Cīņa pret mīluļa rijību un maltīte kā rotaļa - bļodas, kas uzlabos mājdzīvnieka ēdienreižu kvalitāti

Beāte Leigute
, Izklaides sadaļas redaktore
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay/Pexels

Bieži cilvēkiem, kuriem ir mājdzīvnieki, nav skaidrs, kam zooveikalos ir paredzēta plašā bļodu izvēle, lielākoties iegādājoties pirmo komplektu, kas tobrīd pagadās pa rokai. Taču katra mājdzīvnieka ēdamtrauka izvēle ir atbildīgs lēmums un bieži vien standarta parastās bļodas nav pareizākā izvēle. 

Jau sen veterinārajā pasaulē vairs nepastāv tikai vienveidīgas standarta bļodas, tādā veidā saimniekam dodot iespēju izvēlēties savam mīlulim piemērotāko ēdamtrauku - "Apollo" piedāvā apskatīt dažādos bļodu veidus!

» Lēta vai dārga barība mājdzīvniekam - kāda atšķirība?

Mājdzīvnieka bļodas var būt veidotas no dažādiem materiāliem, taču tas, vai labāk izvēlēties plastmasas, keramikas vai metāla bļodu, ir katra saimnieka gaumes jautājums.

Kā norāda zooveikala "PetCity" pārstāves, saimnieki mēdz iegādāties bļodiņas ar gumijas apmalēm, jo gadījumos, ja mīlulis ēd un nosiekalo vai ar ēdienu nosmērē teritoriju ārpus bļodas, netīrību ir viegli satīrīt.

Tāpat praktiski ir izvēlēties neslīdošo bļodu, kurai apakšā ir pielīmētas gumijas - tās novērš situācijas, kad suns vai kaķis, cenšoties izlaizīt bļodu, to aizslidina uz otru telpas galu.

Lēnās ēšanas bļodas

Šis bļodu veids ir īpaši piemērots rijīgiem suņiem - tā dažādie veidojumi neļauj dzīvniekam tik ātri izēst bļodas saturu, liekot viņam par maltīti mazliet pacīnīties. Tas ir īpaši svarīgi tiem suņiem, kas ēdienu var apēst vienā mirklī, jo pārlieku ātra ēdiena sarīšanās var izraisīt atvemšanu un kaitē kuņģim. Tāpat, ja suns ēdienu norij nesakošļājis, graudiem nav iespējas pildīt vēl vienu savu funkciju - notīrīt zobus un palīdzēt cīnīties pret zobakmeni. Šie trauciņi ir dažādās formās, lai maltīte būtu kā spēle, kurā katrs graudiņš ir jāizķeksē ar purniņu vai ķepu, tādējādi ilgāk nodarbinot mīluli. Šīs bļodas gan nav pārāk piemērotas dzīvniekiem ar plakano purniņu, jo tie maltītei var netikt klāt.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Bļodas ar augstajām maliņām

Šie ēdamtrauki ir domāti garausainajiem suņiem, lai ēdot ausis nekrīt bļodā un ēdienā, tās ļauj nesasmērēties un kvalitatīvi baudīt maltīti.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Bļodas ar statīviem

Nereti saimnieki mēdz brīnīties, kādēļ nepieciešamas bļodas ar statīviem. Kā noskaidrots, tās ir īpaši svarīgas augošiem mājdzīvniekiem, īpaši lielajiem suņiem. Tā kā viņi diezgan ātri aug, viņiem ēdot skaustam ir nepieciešams pacēlums, ko nodrošina šāda veida bļodas. Ēdot no zemām bļodām, var nepareizi nostiprināties kauli. 

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Ne mazāk iemīļotas ir arī bļodas, kurās ēdiens vai ūdens iebirst un iztek lēnām. Tās ir piemērotas mājdzīvniekiem, kuri dienā daudz laika pavada vieni. Bļoda veidota tā, lai tad, kad četrkājainais draugs to izēd vai izdzer tukšu, tā piepildās no jauna, nepārejot pāri malām.

Tādējādi suns vai kaķis netiek atstāts bez ēdiena vai ūdens ilgāku laiku.

Bļodai ir pieejami divi režīmi - gan sausajai barībai graudiņiem, gan ūdenim. 

Arvien populārākas kļūst arī bļodas ar taimeri, kurām saimnieks var uzstādīt konkrētu laiku, kad atveras barības tvertne un iebirst barība. Šīs bļodas lieliski noder tad, ja saimnieks ilgāku laiku plāno būt ārpus mājas vai arī vēlas savu mīluli barot strikti noteiktos laikos.

Kaķiem patīk bļodiņa-strūklaka, kurā nemitīgi tiek nodrošināta tekoša ūdens plūsma.

» Kā pielāgot barību atbilstoši kaķa vajadzībām un dzīvesveidam?

Ne mazums ir redzēti video, kuros kaķi vēlas attaisīt krānu un padzerties, nepiekrītot veldzēties ar sastāvējušos ūdeni, tādēļ šī ūdens bļoda ir piemērota tieši šādiem mājdzīvniekiem.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Saimnieki mīlulim var iegādāties arī tā sauktās gudrās bļodas. Tās lielākoties ir paredzētas mājvietās, kurās ir vairāki mājdzīvnieki. Gadījumā, ja kāds mīlulis netiek pie ēšanas, jo visu bļodiņas saturu vienmēr izēd cits mājas četrkājainais iemītnieks, palīgs šādās situācijās ir minētā bļoda.

Tā vienam konkrētam mājdzīvniekam nodrošina čipu, kurš, viņam pienākot pie bļodas, atver vāciņu, ļauj dzīvniekam paēst, un tad vāciņu aizver, līdzko čipa īpašnieks aiziet prom.

Šī bļoda noder arī tām ģimenēm, kur, piemēram, vienam kaķim vai sunim nepieciešama īpaša diēta, bet pārējie drīkst ēst jebkādu barību. Tādā veidā iespējams nodrošināt, ka pie speciālās barības tiks tikai šis mīlulis. 

» Alerģijas mīlulim – viss, kas par tām jāzina

Tāpat šī bļoda ir piemērota konserviem - vāciņš palīdz uzturēt maltīti svaigu. 

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Ne mazāk svarīgs ir arī dizains - bieži saimnieki vēlas mīluļa maltīšu trauciņus pieskaņot interjera dizainam, tādēļ izvēlas īpaši pievilcīgus trauciņus - saskaņotu ūdens un barības bļodu, kas priecē ar interesantiem dizaina elementiem.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Ir padomāts arī par suņa nodarbināšanu un atalgošanu ar našķiem - lai gan šo nevar uzskatīt par bļodu standarta barībai, tā ļauj mīlulim ar dažādu uzdevumu palīdzību (vairākiem grūtības līmeņiem un pakāpēm) tikt pie garduma. Šāda veida izklaidējošās atrakcijas var kalpot arī kā jauks un gards laika kavēklis, gaidot saimnieku mājās.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Fotogalerija: Bļodu klāsts "PetCity" veikalā

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu