Londonas teroraktā piecreiz sadurts polis cīnījās ar uzbrucēju, lai citi varētu aizbēgt (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Londonā dzīvojošais polis Lukašs piektdien, 29. novembrī, nesavtīgi metās cīņā ar teroristu, kurš Londonas tilta tuvumā uzbruka garāmgājējiem ar nazi. Lai gan terorists Lukašu piecreiz sadūra, vīrietis turpināja cīnīties, lai citiem būtu iespēja aizbēgt.

Ārvalstu medijos izskanējis, ka Lukašam par izrādīto varonību, "ziedošanos un drosmi" Polijā piešķiršot oficiālu apbalvojumu.

Britu raidorganizācijas SKY rīcībā esošā informācija liecina, ka Lukašs todien strādāja Fišmongerholas pagrabstāvā.

Uzbrukumā tika nogalināta 23 gadus vecā Saskija Džonsa un 25 gadus vecais Džeks Merits, kuri piedalījās ēkā notiekošajā konferencē par ieslodzīto rehabilitāciju. 

Upuru skaits visdrīzāk būtu bijis lielāks, ja nebūtu iejaukušies vairāki drosmīgi līdzcilvēki.

"Viņš pagrabā mazgāja glāzes," stāsta Fišmongerholas vadītājs Tobijs Viljamsons. "Viņš izdzirdēja kliedzienus. Viņš ir izgājis pirmās palīdzības sniegšanas apmācības, tāpēc nolēma uziet augšā. Viņš uzreiz saprata, kas notiek.

Terorists vēzē divus nažus, apkārt kliedz cietušie un cilvēki ir iedzīti stūrī. Viņš norauj pie sienas piekārto narvaļa ragu un metas cīņā. Minūti viņš ir viens pats.

Viņš kavē laiku, lai citiem būtu iespēja aizbēgt. Viņš mēģina iedurt teroristam, bet [rags] atlec viņam no krūtīm. [Uzbrucējam] mugurā ir kaut kāda veida veste.

Notiek cīniņš, kura rezultātā Lukašs tiek piecas reizes sadurts rokā. Viņš ir smagi cietis, bet tas viņu neaptur ne uz brīdi.

Viņam pievienojas divi vai trīs citi cilvēki. Jūtot pārspēku, uzbrucējs dodas lejā pa kāpnēm."

Cīniņš turpinājās ēkas foajē, bet pēc tam 28 gadus vecais uzbrucējs izlauzās pa durvīm un izgāja laukā.

"Lukašs viņam seko. Viņam ļoti sāp. Viņa kreisā roka bija zaudējusi spēku, bet viņš tur bija līdz pašām beigām," norāda Viljamsons.

Lukaša priekšnieks sacīja, ka vīrietis diez vai sniegšot interviju, jo esot "pārāk pieticīgs".

Londonas mērs Sadiks Kāns norādīja, ka apkārt esošie cilvēki izmantojuši jebko, kas bija pa rokai, lai neļautu uzbrucējam nodarīt pāri citiem.

"Mums vajadzētu padomāt par faktu, ka šie cilvēki ignorēja visus padomus, ko par šādiem gadījumiem dod - bēgt projām, parūpēties pašiem par savu drošību. Tā vietā viņi metās virsū briesmām, lai parūpētos par visu pārējo drošību. Esmu ārkārtīgi lepns kā mērs un domāju, ka mums visiem vajadzētu lepoties ar saviem līdzpilsoņiem," teica Kāns.

"Vakar mēs redzējām vienu piemēru cilvēka briesmīgākajām izpausmēm - šīs terorista rīcību," sacīja mērs. "Taču mēs arī vērojām cilvēcības labāko izpausmju paraugus. (..) Parasti iedzīvotāji, tai skaitā poļu izcelsmes londonietis - viņš ir londonietis - rīkojās apbrīnojami. Esmu diezgan lepns par viņu."

Taču ārvalstu medijos arī izskanējusi informācija, ka cits uzbrucēja savaldītājs - 42 gadus vecais Džeimss Fords - ir notiesāts slepkava, kurš attiecīgajā dienā neilgi pirms cietumsoda beigām tika uz vienu dienu izlaists brīvībā, lai apmeklētu konferenci par ieslodzīto rehabilitāciju.

Fordam 2004.gadā tika piespriests mūža ieslodzījums par 21 gadu vecas sievietes nogalināšanu. Par Fordu ziņoja kāds labdarības organizācijas darbinieks, jo vīrietis bija piezvanījis uz palīdzības tālruni un atzinies izdarītajā. Vēlāk Fords tiesā atzina vainu.

Portāls "The Independent" ziņo, ka Fords cietumsoda pēdējo cēlienu esot izcietis atklātā tipa cietumā Kentā.

Uzbrucējs Usmans Kāns iepriekš bija notiesāts par terorismu un pērn tika atbrīvots no cietuma. 

"Šis indivīds bija zināms varas iestādēm, 2012. gadā tika atzīts par vainīgu terorisma noziegumos. Viņš 2018.gada decembrī tika atbrīvots no cietuma uz pārbaudes laiku," paziņoja Londonas policijas komisāra asistents Neils Basu.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmies grupējums "Islāma valsts"

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu