Porziņģim vēl ir laiks. Cik ilgi no smagām traumām atkopās citas NBA zvaigznes (2)

Kristaps Porziņģis Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kristapa Porziņģa sniegums šajā sezonā, iespējams, ir bijis sliktāks kā daļa no viņa atbalstītājiem bija gaidījuši. Optimismu par latvieša atgriešanos zvaigznes statusā norakstīt vēl nevajadzētu, jo vēl nesenā Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) vēsturē ir bijuši vairāki pozitīvi piemēri tam, ka spēlētājam ir vajadzīgs ilgāks laiks, lai pilnībā atgūtos no smagas traumas.

Katra spēlētāja rehabilitācijas periods pēc smaga savainojuma ir atšķirīgs. To ietekmē dažādi mainīgie - traumas nopietnums, fiziskie parametri, mentālā noturība un daudzi citi aspekti. Porziņģis, protams, fizisko parametru jautājumā ir teju unikāls gadījums.

norādīja ESPN apskatnieks Makss Kelermans, pēc tik nopietnām traumām, kādu piedzīvoja Porziņģis, spēlētājiem bieži vien ir vajadzīgas divas sezonas, lai pilnībā atgūtos - viena, lai saārstētu traumu, bet otra, lai pilnībā atgūtu spēles ritmu un atgrieztos līmenī, kādā spēlētājs ir bijis pirms tam.

Protams, katram spēlētājam ir savs stāsts, bet vēl pavisam nesenā vēsturē ir pieredzēti gadījumi, kad spēlētājs pēc smagas traumas atgriežas iepriekšējā līmenī, tikai tas prasīja ilgāku laiku nekā fani vēlētos.

Gordons Hejvards

2017. gada starpsezonā Bostonas "Celtics", šķietami, izvilka vienu no vasaras lielākajām "zivīm", parakstot līgumu ar Gordonu Hejvardu, kurš iepriekšējā sezonā bija izcēlies ar vidēji spēlē gūtiem 21,9 punktiem, 5,4 atlēkušajām bumbām un 3,2 rezultatīvām piespēlēm, laukumā pavadot 34,5 minūtes. Uzbrucējs par demonstrēto sniegumu tika atalgots arī ar vietu Visu Zvaigžņu spēlē.

Tiesa, "Celtics" jaunieguvums ļoti smagu traumu guva jau pirmajās oficiālajās spēles minūtēs Bostonas formas tērpā.

Uzbrucējs izlaida visu atlikušo sezonu un gatavs spēlēt bija tikai 2018./2019. gada sezonā, kad viņa pārstāvētā "Celtics" apskatnieku acīs bija spējīga aizcīnīties līdz pat NBA finālam. 

Hejvards minētajā sezonā iepriekšējo formu tā arī nespēja atgūt. Lai gan sezonas sākumā spēlētājs pie sava bijušā koledžas trenera Breda Stīvensa vēl bija sākumsastāva uzbrucējs, tad tās turpinājumā Heivards tika pazemināts uz rezervista lomu. Arī spēlētāja statistikas ailes nebija glaimojošas - 11,5 punkti, 4,5 atlēkušās bumbas un 3,2 piespēles vidēji 26 minūtēs spēles laika.

Arī šogad Hejvards neveiksmīgi iedzīvojās nepatīkamā rokas lūzumā, bet drīzumā amerikānis plāno atgriezties laukumā. Pirms traumas gūšanas Hejvards bija viens no Bostonas galvenajiem vilcējspēkiem, vidēji spēlē izceļoties ar 18,3 punktiem, 6,9 atlēkušajām bumbām un 4,1 rezultatīvu piespēli.

Lai gan nospēlēto spēļu skaits šajā sezonā nebija liels (9 spēles), paredzams, ka Hejvards augstāk minēto produktivitāti būs spējīgs uzrādīt arī sezonas turpinājumā.

Foto: Reuters/ScanPix

Deivids Vests 

Deivids Vests ir spēka uzbrucējs, kurš aizvadīja garu un pietiekami produktīvu karjeru. Amerikānis savās spēlētāja gaitās divas reizes tika iekļauts visu zvaigžņu spēles sastāvā, kā arī karjeras vēlākajos gados bija svarīga Goldensteitas "Warriors" soliņa sastāvdaļa un izcīnīja divus čempiona titulus.

Savas karjeras labākos gadus Vests aizvadīja Ņuorleānas "Hornets" sastāvā, spēlējot kopā ar Krisu Polu. Pieminētās nominācijas Visu Zvaigžņu (2007./2008. un 2008./2009. gada sezonas) spēlēm nāca, kad Vests pārstāvēja tieši Ņuorleānas vienību. Spēka uzbrucējs turpināja rādīt lielisku sniegumu arī nākošajās sezonās, līdz 2010./2011. gada sezonā Vestu piemeklēja tā pati nelaime, kas Porziņģi -  pārrautas krusteniskās saites. Sezona, kurā viņš vidēji spēlē izcēlās ar 18,9 punktiem un 7,6 atlēkušajām bumbām, bija noslēgusies.

Spēka uzbrucējs laukumā atgriezās salīdzinoši drīz un 2011./2012. gada sezonā paspēja aizvadīt 66 spēles. Bet, līdzīgi kā Porziņģis, arī Vests atgriešanās sezonu sāka jau cita kluba rindās, pārstāvot Indianas "Pacers".

Uzbrucējs jaunajā klubā vidēji spēlē izcēlās ar 12,8 punktiem un 6,6 atlēkušajām bumbām. Bet jau nākošajā sezonā Vests 32 gadu vecumā spēja atgriezties iepriekšējā formā un "Pacers" klubam vidēji spēlē palīdzēja ar 17,1 punktu un 7,7 atlēkušajām bumbām.

Nākamajās sezonās divās sezonās Vesta loma samazinājās, jo "Pacers" rindās uzmirdzēja tādi spēlētāji kā Pols Džordžs, Lēnss Stīvensons un Rojs Hiberts. Bet pieredzējušais spēlētājs izslēgšanas spēlēs joprojām bija stabila "Pacers" pamatvērtība.

Video: Deivida vesta spilgtākie momenti "Pacers" sastāvā

Als Džefersons

Als Džefersons aizvadītās dekādes noslēgumā bija viens no labākajiem jaunajiem centra spēlētājiem. Amerikāni oriģināli bija draftējusi Bostonas "Cletics". Džefersons bija maiņas darījuma, kura rezultātā "Celtics" rindās nonāca leģendārais Kevins Gārnets, viena no centrālajām personām.

Lai gan jaunajam centra spēlētājam vēl nebija izdevies ielauzties Visu Zvaigžņu spēles sastāvā, 2008./2009. gada sezonā viņš ar vidēji spēlē gūtu 23,1 punktu un 11 bumbām bija ieņēmis kursu, lai būtu daļa no šī prestižā notikuma.

Bet 2009. gada 8. februārī, spēlē pret Ņuorleanas "Hornets" Džefersons pēc pretinieka nobloķēšanas neveikli piezemējās un viņa sezona bija galā - krustenisko saišu plīsums.

Džefersonam izdevās atgriezties laukumā ļoti ātri un jau nākošajā sezonā viņš spēja aizvadīt 76 no 82 spēlēm. Tiesa, centra spēlētājs, līdzīgi kā Porziņģis un citi pārējie pieminētie spēlētāji laukumā atgriezās nēsājot jau citas komandas formu. 

Pēc atgriešanās laukumā Džefersona uzrādītā statistika bija kritusies - 17,1 punkts un 9,3 bumbas zem groziem.

Nākamo četru gadu laikā Džefersona uzrādītā statistika pamazām pieauga, līdz 2013./2014. gada sezonā viņa statistikas rādītāji liecināja par vidēji spēlē iekrātu double-double - 21,8 punkti un 10,8 bumbas zem groziem. Šāds sniegums spēlētājam sezonas beigās atnesa vietu arī NBA trešajā simboliskajā pieciniekā.

Video: Ala Džefersona spilgtākie momenti 2013./2014. gada sezonā

Zaks Lavīns

2016./2017. gada sezonā Minesotas "Timberwolves" rīcībā bija līgas nākamais lielais trijnieks - Karls Entonijs Tounss, Endrjū Viginss un Zaks Lavīns. Ievērojamu progresu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu uzrādījis bija arī Lavīns, kurš ar 18,9 punktiem spēlē bija kļuvis par komandas trešo opciju.

Taču pēc 47 nospēlētām spēlēm arī šo atlētisko aizsargu "no trases" noņēma krustenisko saišu trauma. Laukumā jaunais amerikāņu spēlētājs atgriezās jau nākamajā sezonā, bet arī viņš rehabilitācijas procesa laikā bija nosūtīts uz jaunu komandu.

Pats Lavīns ASV medijiem teica, ka viņa lēciens un eksplozivitāte pēc traumas sadziedēšanas ir bijusi vēl augstākā līmenī. Bet integrēšanās jaunā kluba sistēmā un pēc-traumas"rūsa" atspoguļojās arī spēlētāja statistikā - 24 spēlēs aizsargs izcēlās ar 16,9 punktiem spēlē un visnotaļ necilu precizitāti - 40% metienos no spēles un 34,1% no trīspunktu līnijas.

Savukārt, 2018./2019. gada sezonā, kad bija aizvadīta vasara pilnvērtīgu treniņu un arī vieta jaunajā klubā bija kļuvusi skaidrāka, Lavīns uzrādīja savas karjeras labākos statistikas rādītājus - 23,7 punkti, 4,5 rezultatīvas piespēles un 4,7 atlēkušās bumbas spēlēs.

Video: Lavīna spilgtākās epizodes 2018./2019. gada sezonā

Kā minēts ievadā, katra spēlētāja atšķirīgie fiziskie parametri un atlētisms viņa stāstu padara unikālu. Bet ir skaidrs, ka pēc tik nopietnām traumām, kādu piedzīvoja Porziņģis, ir vajadzīgs laiks un arī iekļaušanās jaunā kluba sistēmā bieži vien nenotiek divu mēnešu laikā. Līdz ar to latviešu uzbrucēja atbalstītājiem būtu nepieciešams bruņoties ar pacietību, jo kā pierāda arī apskatīto spēlētāju gadījumi pirms-traumas formā atgriezties ir iespējams, pat ja rehabilitācijas procesa laikā ir nomainīts klubs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu