"Progresīvie" mudina mainīt pašvaldību atlaišanas mehānismu, lai iedzīvotāji var atlaist domi (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Partija "Progresīvie" dibina Rīgas nodaļu
Partija "Progresīvie" dibina Rīgas nodaļu Foto: publicitātes

Saeimā un Rīgas domē nepārstāvētā partija "Progresīvie" mudina mainīt pašvaldību atlaišanas mehānismu, uzticot lēmuma pieņemšanu iedzīvotājiem referendumā, informēja partija.

Latvijas pilsoņiem ir likumiska iespēja atlaist Saeimu, taču nav tiesību atlaist pašu ievēlēto vietējo domi, tādēļ "Progresīvie" aicina Saeimu pieņemt likumprojektu, kas dotu vēlētājiem tiesības atlaist pašvaldību, ja tās darbs viņus neapmierina, teikts partijas paziņojumā.

"Ja esošais Rīgas domes sasaukums gadījumā tiks atlaists un notiks ārkārtas vēlēšanas, šo lēmumu pieņems Saeimas koalīcija. Nav šaubu, ka šis ir politisks lēmums," vēsta partija, "temps, kādā tiek gatavoti likumu grozījumi par domes tiesībām strādāt līdz 2025.gadam, ļauj secināt, ka varas partijas jau vienojušās domi atlaist un Saeimas lēmums būs vien tehnisks balsojums. "Progresīvie" uzskata, ka demokrātiskāks un pārdomātāks modelis domes atlaišanai būtu pašu iedzīvotāju līdzdalība, balsojot referendumā."

"Rīgas domes sasaukums būtu pelnījis, ka tiek atlaists. (...) Tomēr šo Rīgas domi ievēlējam mēs, rīdzinieki, un būtu jābūt iespējai to arī atlaist mums, nevis koalīcijai, kura pati ir tikpat nievājoša pret likumu ievērošanu un uzskatāmi nepilda likumu par mediķu algu pieaugumu," izteicies "Progresīvo" Rīgas nodaļas vadītājs Mārtiņš Kossovičs.

Lai veicinātu iedzīvotāju līdzdalību, partija aicina Saeimu ļaut vēlētājiem referendumos balsot par četriem pašvaldību jomas jautājumiem: savas pašvaldības ilgtspējas stratēģiju, par sabiedrisko jaunbūvju būvēšanu, par vides jautājumiem un par domes atlaišanu.

Kā ziņots, valdība šodien vērtēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, par ko gala lēmums jebkurā gadījumā vēl būs jāpieņem Saeimā. Paralēli Saeimā jau tiek izskatīti grozījumi likumos, kas paredz iespēju pašvaldības domi ārkārtas vēlēšanās ievēlēt uz ilgāku termiņu par četriem gadiem.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu