Krievijas sportiste, kas Rīgā salauza mugurkaulu, iespējams, šantažēta, lai klusētu (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jevgēņija Asonova. No privātā arhīva
Jevgēņija Asonova. No privātā arhīva Foto: Из личного архива

30 gadus vecā Jevgeņija Asonova, kura nokrita no liela augstuma starptautiskās vieglatlētikas sacensībās Rīgā, jau atrodas Maskavā. Viņai no jauna būs jāsāk mācīties staigāt ne ātrāk kā pēc gada. Tikmēr, pēc meitenes pārstāvju teiktā, iespējamie traģēdijas vainīgie traucējot izmeklēšanu Latvijā un izdara spiedienu uz cietušo, vēsta portāla "TVNET" krievu valodas versija.

Portāls "Apollo" iepriekš vēstīja, ka kāda krievu sportiste smagi cieta starptautiskās vieglatlētikas sacensībās Rīgā. Jevgeņijas uzveduma laikā gaisā saplīsa troses metāla kabelis, un viņa nokrita no septiņu metru augstuma ar galvu uz leju.

Jaunā sieviete gaisā izpildīja sacensībām paredzētu vingrošanas elementu no organizatoru tabulas. Tas nebija paaugstinātas sarežģītības triks, bet gan parasts šī sporta veida vingrinājums.

Notikuma vietā nebija ne ārsta, ne ātrās palīdzības. Pēc kritiena Jevgeņijas mugurkauls ir salauzts un viņas muguras smadzenes ir bojātas - sportiste ir daļēji paralizēta.

"Kad nokritu, es jutu ļoti stipras muguras sāpes un vienlaikus uzreiz sapratu, ka nevaru sajust savas kājas. Es sāku kliegt, jo sāpes bija briesmīgas, un es sapratu, ka uz vietas principā nav ātrās palīdzības, kas man varētu palīdzēt," video pastāsta sportiste.

Video: Jevgeņija Asonova par sajūtām pēc kritiena

Viņai steidzami tika veikta operācija, pēc tam viņu ar autotransportu nogādāja Maskavā. Tagad viņa atrodas Medicīniskās rehabilitācijas centrā.

Pēc provizoriskiem aprēķiniem mugurkaula atjaunošanai būs nepieciešami vismaz četri miljoni rubļu (apmēram 56 000 eiro). Sportistes ģimenei šādas naudas nav, un sacensību organizatori līdz šim ir piekrituši apmaksāt rehabilitāciju klīnikā tikai mēnesi, norādīja sievietes trenere Jeļena Kustova.

Pēc treneres sniegtās informācijas, sacensību organizators ir  Londonā reģistrētā Starptautiskā gaisa vieglatlētikas asociācija. Tās dibinātāji ir Krievijas Gaisa vieglatlētikas federācija (FWAR) un Krievijas pilsoņi - Vjačeslavs Litvjaks un Anastasija Žuravļeva.

Šobrīd Latvijā ir sākta krimināllieta par smagu miesas bojājumu nodarīšanu.

Krievijā arīdzan ir rakstīti izmeklēšanas pieteikumi Krievijas Federācijas Ģenerālprokuratūrā un Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejā.

Paziņojumā abām Krievijas tiesībaizsardzības aģentūrām no kluba īpašnieka, kurā bija Jevgeņija, tiek norādīts, ka "sacensību dalībnieces, kā arī inženieri, kuriem ir pieredze gaisa vieglatlētikas vingrinājumu uzstādīšanā, ir konstatējuši rupjo kļūdu balstiekārtas ierīcē."

Arī pati Jevgeņija notikušajā vaino organizatorus.

"Es uzskatu, ka vainīgie ir sacensību organizatori, jo viņiem bija jānodrošina drošība šajā turnīrā," viņa saka video

Video: Jevgeņija par to, kurš ir atbildīgs par notikušo

Tajā pašā laikā sporta kluba vadītāja Ļeva Berezovska paziņojumā Izmeklēšanas komitejai un Krievijas Federācijas Ģenerālprokuratūrai teikts, ka

"Iespējamais traģēdijas vainīgais jauc izmeklēšanu Latvijā, slēpjot saplēsto sporta aprīkojumu un šantažē upuri, piedāvājot parakstīt konfidencionalitātes līgumu un nesūdzēties apmaiņā pret 100 000 rubļu (1420 eiro).

Savukārt viena rehabilitācijas nedēļa tiek lēsta ap 90 000 rubļiem (1300 eiro), un atveseļošanās ilgums nav mazāks par gadu, un atveseļošanās nav garantēta un netiek ņemts vērā morālais kaitējums, invaliditātes pensija un invaliditāte."

Rehabilitācijas līgumā ir arī noteikums: "Neuzņemieties materiāla rakstura maksājumus un prasības attiecībā uz Klientu un viņa pārstāvjiem,

Pirms oficiāla lēmuma saņemšanas, pamatojoties uz izmeklēšanas rezultātiem un tiesas lēmumu Latvijā, nekomentējiet un nepublicējiet informāciju par atveseļošanās procesu.

Ja tiek pārkāpts šis nosacījums, pacientam ir pienākums atlīdzināt Klientam visas samaksātās summas saskaņā ar šo līgumu."

Šis līgums nav parakstīts.

Pašlaik izmeklētāji Krievijā pārbauda informāciju par krievu gaisa vingrotājas traumām starptautiskās sacensībās Rīgā, aģentūrai "TASS" pastāstīja Starptautiskās Galvenās izmeklēšanas nodaļas vadītāja vecākā palīdze Jūlija Ivanova.

Tikmēr sacensību organizatori noliedz apsūdzības par šantāžu, informējot par cietušajai sniegto palīdzību. Viņu paziņojumā rakstīts:

  • "2019. gada 1. decembrī starp rehabilitācijas centru, Jevgeņiju Asonovu un FWAR tika noslēgts un parakstīts trīspusējs līgums par to, ka federācija garantē rehabilitācijas pakalpojumu apmaksu 239 800 rubļu (3405 eiro) apmērā.
  • Pēc plašsaziņas līdzekļu apsūdzošā rakstura ziņojumu publicēšanas, kas norāda uz iespējamajiem "draudiem un mēģinājumiem piekukuļot", mēs oficiāli lūdzam viņai sniegt pierādījumus par šiem apgalvojumiem izmeklēšanas komitejai vai citām struktūrām, kurām tika nosūtītas sūdzības.
  • Mēs oficiāli paziņojam, ka FwAR pārstāvji nav izdarījuši nekādu spiedienu; viņi nepiedāvāja šantāžu un naudu apmaiņā pret klusēšanu."

Uzziņai:

  • Dalība konkursā bija apmaksāta. Dalībnieka maksa par vienu solo numura izpildījumu bija 4700 rubļu (67 eiro).
  • Sporta formas tērps, dalībnieka kostīms, biļetes, izmitināšana norises vietā bija uz dalībnieka rēķina.
  • Turklāt sportistiem, kas piedalījās starptautiskās sacensībās, bija jāpiesakās FWAR organizācijā. Dalības maksa bija 1500 rubļu (21 eiro), gada iemaksa - 500 rubļu (7 eiro).
  • Šie paši cilvēki organizē turnīrus Krievijā. Konkursu saraksts visam 2020. gadam jau ir publicēts.
Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu