Kuģniecības uzņēmumi visā pasaulē brīdināti par iespējamām sankcijām, pēc 8. janvāra izmantojot Ventspils ostu (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ventspils osta. Ilustratīvs attēls.
Ventspils osta. Ilustratīvs attēls. Foto: TVNET

Kuģniecības uzņēmumi visā pasaule tiek brīdināti par sankcijām, kas tām draud, ja pēc 8. janvāra tiks izmantoti Ventspils ostas pakalpojumi, vēsta "TV3 Ziņas".

Brīdinājumu izplatījusi pasaulē ietekmīgā Lielbritānijā bāzētā kuģniecības apdrošinātāju kompānija "The West P&I Club".

Paziņojumā kuģu īpašnieki brīdināti, ka var nonākt ASV sankciju sarakstā, ja Ventspilij tiks maksātas ostas nodevas pēc 8. janvāra. Šajā dienā beidzas ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja izdotais (OFAC) rīkojums pārtraukt sadarbību 30 dienu periodā.

Arī vairākus Ventspils loģistikas uzņēmumus apvienojošā biedrība "Baltijas asociācija-transports un loģistika" "TV3 Ziņām apstiprināja, ka šāds brīdinājums saņemts.

Biedrības izpilddirektors Ivars Landmanis gan uzsvēra, ka pagaidām kuģi ostā turpina ienākt.

"Manā asociācija uzņēmumi, protams, viņiem visu laiku notiek izskaidrojošais darbs ar kuģu īpašniekiem, kuri brīdina, ka visādas situācijas var būt, bet tā, ka galīgi nav atnācis kuģis, man informācijas nav," sacīja Landmanis

Ventspils Ostas kapteiņa dienestā "TV3 Ziņas" informēja, ka pašlaik neesot nekādu izmaiņu plānotajā kuģu satiksmes grafikā. Ostā atrodas septiņi kuģi, tuvākajā laikā plānota divu tankkuģu un viena sauskravas kuģa ienākšana.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka OFAC 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergam.

OFAC izdevis Globālo Magņitska vispārējo licenci nr. 1, kas paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz Lembergu šobrīd ir jāpiemēro atturēšanās princips, kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

Nākamnedēļ valdība plāno izveidot jaunu kapitālsabiedrību, kas pārņemtu Ventspils brīvostas pārvaldes funkcijas. Paralēli notiek centieni panākt ASV sankciju atcelšanu Ventspils ostai, ņemot vērā, ka Aivars Lembergs tajā vairs nedarbojas.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu