Svētku galda leģenda - siļķe kažokā. Kā tā izgudrota un kā to vislabāk pagatavot? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Siļķe kažokā. Ilustratīvs attēls.
Siļķe kažokā. Ilustratīvs attēls. Foto: Depositphotos

Dzīvespriecīgi violets triepiens daudzu svētku galda audeklā - siļķe kažokā nudien ir viena no tām receptēm, kas gadu desmitiem nezaudē savu popularitāti dažādu svinīgo mielastu gatavotāju starpā. Par to, kā tad īsti radusies šī klasiskā recepte, vēsta portāls "Receptes".

Leģenda par salātiem

Salāti "Siļķe kažokā" pirmoreiz datēti 1919. gada izskaņā. Par receptes autori tiek uzskatīta pavāre Aristarha Prokopceva. Saskaņā ar leģendu, restorāna apmeklētājiem viņas jaunais ēdiens ir tik ļoti paticis, ka recepte ātri vien izplatījusies iedzīvotāju vidū un kļuvusi ārkārtīgi populāra.

Saskaņā ar citu versiju, salāti tikuši izgudroti Baltijas valstīs, kur jau sen sātīgo siļķi apvieno ar dārzeņiem un skābo krējumu. Šī kombinācija ir raksturīga īpaši mūsu - latviešu virtuvē. Laika gaitā skābo krējumu aizstājusi majonēze, pateicoties tās piesātinātajai garšai.

Jaunie salāti ar oriģinālo garšu kļuvuši par lielisku papildinājumu stiprajiem dzērieniem, jo ​​īpaši degvīnam. Turklāt tie ir diezgan vienkārši pagatavojami no sastāvdaļām, kas pieejamas jebkurā gadalaikā. Sākot ar pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem, salātus sāka gatavot kā jau ļoti iemīļotu Ziemassvētku un Jaunā gada svinību mielasta sastāvdaļu, novietojot to līdzās rasolam, tunča mimozai un leģendārajiem olivjē salātiem.

Kas tieši slēpjas zem "kažoka"?

Klasiskā salātu versija:

Šo salātu pamats: tie ir kārtaini. Galvenās sastāvdaļas ir mazsālīta siļķe, vārītas bietes, vārīti burkāni un kartupeļi, majonēze. Bieži pievieno arī sīpolu un vārītas olas.

Nelielus siļķes gabaliņus liek salātu bļodas apakšā un apsmērē ar majonēzi. Tālāk kārtās liek rīvētus dārzeņus: kartupeļus, burkānus un bietes, katru kārtu pārlejot ar majonēzi. Salātus dekorē ar majonēzi, zaļumiem un sasmalcinātu olu. 

Īpašās salātu versijas:

Siļķes kažokā pamatsastāvdaļas nedod īpašas iespējas mākslinieciskiem lidojumiem. Jau tā spēcīgās garšas ēdienu padara īpašu, lai nav nepieciešamības meklēt vēl kādus papildinājumus. 

Pikantu garšu cienītāji var pievienot kārtiņu smalki sagriezta sīpola, bet, ja vēlas maigākas garšas - pievieno ābolu. Tos sarīvē un liek plānā kārtiņā, bet var arī sajaukt kopā ar ābolu.

Vēl viena populāra salātu sastāvdaļa ir vārītas olas. Ar tām ne tikai var dekorēt salātu virsējo kārtu, bet arī likt papildus kārtiņu starp dārzeņiem - olas salātus padara krēmīgākus un maigākus.

Pāris padomi -

  • Nežēlo majonēzi.
  • Dārzeņi jāizvāra savlaicīgi un kārtīgi jāatdzesē. Lai to garša būtu piesātinātāka, jāvāra ar visu mizu.
  • "Struktūra ir zelts" - gabaliņiem visiem jābūt vienādi sagrieztiem vai arī sarīvētiem. 
  • Vēsturiski salātu apakšā tika likta siļķe, bet jaunākās versijas paredz kā pirmo kārtu likt kartupeļus, jo tie lieliski uzsūc visas garšas.
  • Salātiem jāļauj "ievilkties" kā minimums 3 stundas - ideālā variantā - ļauj tiem visu nakti palikt ledusskapī.
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu