FKTK piemērojusi "SEB bankai" 1,79 miljonu eiro sodu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piemērojusi AS "SEB banka" soda naudu 672 684 eiro apmērā par pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā un 1 121 140 eiro par pārkāpumiem starptautisko sankciju jomā, informēja FKTK.

"SEB bankā" aģentūru LETA informēja, ka tā veiks administratīvā soda samaksu.

Nosakot soda naudas apmēru, FKTK ņēma vērā, ka bankas klientu bāzei un finanšu pakalpojumiem piemītošais noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska līmenis vērtējams kā zems, kā arī to, ka šī līguma noslēgšanas brīdī banka jau ir veikusi būtisku daļu no pasākumu plānā noteiktajiem pasākumiem, t.sk. veiktas divas ārējās revīzijas, pilnveidoti iekšējie normatīvie dokumenti, pilnveidotas informācijas tehnoloģijas sistēmas klientu darījumu uzraudzības nodrošināšanai.

Vienlaikus FKTK atzina, ka komisija un "SEB banka" ir noslēgušas administratīvo līgumu par 2017. gadā FKTK veikto bankas darbības pārbaudi, abām pusēm vienojoties par nepieciešamo pasākumu veikšanu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomas tālākai pilnveidošanai.

FKTK 2017. gadā bankā veica regulāro klātienes pārbaudi, kuras laikā konstatēja, ka bankas iekšējās kontroles sistēma jāturpina uzlabot, kā būtiskāko trūkumu konstatējot faktu, ka Banka pietiekamā apmērā un kvalitātē atsevišķos gadījumos nebija nodrošinājusi klientu saimniecisko darbību pamatojošu dokumentu iegūšanu, lai pārliecinātos, ka klientu veiktie darījumi nav vērtējami kā aizdomīgi, kā arī atsevišķos gadījumos pietiekamā apmērā nebija gūta pārliecība vai dokumentēts klienta patiesais labuma guvējs.

Banka pēc savas iniciatīvas ir izstrādājusi pasākumu plānu 2017. gadā veiktajā pārbaudē konstatēto trūkumu novēršanai un iekšējās kontroles sistēmas finanšu noziegumu apkarošanas jomā pilnveidošanai, turklāt lielāko daļu no ieteikumiem jau ieviesusi darbībā.

Tāpat 2019. gadā tika veikta mērķa pārbaude, kurā konstatētas atsevišķas nepilnības sankciju likumā noteikto prasību izpildē - "SEB banka" saistībā ar vienu klientu nebija veikusi visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu pareizas un faktiskajai situācijai atbilstošas informācijas ievadīšanu bankas sistēmās, uzsākot darījuma attiecības un sadarbības laikā, kā arī nebija pārliecinājusies par ievadītās informācijas atbilstību, kā rezultātā neiesaldēja attiecīgā klienta finanšu līdzekļus nelielā apmērā. 

"Viens no iemesliem, kādēļ tika pieļauts pārkāpums, bija tas, ka "SEB banka" veica informācijas pārbaudes pret Eiropas Savienības, ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) un citiem sankciju sarakstiem, tai skaitā Bankas iekšējiem sarakstiem, bet papildus neizmantoja ar sankcionētajām personām saistīto personu ārējos sarakstus, kas ļauj pārbaudīt sankcionētajām personām piederošos uzņēmumus, kas nepieļautu sankciju pārkāpšanu," piebilda FKTK.

"SEB bankā" aģentūrai LETA norādīja, ka izvērtējums, par kura esamību "SEB Grupa" minēja savā 3. ceturkšņa pārskatā, tika veikts kopš 2017.gada par laika periodu no 2016. gada septembra līdz 2017. gada septembrim, izvērtējumā tika iekļauta normatīvo aktu ieviešanas izpēte "SEB bankā" Latvijā. 

"Izvērtējumā ir atsauces uz to, ka atsevišķos gadījumos pietiekamā apmērā bankā nebija gūta pārliecība vai nebija dokumentēts klienta patiesā labuma guvējs, kā arī pietiekamā apmērā un kvalitātē atsevišķos gadījumos banka nebija nodrošinājusi klientu saimniecisko darbību pamatojošu dokumentu iegūšanu. "SEB banka" sadarbībā ar FKTK strādāja pie darbības plāna, lai novērstu identificētās nepilnības. FKTK veiktajā novērtējumā secinājusi, ka iespējamība izmantot "SEB banku" Latvijā naudas atmazgāšanas mēģinājumiem ir zema. "SEB banka" Latvijā veiks administratīvā soda samaksu 672 684 eiro apmērā," norādīja bankā. 

Tāpat pēc saziņas ar FKTK "SEB banka" identificēja un noziņoja vienu gadījumu saistībā ar Eiropas sankciju sarakstu. 

"Cilvēciskas kļūdas dēļ bankas IT sistēmā bija ievadīta nepareiza informācija par klienta īpašnieku. Klients bija meitas uzņēmums ES sankciju sarakstos iekļautam uzņēmumam, mātes uzņēmuma iekļaušana ES sankciju sarakstā notika pēc tam, kad banka bija uzsākusi sadarbību ar meitas uzņēmumu. Incidenta rezultātā banka savlaicīgi nebija iesaldējusi sava klienta finanšu līdzekļus un klients bija veicis dažus maksājumus nelielā apjomā. Veiktie maksājumi bankā bija saistīti ar nodokļu nomaksu, telefona rēķina nomaksu, grāmatvedības pakalpojumu apmaksu un uzziņu pakalpojumiem," skaidroja bankā.

Kopējais klienta kontā ienākošo maksājumu apjoms, ko banka neapturēja, bija 592 eiro un izejošais maksājums - 712 eiro apmērā. "SEB banka" pārtrauca sadarbību ar šo klientu un ziņoja par situāciju FKTK, kā arī citām iesaistītajām uzraugošajām institūcijām. Attiecībā uz šo lietu SEB banka Latvijā veiks administratīvā soda samaksu 1 121 140 eiro apmērā.

""SEB banka" Latvijā turpinās stiprināt bankas procesus un sistēmas, lai ierobežotu jebkādus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas mēģinājumus. Līdz ar parakstīto vienošanos, kā to paredz normatīvie akti, FKTK pabeidz izvērtēšanas procesu un administratīvo lietu," atzina "SEB bankā".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu