Lai svētki netiktu pavadīti tualetē! Trīs ēdieni, kas jāgatavo ar īpašu piesardzību (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Svētku galds nāk ar dažādiem vilinājumiem - ir tikai likumsakarīgi, ka vēlamies pagaršot visu! Tiesa, dietologi brīdina, ka dažu ēdienu kombinācijas var izraisīt veselības problēmas, kuru dēļ svētki var tikt izbojāti, vēsta portāls "Postimees".

Uztura speciālisti apgalvo, ka pareizi uzglabāts un uzsildīts ēdiens tikpat kā nerada nekādus veselības riskus, taču problēmas var rasties tādēļ, ka daudzās saimniecības ir izplatīta prakse gatavot dažādus ēdienus nākamajām dienām.

Eksperti atklāj, ka nav laba doma nākamajā dienā baudīt dārzeņu salātus. Viņi atklājuši, ka notīrītus un sagrieztus dārzeņus drīkst glabāt ne ilgāk par 12 stundām 4-12 grādu temperatūrā. Labs un jaudīgs ledusskapis nekādā veidā nesamazinot inficēšanās risku. Vienīgais risinājums ir šo ēdienu gatavot īsi pirms svinībām, savukārt pārpalikumus sasaldēt.

Uztura zinātnes pazinēji tāpat arī atklāj, ka visos dārzeņos ir nitrāti no augsnes, kurā tie ir auguši. Pēc ilgstošas glabāšanas šīs vielas kļūstot par nitrītiem, kas, nokļūstot cilvēka ķermenī, var radīt dažādas gremošanas sistēmas problēmas un paaugstina vēža risku.

Vienmēr svaigi pagatavotiem jābūt arī rīsiem. Pēc Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūras pētījumiem secināts, ka šajos graudaugos jēlā formā ir sastopams liels daudzums cilvēka organismam nedraudzīgu baktēriju. Lai arī liela daļa no mirkoorganismiem vārīšanas procesa laikā iet bojā, daļa tomēr paliek. Īpaši bīstamas esot Bacillus cerus baktērijas, kas spēj aktīvi vairoties arī jau pagatavotos rīsos.

Šī baktērija var izsaukt virkni ar nepatīkamiem simptomiem, tostarp arī vemšanu, caureju un sāpēm vēderā. Jau izvārītus rīsus noteikti nevajag uzglabāt istabas temperatūrā - šeit derīgākā metode būs gatava ēdiena uzglabāšana saldētavā.

Trešais ēdiens, kuru nedrīkst ilgi glabāt, ir salāti ar majonēzi. Tos nedrīkstot uzglabāt ilgāk par diennakti pat 2-4 grādu temperatūrā. Īpaši slikti var beigties salātu baudīšana, ja tie vairāk kā 12 stundas ir pavadījuši istabas temperatūrā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu