18 000 gadus vecais Dogors - iespējams, vecākais atrastais suns mulsina un sajūsmina zinātniekus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Centre for Palaeogenetics

2018. gada vasarā zinātnieki sasalušajā zemē netālu no Jakutskas Krievijā atrada sasaluša kucēna atliekas. Mūžīgais sals dzīvnieka kažoku, zobus un pat ūsas un uzacis saglabājis teju neskartus, tomēr atradums joprojām zinātniekiem liek uzdot daudzus jautājumus, vēsta portāls "Boredpanda".

Zinātnieki noteikuši, ka dzīvnieks bijis nepilnus divus mēnešus vecs, kad nomiris, taču nāves cēlonis pagaidām nav zināms. Lieliski saglabājušais ķepainis ir 18 000 gadus vecs un, iespējams, ir "vecākais atrastais suns". Tomēr arī pēc izpētes zinātnieki nav droši, vai atrastais dzīvnieks ir suns vai vilks.

25. novembrī tika paziņots, ka noteikts dzīvnieka dzimums. Tas bijis tēviņš, tādēļ tam dots vārds Dogors.

Zviedru pētnieki Love Dalens un Deivs Stentons tic, ka Dogors varētu būt vecākais atrastais suns. Ja tā izrādās taisnība, šīs zināšanas būtu nenovērtējamas, pētot vilku domestikāciju.

"Mēs bijām patīkami satraukti, tomēr ar veselīgu devu skepticisma, līdz noteicām tā vecumu," stāstīja Dalens. "Pašsaprotami, kad uzzinājām, ka tas ir 18 000 gadus vecs, tas mainīja visu." Šajā laikaposmā "daudz ģenētisku lietu notika gan ar vilkiem, gan suņiem", uzskata zinātnieks.

Zinātniekiem ir grūti noteikt, vai tas ir mūsdienu vilks, ledus laikmeta vilks vai mājas suns, jo atrastais dzīvnieks dzīvojis laikā, kad notikusi šo sugu nošķiršanās.

Seno suņveidīgo eksperts Dr. Sergejs Fedorovs sacīja, ka "esot intriģējoši", ka zinātniekiem nav uzreiz izdevies noteikt Dogora sugu.

"Ja nu tas ir suns? Mēs nevaram sagaidīt turpmāko pārbaužu rezultātus," sacīja eksperts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu