Autovadītājs uzskata, ka viņa fotoradara protokols ir falsificēts (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kāds apzinīgs autovadītājs uzskata, ka viņam ir nepareizi piemērots sods par ātruma pārkāpumu. Viņš saņēmis attēlu no fotoradara, bet uzskata, ka tā ir falsifikācija, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Pārkāpums fiksēts 2019. gada janvārī plkst. 15.17 uz autoceļa Rīga-Daugavpils, braucot Daugavpils virzienā, 116,9. kilometrā. Arņa automašīnu liktenīgajā dienā iemūžina fotoradars pie šosejas malā esošās "Liepkalnu" kafejnīcas Pļaviņu novadā.

Šajā vietā atļautais braukšanas ātrums ir 70 kilometru stundā, bet protokolā norādīts, ka Arnis pēcpusdienā Daugavpils virzienā it kā traucies ar ātrumu 91 kilometrs stundā. Atrēķinot iekārtas iespējamo kļūdu, ātrums pārsniegts par 18 kilometriem stundā. Sods – 40 eiro.

Arnis stāsta, ka pēc protokola apskatīšanas viņš sapratis, ka viņš tajā vietā, tajā dienā nemaz nav bijis. 

Šoferis pat aizbraucis klātienē aplūkot "pārkāpuma" vietu un pamanījis vairākas nesakritības ar protokolā redzamo attēlu. Lai gūtu nopietnākus pierādījumus, viņš vērsies pie ekspertiem, kas snieguši šoferim pozitīvu atzinumu.

"Spriežot pēc riteņu ēnām, automašīnas fotogrāfija tikusi uzņemta citā vietā, citā autoceļā un citā kustības virzienā," stāstīja Arnis.

Apstiprinājumu tam, ka fotoradara protokolā pievienotais attēls ir falsifikācija, Arnis saņēmis Latvijas Neatkarīgo ekspertu asociācijā (LNEA).

"Tur ēna no saules ir no cita virziena. Es to visu aprakstīju, ka mašīna brauc uz austrumiem. Šajā laikā saule spīd no pretējās puses. Autovadītājs teica, ka viņš šajā laikā brauca atpakaļ un pa citu ceļu. Ļoti rupja fotomontāža. Ir falsifikācijas fakts. Šī viltošana ir kriminālnoziegums," norādīja LNEA eksperts Nikolajs Gudaņecs.

Raidījums "Bez Tabu" visus pieejamos dokumentus nosūtīja Valsts tiesu ekspertīžu birojam (VTEB). Speciālisti, aplūkojot materiālus, jau no pirmā acu skatiena apšaubījuši Gudaņeca slēdzienu.

"Izlasot eksperta atzinumu, man radās nevis pieci "kāpēc", bet – 65 “kāpēc”, jo nav nekur paskaidrojumi, ko viņš ir vērtējis," norāda VTEB vadītāja Maira Čentoricka.

Viņai neesot skaidrs, ko nozīmē "elektroniskā kopija". Viņasprāt, tie ir vienkārši nekvalitatīvi palielināti attēli. Biroja vadītāja sāka aizdomāties, vai gadījumā ekspertam Gudaņecam ir atbilstoša kompetence. 

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāve Ieva Bērziņa informē, ka strīdus gadījumā fotoradars ieraksta arī videomateriālu. Visa informācija tiekot pārbaudīta - tiek pārbaudīts, vai automašīnas marka, reģistrācijas numurs un modelis atbilst attēlā redzamajam. 

"Visa informācija tiek iepakota un nosūtīta Valsts policijai lēmuma pieņemšanai."

Policija gan norāda, ka šis nav pirmais gadījums, kad šoferīši vērsušies pie "ekspertiem", lai sodu apstrīdētu. 

Arnis gan jau vairākkārt ir vērsies vairākās instancēs, bet visur viņa lūgums uzsākt pārbaudi ir noraidīts. Tagad viņš ir spēris soli tālāk - viņš ir nosūtījis iesniegumu Latvijas Republikas ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram. 

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu