Igaunija "neapšauba ASV tiesības uz pašaizsardzību". Tikmēr Irānā Soleimani bērēs skandē "nāvi Amerikai"

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kasema Soleimani bēru ceremonija Teherānā
Kasema Soleimani bēru ceremonija Teherānā Foto: EPA/Scanpix

Komentējot Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV raķešu triecienā, Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu paziņojis, ka Savienotās Valstis izmantojušas tiesības uz pašaizsardzību un Igaunija šīs tiesības neapšauba.

"Man vakar bija saruna ar ASV pilnvaroto lietvedi, viņš mani arī informēja, ka viņiem [ASV] ir izlūkošanas dati, ka šīs cilvēks [Soleimani], kuram tika dots raķešu trieciens, plānoja uzbrukt Savienotajām Valstīm.

Tāpēc viņi izmantoja savas tiesības uz pašaizsardzību, un Igaunijas Republika to nekādi neapšauba,"  Reinsalu sacījis Igaunijas sabiedriskajai televīzijai.

Tikmēr Teherānā simtiem tūkstoši cilvēku pirmdien, 6. decembrī, atvadās no Soleimani.

Pirmdienas rītā tūkstošiem cilvēku pulcējās uz piemiņas ceremoniju Teherānas universitātes teritorijā. Ceremoniju tiešraidē pārraidīja gandrīz visi Irānas televīzijas kanāli.

Pēc piemiņas ceremonijas Soleimani mirstīgas atliekas tika aiznestas uz Asadi laukumu Teherānas rietumos. Sēru procesiju pavadīja simtiem tūkstoši cilvēku, kas stāvēja ielu malās.

Lūgšanu pie ģenerāļa līķa teica arī Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei. Pēc lūgšanas sanākušie sāka izkliegt saukli "Nāvi Amerikai!".

Soleimani meita, uzrunājot sanākušos, solīja, ka viņas tēva nāve kļūs par "melno dienu ASV un to sabiedrotajai Izraēlai".

"Tuvajos Austrumos esošo amerikāņu karavīru ģimenes savas dienas vadīs, gaidot savu bērnu nāvi," viņa paziņoja.

Irānas valdība pirmdienu pasludināja par brīvdienu valstī, lai visi, kas to vēlas, varētu atvadīties no nogalinātā ģenerāļa. Daudzas Teherānas centra ielas ir slēgtas automašīnu satiksmei, slēgtas arī skolas un augstskolas.

No Teherānas Soleimani līķis tiks nogādāts šiītu svētajā pilsētā Kumā, kur sēru ceremonija notiks pie viena no mauzolejiem.

Soleimana bēres gaidāmas otrdien viņa dzimtajā pilsētā Kermanā Irānas dienvidaustrumos. Kermanā otrdiena ir pasludināta par brīvdienu.

Jau vēstīts, ka piektdien ASV raķešu triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc Trampa rīkojuma.

Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka "Kudsas spēki" ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu".

Tostarp Savienotās Valstis vaino Soleimani, ka viņš apstiprinājis 31. decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē.

Irāna ir draudējusi atriebties par Soleimani nāvi.

Lai ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apspriestu krīzi Tuvajos Austrumos un citus aktuālus jautājumus, sestdien Maskavā ieradīsies Vācijas kanclere Angela Merkele, pirmdien paziņoja Vācija valdības preses sekretārs Štefans Zeiberts.

Merkele, kuru vizītē pavadīs Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss, ar Putinu plāno pārrunāt pašreizējos konfliktu karstos punktus, tostarp Irānu un Irāku saistībā ar Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV raķešu triecienā, kā arī stāvokli Sīrijā un Lībijā, sacīja Zeiberts.

Viņš piebilda, ka iecerēts pārrunāt arī situāciju saistībā ar Ukrainu, kā arī Vācijas un Krievijas divpusējo attiecību jautājumus.

"Krievija ir svarīgs spēlētājs uz pasaules skatuves un kā [ANO] Drošības padomes pastāvīgā locekle tā ir nepieciešama, kad runa ir par par pasaules konfliktu risināšanu," norādīja Vācijas valdības preses sekretārs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu