Līdz ar Soleimani nogalināšanu pasaule kļuvusi bīstamāka, pavēstījusi Francija. ASV pilsoņus aicina nekavējoties pamest Irāku (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Līdz ar ietekmīgā Irānas bruņoto spēku komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV kara aviācijas triecienā Irākā pasaule kļuvusi bīstamāka, piektdien, 3. janvārī, sacīja Francijas Eiropas lietu ministre Amēlija Monšalēna, aicinot aktivizēt centienus, lai panāktu konflikta deeskalāciju Tuvajos Austrumos.

"Mēs esam pamodušies bīstamākā pasaulē," ministre sacīja radio RTL, norādot, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons drīzumā konsultēsies "reģiona spēlētājiem".

ASV apstiprinājušas, ka tās ir atbildīgas par piektdien Bagdādē notikušo uzlidojumu, kurā tika nogalināts Soleimani.

"Šādās operācijās mēs redzam notiekošo eskalāciju, bet mēs vairāk par visu vēlamies stabilitāti un deeskalāciju," norādīja ministre.

"Mērķis visiem Francijas centieniem visās pasaules daļās ir panākt, ka mēs radam apstākļus mieram vai vismaz stabilitātei," viņa piebilda.

"Mūsu uzdevums nav nostāties kāda pusē, bet mēs runājam ar visiem," sacīja Monšalēna.

Bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens brīdināja, ka ar Soleimani nogalināšanu ASV prezidents Donalds Tramps "iesviedis dinamītu pulvermucā".

Ar šo uzbrukumu, kurā tika nogalināts viens no ietekmīgākajiem Irānas armijas komandieriem, ASV "var nonākt uz milzīga konflikta sliekšņa visos Tuvajos Austrumos", norādīja demokrātu Baltā nama nominācijas vadošais pretendents.

"Trampa bīstamā eskalācija pievirza mūs tuvāk vēl vienam postošam karam Tuvajos Austrumos, kas var maksāt neskaitāmas dzīvības un vēl triljoniem dolāru," paziņojumā brīdināja Vermontas senators un viens no demokrātu priekšvēlēšanu favorītiem Bērnijs Sanderss.

Masačūsetsas senatore Elizabete Vorena, kas arī pretendē uz demokrātu Baltā nama nomināciju, Soleimani gan nodēvēja par "slepkavu, kas ir atbildīgs par tūkstošiem cilvēku, arī vairāku simtu amerikāņu, nāvi".

Vienlaikus viņa atzina, ka Trampa "neapdomīgais solis izraisa eskalāciju attiecībās ar Irānu un vairo iespēju, ka būs vēl citas nāves un jauns konflikts Tuvajos Austrumos".

"Karš ar Irānu ir pēdējais, kas mums vajadzīgs, un tā nav Amerikas tautas griba. Mums ir jārīkojas, lai panāktu spriedzes deeskalāciju un aizsargātu mūsu cilvēkus reģionā," tviterī aicināja vēl viens demokrātu Baltā nama nominācijas pretendents uzņēmējs Endrū Jangs.

Uzbrukums izraisījis nopēlumu arī no demokrātu puses, kas nepretendē uz partijas nomināciju Baltajam namam.

ASV administrācija īstenoja šo aviācijas triecienu, nekonsultējoties ar Kongresu un nesaņemot pilnvarojumu militāra spēka pielietošanai pret Irānu, uzsvēra Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi sacīja.

Tagad radies "risks, ka tiks izprovocēta tālāka bīstama eskalācija un vardarbība", viņa brīdināja.

ASV vēstniecība Bagdādē piektdien aicināja ASV pilsoņus nekavējoties pamest Irāku, bažījoties par atmaksu.

"ASV pilsoņiem jādodas prom ar aviokompānijām, kamēr iespējams, un nespējot to izdarīt, uz citām valstīm pa sauszemi," teikts ASV vēstniecības paziņojumā.

ASV raķešu trieciens notika pie Bagdādes lidostas, taču avoti drošības dienestos ziņo, ka tā joprojām ir atvērta lidojumiem.

Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Soleimani, kurš piektdien gāja bojā raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai, tika nogalināts pēc ASV prezidenta Donalda Trampa norādījuma, jau iepriekš bija apliecinājusi ASV Aizsardzības ministrija.

Jau ziņots, ka uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus. Starp nogalinātajiem ir Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Soleimani nogalināšana ASV raķešu triecienā Irākā ir "bīstama eskalācija", piektdien norādīja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, brīdinot ASV, ka tās ir pilnībā atbildīgas par sekām.

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei pavēstīja, ka Soleimani nāve tiks atriebta, un izsludināja valstī trīs dienu sēras.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu