Milzīga sarkana zvaigzne jocīgi mirgo. Zinātniekiem šķiet, ka tā varētu būt zīme, ka tā drīz var eksplodēt (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Betelgeizes zvaigzne.
Betelgeizes zvaigzne. Foto: NASA

Astronomi pamanījuši kādu jaunu zvaigzni, kas pēdējā laikā uzvedas diezgan neierasti, ziņo raidsabiedrība CNN. Zvaigzne pēkšņi sākusi satumst. Zinātnieki uzskata, ka tā varētu būt zīme tam, ka tā drīz var eksplodēt. 

Vēl viens pieņēmums ir, ka zvaigzne, iespējams, iet cauri kādai fāzei. 

Villanovas universitātes astronomijas profesors stāstīja, ka zvaigzne, kurai dots vārds Betelgeize, jau kopš oktobra sākusi satumst. Šobrīd tā ir divarpus reizes blāvāka nekā parasti. Agrāk zvaigzne bijusi devītā spožākā pie debesīm un otra spožākā Oriona zvaigznājā, bet šobrīd tā ir nokritusi līdz 23. vietai. Tā ir viena no šobrīd lielākajām pazīstamjām zvaigznēm. 

Profesors ar kolēģiem jau vairākas dekādes padziļināti izpēta šo zvaigzni, "jau kopš 1980. gada," viņš stāsta CNN. Pēdējo 50 gadu laikā zvaigzne vēl nekad nav satumsusi tik ļoti kā šobrīd. Tas varētu liecināt par to, ka tuvākajā laikā mūs, iespējams, sagaida kaut kas neparasts. 

Tas, kas var izraisīt šo sprādzienu, atrodas dziļi iekšā zvaigznē, un tāpēc, ka tā ir tik milzīga, ir neiespējami šobrīd pateikt, kas tur notiek, uzskata zinātnieki. 

Betelgeizes zvaigzne atrodas Oriona zvaigznājā, 700 gaismas gadu attālumā no Zemes. 

"Šī zvaigzne ir īpaša, jo tā atrodas ļoti tuvu," norādīja profesors. 

Viņš uzskata, ka Betelgeize, tuvākajā laika posmā, ir vienīgā kandidāte lielai eksplozijai. Tā ir aptuveni deviņus miljonus gadu veca, un parasti šāda izmēra zvaigžņu dzīves cikls nav ilgāks par 10 miljoniem gadu. Lai gan šīs zvaigznes dzīve iet uz beigām, visticamāk, tā neuzsprāgs mūsu dzīves laikā. 

"Visticamāk, tas notiks nākamo 200 000 vai 300 000 gadu laikā," stāstīja profesors. 

Betelgeize ir mainīgā zvaigzne, kas nozīmē to, ka tā periodiski kļūst gaišāka un tumšāka. Parasti šāds periods ir 420 dienu ilgs. Tas, kas šo gadījumu padara īpašu ir, ka satumšanas ātrums ir dramatiski palielinājies salīdzinājumā ar pagājušajiem gadiem. 

Satumšanas procesam vajadzētu beigties janvāra vidū, liecina matemātiskie modeļi, bet zvaigzne bieži sekojot saviem likumiem. 

"Es domāju, ka zvaigzne atkal kļūs gaišāka. Savukārt, ja tā turpinās satumst, tad gan ir jāsagatavojas sliktākajam."

Gadījumā, ja tā eksplodētu, zvaigzni varētu saskatīt gaišā dienas laikā. "Sarkanais supergigants" tad kādus trīs mēnešus spīdētu zilā krāsā pie debesīm un paietu aptuveni gads, kamēr tas izzustu pavisam. 

"Tā būtu kā ļoti spoža zvaigzne gaišā dienas laikā."

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu