Kā kleitas dēļ var zaudēt amatu. Etiķetes eksperte Aija Strautmane par to, kas darba ballē ir gaumīgs un bezgaumīgs (16)

Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Gada nogale nāk ar lērumu svētku - šajā laikā svinības notiek ne tikai ģimenes lokā, bet arī profesionālajā vidē. Par to, cik brīvi varam justies darba ballītē un, cik laba doma ir vilkt sarkanu vizuļojošu mini-kleitu - portāla "Apollo" sarunā ar etiķetes, protokola, galda un saskarsmes kultūras eksperti un konsultanti Aiju Strautmani.

Pirms svinam - plānojam

"Jāsāk ar to, ka, ja rīkojam darba pasākumu, ir jābūt vienam organizatoram, kurš par visu atbild. Gada nogales svinības darba kolektīvā mēdz būt divējādas - tās var būt tikai ar uzņēmuma darbiniekiem vai ar kolēģiem un viņu ģimenes locekļiem. Noteikti jāsaprot, kādas ir pasākumam atvēlētās finanses. No tā izriet arī telpas izvēle - tā var būt ļoti vienkārša vide vai arī kāda pils, vai muiža, kuru Latvijā netrūkst," stāsta eksperte.

Kad šie jautājumi ir atrisināti, pasākuma rīkotājam jāsaprot svarīgākais - vai kolēģis, kurš ir ieradies šajā pasākumā, būs gatavs pielikt piepūli, lai atbilstoši saģērbtos.

Strautmane min, ka "lielu lomu tērpa izvēlē spēlē telpas arhitektūra - no tās izriet tas, kā jāģērbjas viesiem. Nevar rīkot pasākumu smalkā, no arhitektūras viedokļa īpašā vietā, gadījumā, ja ir skaidrs, ka darbinieki neieradīsies atbilstošā apģērbā - tādā gadījumā pasākums jau būs izbojāts. Visam jābūt saskaņotam".

Tāpat jāņem vērā arī telpas atbilstība plānotajam pasākumam - diezgan muļķīgi var sanākt, ja samērā vienkāršās telpās tiek rīkota masku balle un ir saprotams, ka valdīs samērā brīva atmosfēra - lielākā daļa ieradīsies bez maskām, kas, protams, draud sabojāt visu pasākumu. Strautmane min, ka "jāņem vērā, ka vecāka gadagājuma cilvēki bieži vien ir gatavi mazākām "izdarībām" nekā viņu gados jaunākie kolēģi".

Tāpat svarīgs ir jautājums par to, cikos šis pasākums notiek. Darba devēji bieži vien ir pieraduši "ballītes" rīkot sešos vai septiņos vakarā, taču nav stingru likumu, kas to regulē.

"Vienmēr ir iespējams svinības noturēt arī elegantu brokastu formā, kam ir savi ieguvumi - kā zināms, līdz pusdienlaikam alkoholu nelieto, šādi padarot svinēšanu veselīgāku. Šāds formāts arī atvieglo svinību tērpa izvēli - oficiālas noskaņas pasākumos vīrieši var vilkt tumšas krāsas uzvalkus, ja pasākums notiek brīvākā atmosfērā, drīkst vilkt arī krietni dzīvespriecīgāku krāsu uzvalkus un kreklus. Sievietēm šādos pasākumos ir mazliet plašāka izvēle - labi derēs kāda ne pārāk grezna kleita vai arī svārki ar blūzi.

Ballīte ofisā - cik daudz var atļauties?

Jāatceras, ka, tuvojoties vakaram, svinību tērpi kļūst aizvien greznāki un sarežģītāki. Sievietēm krietni aktuālāka kļūst arī aksesuāru un kurpju izvēle. Eksperte min, ka "augumā garākām sievietēm nevajadzētu kautrēties savam tērpam piemeklēt atbilstošas augstpapēžu kurpes".

"21. gadsimtā šādām problēmām nevajadzētu būt, kas, manuprāt, ir ļoti pozitīvi," stāsta Strautmane.

Ja svinības ir paredzētas ofisa telpās, eksperte min, ka nav stingru etiķetes normu, kas stingri ierobežotu tērpa izvēli.

"Galvenais jautājums - vai izvēlētais tērps ir gaumīgs, vai tas piestāv? Ja jā, ir pilnībā atbilstoši ierasties arī modernā un stilīgā kleitā pat ar vizuļiem. Galvenais ir izvairīties no vulgaritātes," stāsta etiķetes, protokola, galda un saskarsmes kultūras konsultante.

Pārsteigt ar savu ietērpu var arī kungi - te lieti noderēs dažādas dzīvespriecīgas krāsas. Tiesa, tas nenozīmē, ka atļauts ir pilnīgi viss!

"Džinsi, lai arī tie mēdz būt ļoti dārgi un izrotāti pat ar kristāliem, tomēr ir un paliek kūts bikses, kas vienkārši ir iegājušas populārajā kultūrā," min Strautmane.

Svētkos šis apģērba gabals nav pieļaujams, gluži tāpat kā T-krekls. Šeit jāatgādina, ka arī ofisa ikdienā bezroku kreklos var atļauties sēdēt tikai tie darbinieki, kuriem praktiski nav nekāda kontakta ar klientiem. Šīs lietas parasti regulē pats darba devējs.

"Tikai nepārspīlēsim tērpa īsumu un tā dekoltē," brīdina Aija Strautmane.

Eksperte atgādina, ka "darba ballītēs lieto arī alkoholu, taču tāpat nedrīkst aizmirst, ka mēs joprojām atrodamies darbā. Vajag ņemt vērā, ka darba kolēģi vienmēr ievēros, kā tu uzvedies - ja cilvēks atslābst, viņš riskē padarīt sevi par muļķi darba biedru acīs. Tāpat nevajadzētu aizmirst ieturēt zināmu distanci un pieklājību attieksmē pret priekšniecību".

Pils, muiža un sarkanais mini

"Greznās telpās nevajadzētu izvēlēties mini kleitu ar vizuļiem. Tāpat mājās būtu jāatstāj arī uzvalks. Darba svētku balles gadījumā greznās telpās, ja vien organizators nav minējis ko citu, ir jāierodas smokingā, tiesa, tas var būt arī citās krāsās kā melns. Nevajag baidīties no dažādām "jautrām" detaļām - piespraudēm, aplikācijām un citiem dekoratīviem elementiem. Ja svinības notiek vietā, uz kuru jādodas ar transportu, tērpam un visai nepieciešamajai tualetei ir jābūt līdzi atsevišķā koferī," stāsta eksperte.

Sievietēm greznos interjeros vajadzētu izvēlēties garu kleitu - tā kā šis pasākums nav oficiāls, tā drīkst būt gana atklāta. Runājot par aksesuāriem, Strautmane min, ka "nevajadzētu pārspīlēt ar zeltu, citādi tas var izskatīties bezgaumīgi un prasti. Priekšroku labāk dot sudraba rotām".

"Es gribētu sievietēm ieteikt kādu ārkārtīgi svarīgu lietu - dāmai nekad nevajadzētu ierasties ballē sarkanā kleitā. Vienīgais izņēmums - ja viņa ir priekšniece vai priekšnieka sieva," min Strautmane.

Viņa stāsta, ka pirms vairākiem gadiem pie viņas etiķetes pamatus apguvusi kāda sieviete, kurai savā laikā ir prognozēta spoža nākotne. Pēc pusgada, kas pavadīts kolektīvā, sieviete atlaista bez kāda īpaša iemesla. Desmit gadus vēlāk, sarunas gaitā ar etiķetes konsultanti, sieviete nobālējusi, jo atminējusies, ka pirms vairākiem gadiem uzvilkusi šīs krāsas kleitu uz darba balli, kamēr priekšnieka sieva bija tērpusies atturīgi pelēkā krāsā.

"Zinu arī citus piemērus, kad skaistā sarkanā kleita slikti beidzas. Ne visām "pirmajām dāmām" ir tik laba humora izjūta vai sapratne par to, ka ne visi labi pārzina etiķeti," saka etiķetes eksperte.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu