Vērmanes dārza "džakuzi" strūklaku sola pārbūvēt pavasarī (2)

Papildināts
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vērmanes dārza strūklaka pēc restaurācijas
Vērmanes dārza strūklaka pēc restaurācijas Foto: twitter.com/vsuseklis

Vērmanes dārza strūklakas "Gadalaiki" baseinā izmantotās flīzes pavasarī tiks pielāgotas to vēsturiskajam izskatam, izmantojot speciālu pārklājumu, norādīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) prasīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam atjaunot Vērmanes dārza strūklakas baseinu atbilstoši vēsturiskajam tēlam. 

"Kultūras pieminekļa pārveidošana ir veikta, neievērojot normatīvo aktu prasības, un veiktie darbi ar kultūras mantojuma pārvaldi nav saskaņoti. Inspektori pieprasīs atjaunot Vērmanes dārza strūklakas baseinu atbilstoši vēsturiskajam vizuālajam tēlam," sacīja Kaurāte.

NKMP Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris pavēstīja, ka Vērmanes dārza strūklakas baseina pārveidošanu, ieklājot tajā baltas un zilas flīzes, var nodēvēt par pašdarbību. Vasarā, kad Rīgas reģionālās nodaļas inspektors veikuši apsekošanas darbus, bija paredzēts veikt vien hidroizolācijas remontdarbus.

"Tad, kad inspektori veica apsekošanas darbus, strūklakas baseinā vēl bija oriģinālais iesegums. Šajā situācijā mēs prasīsim Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam, kurš ir atbildīgs par objektu, lai atjauno to iepriekšējā stāvoklī," sacīja Asaris.

Asarim neesot skaidrs, kāpēc mainīts vēsturiskais segums. Vasaras vidū nekas neesot liecinājis par to, ka būtu paredzēts mainīt baseina iesegumu.

"Tā kā bija plānots remontēt tehniskos mehānismus, kas atrodas zem strūklakas, inspektori apsekoja Vērmanes dārza strūklaku. Remontdarbu veikšanai pārvalde neizsniedz oficiālas atļaujas, jo to tie var būt neparedzami. Tomēr labiekārtojuma maiņa un tam līdzīgi darbi ar pārvaldi nebija saskaņoti," sacīja Asaris.

Viņš uzsvēra, ka restaurācijas darbi, kas attiektos uz skulpturālās strūklaku grupu, ir jāsaskaņo ar pārvaldi. Tāpat ar pārvaldi būtu jāsaskaņo arī tie darbi, kas veikti ap skulpturālo strūklaku grupu.

Īsi pirms Ziemassvētkiem tika pabeigts Vērmanes parka strūklakas remonts. Strūklakas baseina jaunais flīzējums izsaucis daudzu rīdzinieku sašutumu.

Kā norādīja sociālo tīklu lietotāji, Vērmanes dārza strūklaka "Gadalaiki" ir pilsētas vecākā strūklaka, kas izbūvēta 1869. gadā, un tai ir valsts nozīmes kultūras pieminekļa statuss.

Zināms, ka restaurācijas darbu pasūtītājs ir Rīgas domes Mājokļu un vides departaments, turklāt šādu objektu restaurācijas darbu veikšanai nepieciešams Nacionālās kultūras pieminekļu pārvaldes saskaņojums.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu