Zelenskis noliedz vienošanos ar Trampu pēc principa "dots pret dotu"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atkārtoti noliedzis, ka ASV militārās palīdzības jautājumā ar Savienoto Valstu prezidentu Donaldu Trampu būtu notikusi vienošanās pēc principa"dots pret dotu", neraugoties uz ASV impīčmenta izmeklēšanā izskanējušajām apsūdzībām.

"Es ar ASV prezidentu Donaldu Trampu nerunāju šādos jēdzienos - tu man dod šo, es tev dodu to," intervijā vairākiem Eiropas medijiem, arī Vācijas žurnālam "Der Spiegel", sacījis Zelenskis.

Ukrainas līderis teicis, ka "pilnībā nesaprot" apsūdzības, kas ASV izskanējušas impīčmenta lietas izskatīšanā, kā arī norādījis, ka negrib "radīt iespaidu, ka mēs esam ubagi".

Pirmdien publicētajā intervijā Zelenskis arī mudinājis nelolot pārmērīgas cerības saistībā ar 9.decembrī Parīzē gaidāmo samitu, kurā paredzēta viņa pirmā tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Nav iespējamas diskusijas par atrisinājumu konfliktam ar Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem Ukrainas austrumos, pirms nav īstenoti pirmie trīs sākotnējie soļi, skaidrojis Zelenskis.

Viņš norādījis, ka vispirms saprātīgā laika posmā  jānotiek apmaiņai ar gūstekņiem. Tad būtu jāpanāk reāla ugunspārtraukšana un visu bruņoto spēku atvilkšana, lai reģionā varētu notikt vietējās vēlēšanas.

"Ja šie trīs jautājumi tiks atrisināti, tad mēs varēsim redzēt, vai visi vēlas izbeigt šo konfliktu," skaidrojis Zelenskis.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos. 

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu pret Trampu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps 25.jūlijā telefonsarunā ar Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par bijušā ASV viceprezidenta un iespējamā demokrātu 2020.gada prezidenta vēlēšanu kandidāta Džo Baidena un viņa dēla darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps nedēļu pirms šīs sarunas aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu. 

Tramps atzīst, ka 25.jūlija telefona sarunā ar Zelenski lūdzis Ukrainas valdību izmeklēt korupciju, kas esot saistīta ar Baidenu. Viņš tomēr noliedz demokrātu apgalvojumus, ka esot mēģinājis izdarīt spiedienu uz Ukrainu, saistot šo lūgumu ar ASV militārās palīdzības piegādi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu