Amputēti pirksti un apdegumi. Gadu mijā vairāki cilvēki gūst nopietnas traumas pirotehnikas dēļ (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pirotehnika. Ilustratīvs attēls.
Pirotehnika. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā Jaungada naktī nonākuši četri pacienti ar nopietnām traumām, kuras gūtas pirotehnikas dēļ, ziņots slimnīcas mājaslapā. 

Diviem no slimnīcā nogādātajiem vīriešiem esot smagas traumas, kuras izraisījušas sprāgstošas petardes. Vienam no cietušajiem esot sadragāta plauksta un gūts ievainojums ar audu defektiem, trīs pirkstu traumatiska amputācija. Pacients guvis arī vēdera priekšējās sienas apdegumus. 

Otram pacientam esot sadragāti un amputēti divi pirkstu gali, kā arī iegūti būtiski plaukstas bojājumi. 

Trešais pacients, kurš atteicies ārstēties stacionārā, slimnīcā nonācis ar ļoti nopietniem plaukstas un apakšdelma apdegumiem. Savukārt, kāda sieviete tikusi savainota tuvumā sprāgstošas petardes dēļ. Cietusī guvusi plēstu brūci kājā un dziļus apdegumus.

"Gadu no gada ārsti brīdina cilvēkus būt īpaši piesardzīgiem, rīkojot uguņošanu pašiem. Ārsti, protams, nevar vērst sabiedrisko domu saprāta virzienā, aizliedzot individuālu "spridzināšanu". Diemžēl, katru gadu ir bēdīga statistika – cietušajiem neatgriezeniski amputē pirkstus, jo tie vienkārši ir norauti un nav atrodami! Nopietni savainojas un gūst apdegumus. Savainojumi, ko gūst "uguņotāji" atstāj ļoti nopietnas sekas un ietekmē ne tikai cietušā darba spējas, bet arī ģimenes un tuvinieku dzīves," sacījis ārsts traumatologs-ortopēds Mārtiņš Tēcis.

"Lai gan plašāka sabiedrība katru gadu tiek informēta par piesardzību, lietojot pirotehniku, diemžēl, Apdegumu centrā katru gadu nonāk pacienti, kas neuzmanīgi vai pārgalvīgi rīkojušies ar pirotehniku, vai arī nav turējušies drošā attālumā no sprāgstošiem pirotehnikas izstrādājumiem. Var gadīties gūt savainojumu, apdegumu arī nelaimīgas apstākļu sakritības dēļ. Tādēļ aicinātu cilvēkus neapdraudēt citus un pārējos - būt prātīgiem – atkāpties tālāk no sprādzienu epicentriem," skaidrojis Ķirurģiskās infekcijas klīnikas Apdegumu centra ārsts traumatologs – ortopēds Andrejs Levins. 

Kopumā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā Jaungada laikā palīdzība sniegta 158 cilvēkiem. 106 pacienti uz slimnīcu atvesti ar ātrās palīdzības auto. Savukārt, 52 cilvēki ieradušies un palīdzību meklējuši paši.  

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, pacientu skaits esot mazāks. Dažādu traumu dēļ palīdzība sniegta 28 cilvēkiem. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu