Irākā atjaunos Mahdi armiju, kas karoja pret ASV Irākas okupācijas gados (8)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kasems Soleimani un Abu Mahdi al Muhandiss.
Kasems Soleimani un Abu Mahdi al Muhandiss. Foto: AFP / Scanpix

Viens no ietekmīgākajiem Irākas šiītu reliģiskajiem un sabiedriskajiem līderiem Moktada as Sadrs, kas savulaik vadīja bruņotu cīņu pret ASV okupācijas spēkiem, piektdien, 3. janvārī, pēc ietekmīgu Irānas un Irākas militāro komandieru bojājas ASV triecienos paziņoja, ka tiek atjaunota viņa Mahdi armijas darbība.

Pēc ietekmīgo militāro līderu nogalināšanas ASV kara aviācijas triecienā Bagdādes starptautiskajā lidostā "kaujiniekiem, īpaši Mahdi armijas kaujiniekiem, ir jābūt gataviem", tviterī paziņoja Sadrs, teju desmit gadus pēc izformēšanas atjaunojot bruņoto formējumu, kas Irākas okupācijas gados izvērsa bruņotu cīņu pret ASV vadīto koalīciju.

Irākas premjerministra pienākumu izpildītājs Adels Abdelmahdi piektdien kā agresiju nosodīja ASV raķešu triecienu, kurā Bagdādē tika nogalināti Irākas un Irānas komandieri, brīdinot, ka tas draud izraisīt postošu karu.

"Oficiālā amatā esoša Irākas militārā komandiera noslepkavošana ir agresija pret Irākas valsti, tās valdību un tautu," paziņoja Abdelmahdi.

Raķešu trieciens bija arī "rupjš nosacījumu pārkāpums, kas pilnvaro ASV karavīru atrašanos" Irākā, norādīja Abdelmahdi.

Uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus. Starp nogalinātajiem ir Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

ASV apstiprinājušas, ka tās ir atbildīgas par piektdien Bagdādē notikušo triecienu.

Soleimani nogalināšana ASV raķešu triecienā Irākā ir "bīstama eskalācija", piektdien norādīja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, brīdinot ASV, ka tās ir pilnībā atbildīgas par sekām.

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei pavēstīja, ka Soleimani nāve tiks atriebta, un izsludināja valstī trīs dienu sēras.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu