Zinātnieki 70 gadus vecā meteorītā atklājuši jaunu minerālu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Twitter/@EddyWarman

Zinātnieki nesen atklājuši minerālu, kas iepriekš dabā nebija redzēts. Tas atradies meteorītā "Wedderburn", kurš tika atklāts 1951. gadā, ziņo raidsabiedrība CNN.

Pēdējo četru gadu laikā zinātnieki ir atklājuši 31 oglekļa minerālu, no kuriem lielākā daļa ir ļoti krāsaini un spīdīgi. Jaunatklātais minerāls - edskotīts - ir viens no vismazāk spīdīgajiem. 

Par edskotītu sauc arī vienu no dzelzs fāzēm, kad tas sāk atdzist no karstas temperatūras un tiek kausēts tēraudā. Savukārt tas, kas atrasts senajā meteorītā "Wedderburn" un šogad oficiāli nosaukts, dabā vēl līdz šim nebija redzēts.

"Wedderburn" jau kopš atklāšanas 1951. gadā glabājas Viktorijas muzejā, Melburnā, Austrālijā. Zinātnieki arī tik pat ilgi meteorītu ir pārgriezuši uz pusēm un izmeklē tā saturu. 

"Mēs esam atklājuši 500 līdz 600 tūkstošus minerālu laboratorijas apstākļos, taču no tiem vien mazāk kā seši tūkstoši ir dabas izveidoti," norādījis Viktorijas muzeja vecākais ģeozinātņu kurators Stjuarts Mills. 

Edskotīts nosaukts kosmoķīmiķa Eda Skota vārdā. Viņš bija viens no pirmajiem, kurš identificēja šo unikālo minerālu 1971. gadā. Diemžēl tā laika tehnoloģijas nebija pietiekami attītījušās, lai varētu raksturot tā struktūru. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu