Nav apmainītas 783 tonnas lata monētu. Kā pēc sešiem gadiem mainījusies to vērtība? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Naudas banknotes un monētas.
Naudas banknotes un monētas. Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Atceraties laiku, kad maciņi bija pildīti ar latiem un santīmiem? Nu pagājuši vairāki gadi, kopš eiro ieņēma lata vietu. Daudzi Latvijas iedzīvotāji kolekcionēja īpašos jubilejas latus, kā arī papīra banknotes. Vai to vērtība ir augusi vai kritusies, skaidroja LTV raidījums "4. studija".

"Jubilejas īpašie vienlatnieki ir vieni no tām monētām, kas visvairāk nav apmainīti pret eiro, kas visvairāk ir cilvēku rīcībā palikuši - tie līdz šim ir 24 miljoni monētu," raidījumam norādīja Latvijas Bankas pārstāvis Juris Kravalis.

"Tas liecina, ka cilvēki ļoti nelabprāt šķiras no šīm savām kolekcijām, un noteikti numismātikas apgrozījums ar viņām ir diezgan liels," pieļāva Kravalis.

Latvijas Bankā latus, kaut arī tās būtu jubilejas monētas, var apmainīt pret eiro tikai pēc noteiktā kursa, taču iegādāties jubilejas lata monētas vai banknotes neesot iespējams.

Līdz šim neesot atgrieztas 783 tonnas monētu. Lielākā daļa no tām ir viena lata un santīmu monētas, kas ir pazaudētas vai palikušas tūristu maciņos kā sīknauda.

"Kopumā ir tā, ka ir atgriezušās 96% banknošu un aptuveni 40% monētu," raidījumam pastāstīja Kravalis.

Taču uz jautājumu, kā ir mainījusies jubilejas latu vērtība, Latvijas Banka atbildēt nevarot.

"Latvijas Banka noteikti nav tie, kas seko šīm numismātikas izmaiņām, bet es varu pateikt, ka šad un tad cilvēki nāk un prasa, kas ir noticis ar šīm monētām, tāpat arī šī Latvijas naudas māksla ir tik attīstīta, ka mūsu eiro naudas monētas - gan īpašā dizaina 2 eiro monētas, gan mūsu kolekcijas monētas - ir pieprasītas arī visā pasaulē un ir liela interese," atzina bankas pārstāvis.

"Tagad jau piektais gads iet, kā latu mums vairs nav, un tā vērtība, nu tas nekas iepriecinošs nebūs visiem kolekcionāriem, patiesībā ir pat nokritusies tām dārgajām monētām mazliet," raidījumam pastāstīja numismāts Madis Gerbaševskis.

"Bija moments, kad lati mainījās uz eiro, un bija ažiotāža, ka lats tūlīt pazudīs, un gribējās sakrāt, un bija nenormāls cilvēku pieplūdums, jo visi gribēja atstāt par piemiņu, un tagad tas ir norimies."

Ieskaitot ierasto vienlatnieku monētu, kopā ir 24 lata monētas, un kā vērtīgākie no šiem latiem jau vēsturiski ir stārķis un skudra. Iemesls - tās tika izdotas mazākā tirāžā.

"Stārķis tajā pīķa momentā maksāja kādus 35 eiro, kas bija aptuveni 25 lati, bet tagad stārķi var nopirkt jau zem 20 eiro," atklāja Gerbaševskis.

Protams, cena ir atkarīga no monētas kvalitātes. Pārējās jubilejas monētas ir palikušas iepriekšējā cenu līmenī - no 3-4 eiro par monētu, bet pilnu jubilejas latu komplektu var iegādāties zem 100 eiro, norāda raidījums.

Bet, piemēram, 500 latu banknote labā stāvoklī varot maksāt pat 1500 eiro.

"Ar banknotēm ir tā, ka mazie nomināli, - tiem vērtība lielāka nav palikusi, jo, kas gribēja, varēja diezgan ilgi bankā dabūt, un tāpēc viņi arī ir saglabājušies, bet 100 un 500 ir pamatīgi palikuši dārgāki," pastāstīja numismāts.

"Bet te ir jāmin fakts, ka tas ir tikai par ļoti labas kvalitātes – respektīvi, nelocītām banknotēm. Ja šī banknote ir bijusi apgrozībā, tad nē, tad tās vērtība patiesībā neko lielāka nav. Runa ir tikai par pilnīgi jaunām banknotēm. Es varētu teikt, ka pirmā izlaiduma 500 lati kādus divus nominālus maksā," "4. studijā" sprieda eksperts.

Jubilejas latu vērtība varētu augt tad, kad daudzi šos latus tomēr samainīs pret eiro un to kļūs krietni mazāk, bet interesanti ir tas, ka tieši parasto "lasi" nemaz nevar dabūt tik viegli, kā varētu šķist, jo ļaudis naski krāja jubilejas latus, bet par ierasto latiņu vienkārši piemirsa, kā arī - tūristi visbiežāk kā suvenīru līdzi aizveda tieši parasto lata monētu. Bet tikmēr Latvijā arvien populārāk kļūst kolekcionēt jubilejas eiro monētas.

"Pēdējā 2 eiro monēta, kas iznāca nelielā tirāžā, bankā tika izķerta pāris stundu laikā. Pēdējās divu eiro monētas tirgus vērtība šobrīd ir ap 5 eiro," pastāstīja numismāts.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu