60 miljonus vērta lidmašīna un 62 metrus gara jahta - Krievijas valsts televīzijas žurnālistes zaļā dzīve (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/nailya_askerzade

Nailija Askere-Zade, Krievijas valsts televīzijas kanāla "Rossija 1" raidījumu vadītāja, nenoliedzami ir veiksmīga jauna sieviete - viņa regulāri ceļo pa pasauli, izmanto privāto lidmašīnu un atpūšas uz 62 metrus garas jahtas. Tomēr lielās veiksmes formula patiesībā ir gluži vienkārša - attiecības ar valstij piederošās Krievijas bankas VTB prezidentu Andreju Kostinu, secināts Korupcijas apkarošanas fonda jaunākajā izmeklēšanā.

Kā noskaidrots Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda veiktajā izmeklēšanā, Askere-Zade kopš 2018. gada regulāri izmanto privāto lidmašīnu "Bombardier Global 6000", kas kādreiz piederēja VTB meitasuzņēmumam.

Šobrīd šīs lidmašīnas īpašnieks ir kāda ārzonas kompānija, kam ar VTB nav nekāda sakara.

Savukārt par to, ka šo lidmašīnu lieto Askere-Zade nepārprotami liecina tas, ka lidmašīnas maršruti sakrīt ar vietām, kurās Askere-Zade bijusi darba dēļ, vai arī ar viņas sociālā tīkla "Instagram" profilā ievietotiem attēliem no vietām, kur viņa devusies atpūsties.

Lidmašīnas "Bombardier Global 6000" vērtība veido aptuveni 60 miljonus ASV dolāru jeb 3,9 miljardus rubļu.

Korupcijas apkarošanas fonda aktīvisti gan neizslēdz iespēju, ka šī lidmašīna varētu tikt īrēta. Šādas lidmašīnas īre maksā 559 000 rubļu (7900 eiro) par vienu lidojuma stundu.

Mēneša laikā no šā gada 4. augusta līdz 3. septembrim šī lidmašīna veica 16 lidojumus, kas kopumā ilga 51,5 stundas. Tas nozīmē, ka lidmašīnas īre mēnesī izmaksāja 28,9 miljonus rubļu (410 000 eiro).

Navaļnija dibinātā fonda izmeklēšanā arī noskaidrojies, ka Askere-Zade regulāri atpūšas arī uz 62 metrus garās jahtas "SEA&US", kuras vērtība ir 62 miljoni ASV dolāru jeb apmēram četri miljardi rubļu.

Šai jahtai fonda pētnieki uzdūrās, pētot lidmašīnas "Bombardier Global 6000" pārvietošanos.

Salīdzinot šīs jahtas attēlus ar attēliem, kas pieejami Askeres-Zades "Instagram" kontā, atklājušās nepārprotamas līdzības.

Jahtas "SEA&US" faktiskais īpašnieks gan nav zināms, jo jahtas oficiālais īpašnieks ir kāda ārzonas kompānija.

Askerei-Zadei pieder arī vairāki ekskluzīvi nekustamie īpašumi.

Kā liecina ieraksti Krievijas nekustamā īpašuma valsts reģistrā, Askerei-Zadei kopš 2015. gada pieder zemesgabals un māja Piemaskavas ciematā "Žukovka-3".

Šī īpašuma vērtība ir vismaz 250 miljoni rubļu (3,5 miljoni eiro), lēš fonda eksperti.

Pirms par šā īpašuma saimnieci kļuva Askere-Zade, tas piederēja ārzonas uzņēmumam "Renangton Investments". Korupcijas apkarošanas fonda eksperti šo uzņēmumu saista ar ārzonas uzņēmumu "Eralmor Holdings", kas minēts kā oficiālais īpašnieks dzīvoklim, kas iepriekš piederēja Andrejam Kosinam.

Tāpat Askerei-Zadei pieder divi dzīvokļi Maskavas dzīvojamajā kompleksā "Novaja Ostoženka". Par šo dzīvokļu saistību ar Kostina draudzeni iepriekš vēstīja arī Krievijas izdevums "Projekt".

Saskaņā ar ierakstiem nekustamā īpašuma reģistrā, Askere-Zade par 229 kvadrātmetru plaša dzīvokļa īpašnieci kļuva 2011. gadā. Savukārt kopš 2014. gada viņai pieder arī 155 kvadrātmetrus plašs dzīvoklis.

Pirmo dzīvokli viņai esot uzdāvinājis VTB Kipras meitas uzņēmuma vadītājs Kirils Zamarins, bet otrais dzīvoklis pirms nonākšanas sievietes īpašumā piederēja bankai VTB.

Pirms aptuveni četriem mēnešiem Askere-Zade kļuvusi arī par īpašnieci zemesgabalam 43 000 kvadrātmetru platībā elitārajā Piemaskavas ciematā Rubļovkā, kur mīt ļoti daudzi svarīgi Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma personāži.

Šī īpašuma vērtība ir aptuveni 2,8 miljardi rubļu (40 miljoni eiro).

Korupcijas apkarošanas fonds uzsver, ka protams, Askere-Zade šādus ekskluzīvus īpašumus nekādā veidā nevar atļauties.

Viņai ir raidījums valsts televīzijas kanālā, tomēr viņa nav nekāda Kremļa propagandas zvaigzne, kā, piemēram, Vladimirs Solovjovs vai Jevgeņijs Kiseļovs. Askere-Zade veido raidījumu, kurā regulāri piedalās dažādi "veiksmīgie" Putinam pietuvinātie personāži.

Tātad Askeres-Zades bagātība nepārprotami ir saistāma ar viņas draugu - valstij piederošās VTB bankas ilggadējo vadītāju Kostinu.

Izdevums "Projekt" jau iepriekš vēstījis, ka Askerei-Zadei gadiem ilgi ir romāns ar Kostinu.

Nedz Askere-Zade, nedz Kostins to nekad nav publiski apstiprinājuši.

Tomēr informācija, kas saistīta par valstij piederošas bankas prezidenta un žurnālistes attiecībām, Krievijā ir kļuvusi par nevēlamu tematu.

Šā gada aprīlī Krievijas laikraksts "Vedomosti" ziņoja, ka Krievijas mediju uzraugs "Roskomnadzor" esot nobloķējis aptuveni tūkstoti saišu uz dažādiem resursiem, kur pieminētas Kostina un Askeres-Zades attiecības.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu