no iemesliem, kāpēc arī ir svarīgi vest kaķēnus uz jaunām mājām ne ātrāk, kā trīs mēnešu vecumā. "Tad kaķēni ir apguvuši nepieciešamās dzīves gudrības. Dzīvnieks no dzīvnieka mācās daudz ātrāk nekā no cilvēka."

"Viena no svarīgākajām lietām ir materiāls, no kā nagu skrāpis ir izgatavots. Vienam patīk sezāla aukla, citam kartons, citam paklāja materiāls."

Eksperte norāda, ka arī pie nagu asināšanas pie "skrāpja" lieti var noderēt nedaudz kaķu mētrus un ka pat daudziem nagu asināšanas dēļiem vai stabiem, tā pat ir līdzi komplektā.

"Vēl var mēģināt pats cilvēks imitēt nagu asināšanu uz nagu "skrāpja". Ir kaķi, kuri noskatās šo procedūru un arī sāk darīt tāpat. Manā ģimenē pat ir izveidojies rituāls – pirmais, ko mans vīrs un mans kaķis dara pamostoties no rīta, ir aiziet līdz nagu asināmajam stabam un abi kopā paasina nagus. Kaķis ir sajūsmā par šo rituālu," ar savu amizanto pieredzi dalās Laima.

"Svarīgs ir arī "skrāpju" skaits mājā. Jo vairāk kaķim paredzētu nagu asināmo mājā būs, jo mazāk cietīs sienas un mēbeles."

Mājās jānes rotaļlietas ne tikai pēc kaķa rakstura, bet arī gaumes

"Svarīgi ir piemeklēt rotaļlietas ne tikai kaķa raksturam, bet arī gaumei. Kaķi ir ļoti izvēlīgi dzīvnieki. Katram kaķim der kaut kas pavisam cits. Tādēļ šeit ļoti noderīga ir kaķa vērošana ikdienā," par sava mīluļa izpēti atkal uzsver Laima.

Jāpavēro, kādiem priekšmetiem kaķis pievērš uzmanību ikdienā, uz ko viņi reaģē, tad spēļmantiņas izvēlēties var pavisam vienkārši:

  • Piemēram, tie mīluļi, kuri priecājas par konfekšu papīrīšu čaukstoņu, novērtēs rotaļlietas ar iestrādātu čaukstošu materiālu,
  • Tie, kuriem patīk vērot putniņus, novērtēs mantiņas ar putnu spalvām, 
  • Tie, kuriem patīk ķert gaismas starus jeb "saules zaķus", novērtēs lāzerīti, 
  • Kaķi, kam patīk kurpju šņores, novērtēs kociņus ar virves galā piesietu mantiņu,
  • Tie, kam patīk slēpties, novērtēs tuneli,
  • Ir kaķi, kurus aizrauj dzijas kamoli – tiem vairāk derēs bumbiņas,
  • Mierīgākiem kaķiem vairāk patiks spēļmantiņas ar kaķumētras pildījumu.

"Bet ir lietas, kas visiem kaķiem ir kopīgas. Ikdienas rotaļās tomēr ļoti svarīga ir arī cilvēka iesaistīšanās. It sevišķi, ja mājās ir tikai viens kaķis," uzsver Laima. "Nav īsti pareizi sapirkt kaudzi ar mantām un gaidīt, ka kaķis ar viņām viens pats savā nodabā spēlēsies. Tā tas nenotiek."

Foto: Pixabay

Eksperte uzsver, ka pēdējā laikā rotaļlietas kļūst arvien interaktīvākas. "Ir bumbiņas, kurās var ievietot našķus vai sauso barību. Ripinot bumbu uz priekšu, no tās izbirst kārumiņš. Tad ir arī rotaļlietas ar baterijām, kas pašas kustās."

Taču topa augšdaļā nemainīgi ir tā saucamie kaķu kociņi, kuriem ar virvīti piesieta mantiņa vai putnu spalvas, tāpat arī dažāda izmēra pelītes un bumbiņas.

Pat maltīti kaķim var pārvērst rotaļā: "Ir pat izdomātas barības bļodas, kuras ir ar dažādiem izaugumiem, lai kaķim katrs sausās barības gabaliņš būtu ar ķepu jādabū ārā. Līdz ar to katra maltīte pārvēršas par spēli."

Speciāliste norāda, ka iespējas ir daudz un dažādas, bet kopīgais visām ir viens - cilvēks ir tas, kurš mantiņas kaķa acīm padara dzīvas. Taču ir arī svarīgi zināt, kā spēlēties ar kaķi?

"Nekādā gadījumā nedrīkst savas rokas izmantot kā rotaļlietu. Tas var likties smieklīgi, kad kaķēns ir maziņš, bet visi kaķēni izaug par lieliem, nopietniem kaķiem. Un pieaudzis kaķis, kurš skrāpē rokas vai klūp kājās, neliksies vairs tik uzjautrinoši. Tādēļ spēlējoties starp cilvēka roku un kaķi vienmēr ir jābūt rotaļlietai."

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu