Traģiskajā vulkāna izvirduma lietā Jaunzēlandē varētu tikt piespriesti cietumsodi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Oficiālās izmeklēšanas saistībā ar 9.decembrī Jaunzēlandes Vaitas salā notikušo vulkāna izvirdumu, kas prasījis vismaz 16 cilvēku dzīvību, varētu turpināties pat gadu, pirmdien, 16. decembrī, pavēstīja premjerministre Džasinda Ārderna, norādot, ka izmeklēšanu rezultātā potenciāli var tikt piespriesti sodi līdz pat pieciem gadiem cietumā.

Tiks izveidots piecu miljonu Jaunzēlandes dolāru (trīs miljonu eiro) liels fonds, lai sniegtu atbalstu izvirduma dēļ cietušajiem mazajiem uzņēmumiem, sacīja premjere.

Oficiālais bojāgājušo skaits ir 16, bet vēl divi cilvēki, kuru mirstīgās atliekas, domājams, atrodas ūdeņos pie salas, joprojām oficiāli tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem.

Vēl 26 cilvēki atrodas slimnīcās Jaunzēlandē un Austrālijā. Daudzi no viņiem guvuši smagus apdegumus, un viņu stāvoklis ir nopietns.

Darba drošības dienests "WorkSafe" sācis izmeklēšanu par veselības un drošības standartu ievērošanu, atsevišķu izmeklēšanu uzsācis koronera birojs, sacīja Ārderna.

"WorkSafe" var saukt pie atbildības indivīdus un uzņēmumus par veselības un drošības normu pārkāpumiem, un par to var tik piespriesti naudassodi līdz trim miljoniem Jaunzēlandes dolāru (1,8 miljoniem eiro) un brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem cietumā, norādīja premjere.

"WorkSafe" izmeklēšana varētu ilgt pat gadu, un arī koronera biroja izmeklēšana, "visticamāk, turpināsies kādu laiku", prognozēja Ārderna.

Fonda pieci miljoni Jaunzēlandes dolāru tiks sadalīti uzņēmumiem Vakatanē. No šīs piekrastes pilsētas Jaunzēlandes pamatdaļā tika uzsākta liela daļa tūrisma braucienu uz Vaitas salu.

Izvirdums notika pagājušajā pirmdienā, kad salā atradās 47 cilvēki - tūristi  no Austrālijas, Jaunzēlandes, ASV, Ķīnas, Lielbritānijas, Malaizijas un Vācijas, kā arī vietējie gidi. Lielākā daļa bojāgājušo ir austrālieši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu