Tiek skaidroti mīklainie bada un noslīkšanas gadījumi, kuros mira divi pansionāta "Lauciene" iemītnieki (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ir pagājuši jau vairāki mēneši, kopš gada laikā apšaubāmos apstākļos mira divi Talsu novada pansionāta «Lauciene» iemītnieki. Atbildīgie dienesti par notikušo esot uzzinājuši nesen, vēsta LTV "Panorāma".

Talsu novada pansionāts "Lauciene" patlaban ir maksimāli piepildīts, tajā uzturas 201 iemītnieks. Pārsvarā pensionāri un pieaugušie ar invaliditāti. Aptuveni puse no iemītniekiem nāk no Talsu puses, pārējie no citām pašvaldībām.

Dažādu pārkāpumu dēļ pansionāts jau iepriekš vairākkārt nonācis atbildīgo dienestu redzeslokā. Kāda sieviete raidījumam "Panorāma" sūdzējusies, ka viņas māte ilgstoši gulējusi savās fekālijās.

Nesen sabiedrība arī uzzināja par diviem nāves gadījumiem. Aprīlī no pansionāta netālu esošajā ūdenskrātuvē atrasta noslīkusi sieviete. Bet jūnija beigās mirusi vēl kāda iemītniece, kuras nāves iemesls, iespējams, ir nepilnvērtīgs uzturs, jeb bads. 

"Tajā laikā nebija pietiekams skaits darbinieku. Tātad, ja ir trīs stāvi un divi darbinieki uz vienu no stāviem, tad nu, cilvēciskais faktors," raidījumam skaidrojusi pansionāta "Lauciene" pagaidu direktore Ilze Rūsiņa.

Patlaban vienā maiņā strādā 21 darbinieks uz 201 aprūpējamo, no kuriem liela daļa ir guļoši. Pagaidu direktore arī norādījusi, ka apstākļi par iespējamā bada nāvē mirušo sievieti vēl tiek noskaidroti.

Par gadījumu, kad pansionāta iemītniece noslīkusi, bija uzsākts kriminālprocess.

"Protams tika uzsākts kriminālprocess kā pie visiem nāves gadījumiem. Bet kriminālprocess ir izbeigts. Man nav īsti komentāru par šo. Mums nav izstrādās iekšējais mehānisms, kā mēs veicam uzraudzību šāda tipa klientiem," notikušo skaidrojusi Rūsiņa.

Jau mēnesi Ilze Rūsiņa pilda iestādes vadības pienākumus, jo līdzšinējā direktore Dace Upleja oktobrī iesniegusi atlūgumu.

Notikušais liecina, ka līdz šim lielākoties uzmanība pievērsta guļošajiem pacientiem, bet par tiem, kuri var paši par sevi parūpēties, ir aizmirsts.

"Es dzirdēju, ka viņa ēda konfektes, bet neēda to, ko vajadzēja ēst. Nepiefiksēja to, vajadzēja sistēmu pielikt," par bada nāvē mirušo sievieti sacījis pansionāta "Lauciene" iemītnieks Igors.

Noslīkusī sieviete Igoram labāk zināma, abi dzīvojuši vienā stāvā. 

"Normāla sieviete. Izgāja pastaigāt, man liekas, ka tā bija viņas pašas izvēle. Tajā dīķī nevar tāpat iekrist," skaidrojis vīrietis.

"Es domāju, ka viņai droši vien apnika te dzīvot," par atgadījumu izteikusies arī "Lauciene" kliente Ludmila.

Pašvaldībā uzdod jautājumu, kāpēc par notikušo neviens neziņoja, ne pansionāts un slimnīca, ne piederīgie. Par vasarā mirušās sievietes gadījumu pašvaldība esot pieprasījusi paskaidrojumus no toreizējiem darbiniekiem un drīzumā nonākšot pie saviem secinājumiem. 

"Manuprāt, tas ko vajadzēja darīt pansionāta vadībai - vismaz ziņot sociālajam dienestam. Lai uzreiz pateiktu, ka tā bija nolaidība, man īsta pamatojuma nav. Protams, ka tas jautājums ir kliedzošs," "Panorāmai" sacījis Talsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Tropiņš.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu