"Latvijā daļa sabiedrības joprojām dzīvo maldīgos priekšstatos par HIV." Pasaules AIDS dienā atgādina Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace piedalās testēšanas nedēļas "HIV. Bīstami nezināt" atklāšanas preses konferencē Eiropas Savienības mājas Kamīnzālē.
Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace piedalās testēšanas nedēļas "HIV. Bīstami nezināt" atklāšanas preses konferencē Eiropas Savienības mājas Kamīnzālē. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Svētdien, 1. decembrī, visā pasaulē atzīmē AIDS dienu, informē Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

Kā pastāstīja Upmace, Latvijā daļa sabiedrības joprojām dzīvo maldīgos priekšstatos, ka HIV izplatās tikai specifiskās, ierobežotās sabiedrības grupās, tomēr jau otro desmitgadi HIV ir pārkāpis šo grupu robežas un var apdraudēt ikvienu sabiedrības locekli.

Viņa norādīja, ka kopējais HIV reģistrēto gadījumu skaits tuvojas 8000. Lielākā daļa pacientu HIV iegūst seksuālu kontaktu laikā, tie ir vidēja vecuma cilvēki ar labu izglītību, darbu un sociālo statusu. Tādēļ Testēšanas nedēļas laikā ikviens tiek aicināts uzzināt savu HIV statusu.

"HIV jomā efektīvākā profilakse infekcijas ierobežošanai ir ārstēšana - HIV pozitīvs cilvēks, kas lieto zāles atbilstoši ārsta ieteikumiem, neturpinās inficēt citus. Taču, lai ārstētos, ir jāzina savs HIV statuss, un HIV tests ir vienīgais veids, kā to noskaidrot," pavēstīja Upmace.

Tāpat viņa norādīja, ka Latvijā pārāk maz cilvēku veic HIV testu - ceturtā daļa nezina, ka viņi ir inficēti ar HIV, un turpina izplatīt infekciju.

"Arī ārstējas mazāk nekā puse no cilvēkiem, kas zina, ka viņiem ir HIV. Pārējie diemžēl turpina izplatīt infekciju. Tādēļ ikkatrs HIV tests, ikkatrs konstatētais gadījums un ikkatrs pacients, kas ārstējas, pasargā citus no inficēšanās," akcentēja Upmace.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem par 2018. gadu, kopējais HIV reģistrēto gadījumu skaits Latvijā ir 7669. 2018. gada laikā Latvijā tika konstatēti 326 jauni HIV gadījumi. Latvija HIV gadījumu skaita ziņā, attiecinot pret iedzīvotāju skaitu, ieņem pirmo vietu Eiropas Savienības valstu starpā, informēja Upmace.

Latvija jau vairākus gadus ir pirmajā vietā starp Eiropas valstīm ar HIV jaunatklāto gadījumu skaitu. Šogad vien pie jau uzskaitē esošajiem 7669 HIV pacientiem klāt nākuši vēl 303 HIV pozitīvi cilvēki.

2018. gadā 44% pacientu, kuri stājās uzskaitē Infektoloģijas poliklīnikā, bija vēlīni diagnosticēti. Tas nozīmē, ka pacients jau ilgstoši dzīvojis ar HIV, taču saslimšana nebija atklāta un, visticamāk, arī pats pacients daudzus gadus dzīvoja neziņā par HIV, turpinot izplatīt infekciju līdzcilvēkiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu