Jau 15 gadus no dzīvokļa cenšas izlikt ģimeni ar 22 000 lielu parādu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Rīgas dome jau 15 gadus cenšas izlikt Bogdanovu ģimeni no dzīvokļa par 22 tūkstošus lielu īres parādu, ziņo raidījums "4 studija".

Ģimenei dzīvoklis Augusta Deglava ielā iedots 1985. gadā. Jūlija Bogdanova, kas šeit uzaugusi, rāda orderi, kurš apstiprina, ka dzīvoklis piešķirts daudzbērnu ģimenei. Tiesa gan, orderis vairs nav spēkā un dzīvoklis tagad ir Rīgas domes īpašums. 

Ģimene jau 15 gadus gaida mirkli, kad viņiem nāksies dzīvokli pamest. Iemesls tam - parāds par komunālajiem maksājumiem.

"1993. gadā sāka paaugstināties maksājumi par dzīvokli. Mans tēvs, būdams jurists, vērsās nama pārvaldē ar jautājumu, kāpēc maksājumi ir paaugstinājušies. Lūdzis, lai pamato šo summu. Tēvs uzrakstīja iesniegumu, ka, kamēr summa nebūs pamatota, viņš maksās līgumā noteikto summu. Tēvs neteica, ka viņš nemaksās vispār. Par dzīvokli tika maksāts vienmēr, bet bija šī strīdu summa, kuru viņi noteica augstāku, bet mēs to apstrīdējām," raidījumam skaidro Jūlija Bogdanova.

Ģimene par dzīvokli turpinājusi maksāt tikai to summu, kura bija norādīta līgumā. Tas viss noticis principa pēc, jo neviens neesot izskaidrojis, kāpēc jāmaksā vairāk. 

Rezultātā 1994. gadā un arī gadu vēlāk bijusi tiesa, kuras lēmums ģimenei bijis labvēlīgs. 

"Desmit gadus bija tiesvedības, 2004. gadā parādījās lēmums par izlikšanu. Kopš tā brīža mūs no šejienes liek ārā. Jau 15 gadus! Kā var izpildīt tiesas lēmumu, ja tam ir 15 gadu? Un 15 gadus tas visu laiku ir atlikts. Tur nav jābūt juristam, lai sapratu, ka šajā lietā kaut kas nav tīrs," situāciju skaidrojusi Bogdanova.

Kopš 2010. gada dzīvokļa iemītnieki nomaksā visu dzīvokļa rēķinu. Tiesa gan, šobrīd nav noslēgtas līgumsaistības ar mājokļa īpašnieku Rīgas domi.

Parāds, kurš iekrājies kopš 1993. gada ir 22 tūkstoši eiro. Bogdanovu ģimene ir gatava šo summu samaksāt, ja izdotos vienoties ar Rīgas domi par līgumsaistībām, kuras ir izdevīgas abām pusēm. 

"Esmu tāpat pārliecināta, kā bija mans tēvs, ka mūs neviens no šejienes neizliks, jo mums ir taisnība. Bet visu laiku ir jādzīvo stresā. Pēdējo reizi, kad mūs lika ārā, mamma nonāca reanimācijā," pieminējusi sieviete

Šogad lēmums par ģimenes izlikšanu jau saņemts četras reizes. Rīgas domes un vides departamentā skaidrots, ka žēlsirdības nebūs un Bogdanoviem dzīvoklis būs jāpamet un jāsamaksā arī viss parāds. 

"Atbilstoši tiesas lēmumam, ģimene ir zaudējusi tiesības uz šo dzīvokli. No viņiem tiek piedzīts īres un pakalpojumu parāds," raidījumam "4. studija" situāciju paskaidrojusi Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Mārīte Javorska. 

Jau 15 gadus ģimene cīnās par iespēju dzīvot tagadējā Rīgas domes dzīvoklī, kurš viņiem piešķirts padomju laikā. Dome nedomājot ģimenei piekāpties. 

"Šīm personām nav tiesiska pamata šo dzīvojamo telpu lietot. Kā arī nav nekāda normatīvā akta, uz kuru pamatojoties mēs varētu ar šīm personām noslēgt īres līgumu," piebildusi Javorska.

"Dzīvokļa īpašnieki zina, ka tur šobrīd likumīgi uzturas cilvēki. Viens no risinājumiem ir iet uz tiesu, vai arī dibināt īres tiesiskās saistības. Savukārt īrnieki, kurus pasargā likums par dzīvokļa īri, arī var vērsties tiesā pret telpu izīrētājiem," skaidrojis Latvijas Republikas tiesībsargs Juris Jansons

Bogdanovu ģimene jau vairākkārt vērsusies tiesībsargā. Taču situācija tiek raksturota kā dīvaina. Tiesībsargs vērsīsies ģenerālprokuratūrā, lai izvērtētu 15 gadus ilgo izlikšanas lietas likumību. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu