Arheologus sajūsmina atradums Ēģiptē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Arheologu ir sajūsmināti par kādu retu atradumu kapenēs Ēģiptē. Tajās pētnieki uzgājuši lērumu artefaktu, kuru vidū ir arī vairāki mumificēti dzīvnieki, tai skaitā 2600 gadu senas lauvēnu mūmijas.

Kā preses konferencē vēstīja Ēģiptes Senlietu ministrijas pārstāvji, šī ir pirmā reize, kad Ēģiptē ir atrasta pilnīgi saglabājusies lauvēna mūmija.

Arheologi joprojām pēta atrastās mūmijas, tomēr jau tagad izskatās, ka lauvēni ir diezgan mazi - mūmijas nav garākas par metru, kas liecina, ka lauvēni nebija pilnīgi izauguši pirms savas nāves.

Blakus lauvēnu mūmijām atradās vēl trīs lielo kaķu mūmijas, kuru suga vēl nav noskaidrota. Zinātnieki domā, ka tās varētu būt leopardu, gepardu vai citu lielo kaķu mūmijas. Apkārt lauvēnu mūmijām atradās arī aptuveni 20 mazāku kaķu mūmijas.

Kapenēs atradās arī aptuveni 100 statujas, kurās attēloti kaķi un krokodili. Tās ir veidotas no akmens, koka un metāla (piemēram, bronzas). Daudzas no statujām ir izkrāsotas, dekorētas un pat inkrustētas ar zeltu.

Kapenēs atradās arī maza melnkoka dievietes Neitas statuja, kas pētniekiem palīdzēja noteikt kapeņu vecumu. Neita bija ūdens, jūras, medību un kara dieviete, kas tika pielūgta Ēģiptē 26. dinastijas laikā jeb pirms aptuveni 2600 gadiem.

Atradums ir sajūsminājis pētniekus. "Šis ir ārkārtīgi aizraujošs un svarīgs atradums, jo tas atklāj jaunas detaļas par seno ēģiptiešu attiecībām ar savvaļas dzīvniekiem," sacīja arheoloģe Salima Ikrama.

"Ir iespējams, ka šis ļauj noprast teritorijas, kur Ēģiptē tika turētas lauvas, kā tas tiek attēlots zīmējumos," viņa sacīja, piebilstot, ka ļoti reti tiek atklātas mumificētas lauvas no šī konkrētā laikmeta. 

Līdz ar kaķu un dievietes statujām kapenēs arheologi atrada arī artefaktu skarabeja formā ar 30 centimetru diametru. Tamlīdzīgi artefakti tiek bieži atrasti Ēģiptē un tika izmantoti kā zīmogi, amuleti vai rotaslietas. Tieši šis artefakts varētu būt lielākais tāda priekšmeta piemērs, kas atrasts Ēģiptē.

Rajons Sahārā, kur tika atklātas kaķu kapenes, izskatās bija tāds kā kaķu "karstais punkts", jo arī iepriekšējos arheoloģiskajos izrakumos tika atklātas kaķu mūmijas un statujas. 2004. gadā franču pētnieku komanda tur atrada arī lauvas skeleta atliekas.

Izskatās, ka pirms 2600 gadiem šī bija ēģiptiešu kaķu dievietes Bastetas (Bastas) pielūgšanas vieta. Kaut gan šajā Sahāras teritorijā kaķi dominē, tomēr tiem bija arī konkurenti, jo arheologi pirms tam tajā ir atraduši arī citu dzīvnieku, piemēram, putnu mūmijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu