Klaipēdas uzņēmumam par Kuršu jomas piesārņošanu draud naudassods desmitiem miljonu eiro apmērā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jūra. Ilustratīvs attēls
Jūra. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Klaipēdas kartona ražotājam "Grigeo Klaipeda" par Kuršu jomas piesārņošanu ar neattīrītiem notekūdeņiem varētu draudēt naudassods desmitiem miljonu eiro apmērā, otrdien raksta Lietuvas portāls "15min.lt".

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes, kas jau krietnu laiku centušās noskaidrot, no kurienes plūst nepatīkamā smaka, par kuru sūdzas klaipēdieši, bija pievērsušas uzņēmumam uzmanību jau agrāk, taču līdz šim nekādi pārkāpumi netika atklāti, un "Grigeo" pat īpašā paziņojumā uzsvēra, ka iegulda lielus līdzekļus vides aizsardzības prasību pildīšanā.

Naktī uz otrdienu vērienīgā operācijā, kurā piedalījās arī vides dienestu darbinieki un citu jomu speciālisti, tika pārbaudīta uzņēmuma attīrīšanas iekārtu teritorija pilsētas nomalē un konstatēts, ka notekūdeņu noplūdināšanai izveidoti īpaši apvedceļi, pa kuriem lielākā daļa no tiem nonāk Kuršu jomā, apejot attīrīšanas iekārtas. Dienā kratīšana veikta arī pašā uzņēmumā.

Šis skandāls var ļoti nopietni ietekmēt uzņēmuma māteskompāniju "Grigeo". Saistībā ar medijos parādījušos informāciju par piesārņotāja atklāšanu "Nasdaq" Viļņas biržā jau pārtraukta tirdzniecība ar šā uzņēmuma akcijām.

Noskaidrot visu patiesību par notikušo un atklāt to sabiedrībai otrdien aicinājis arī prezidents Gitans Nausēda.

"Stingri raugos uz jebkādu Lietuvas vides piesārņošanu neatkarīgi no apmēriem," viņš rakstījis sociālajā tīklā "Facebook". "Aicinu atbildīgās institūcijas noskaidrot un atklāt sabiedrībai patiesos Kuršu jomas piesārņojuma apmērus, iemeslus un vaininiekus. Nav pieļaujama nekāda darbība uz nākamo paaudžu rēķina. Nevienam nav un nebūs tiesību kaitēt cilvēku veselībai un ekosistēmai."

Kā žurnālistiem pastāstījusi Klaipēdas prokurore Gina Skersinskīte, kratīšanā meklēti rasējumi, kas ļautu spriest par to, kā ierīkota šāda shēma. Izņemti dokumenti, tai skaitā laboratorijas analīžu rezultāti, shēmas un sarakste jautājumā par notekūdeņu attīrīšanas kvalitāti.

"Mēs gribam zināt, cik sen tas viss notiek," viņa norādījusi, piebilstot, ka piesārņojums pārsniedz normas simtiem reižu, bet par konkrētu dabai nodarītā kaitējuma apmēru vēl ir pāragri spriest.

Prokurors Juozs Sīks atklājis, ka saskaņā ar provizoriskām aplēsēm uzņēmumā attīrīti tikai daži procenti notekūdeņu, bet pārējie nonākuši jomā netīrīti. Šis netīrais ūdens no Klaipēdas vecpilsētas pa cauruļvadiem 12 kilometru garumā plūdis ne vienu vien gadu.

"Runa nav par nejaušu vides piesārņošanu, bet gan par tīšu darbību (..), kuras mērķis, iespējams, bija izvairīties no nodokļu nomaksas un mantiskiem zaudējumiem. Lētāk ieplūdināt Kuršu jomā neattīrītus notekūdeņus, nekā tos attīrīt," viņš piebildis.

Notekūdeņi noplūdināti naktī, lai nepiesaistītu uzmanību.

Uzņēmumam dots rīkojums nekavējoties pieslēgties kanalizācijas tīklam vai arī pārtraukt darbību. Ja "Grigeo Klaipeda" šos norādījumus nepildīs, paredzēts vērsties tiesā, lūdzot uzņēmumu apturēt.

"Grigeo Klaipeda" ģenerāldirektors Toms Eikins nolēmis pagaidām atturēties no komentāriem par izmeklēšanu, norādot, ka pats šai amatā strādā tikai otro mēnesi.

"Man pašam jātiek skaidrībā par šo situāciju," viņš sacījis.

Kā raksta "15min.lt", savā jaunākajā paziņojumā presei "Grigeo Klaipeda" uzsvēris, ka uzņēmums "investē 1,2 miljonus eiro videi draudzīgos projektos, tādējādi palīdzot veidot tīrāku vidi".

"Šie līdzekļi paredzēti divu baseinu nosegšanai, smaku ozonēšanas sistēmai un dūņu sausināšanas iekārtām. Uzņēmumu grupas "Grigeo" misija ir izveidot un ražot vidi saudzējošu produkciju, tādēļ investēt ekoloģijā ir mūsu pienākums. Lepojamies, ka varam ar reāliem darbiem palīdzēt mazināt negatīvu ietekmi uz vidi," bija teikts paziņojumā.

Klaipēdas apgabala galvenā policijas komisariāta priekšnieks Alfonss Motuzs pastāstījis, ka kopumā operācijā piedalījušies aptuveni 30 tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, tai skaitā vides eksperti un IT speciālisti.

Pēc viņa teiktā, šī operācija ieņem īpašu vietu gan viņa paša darba pieredzē, gan visā Lietuvas tiesībsargājošo iestāžu vēsturē. Cita starpā operācijas dalībniekiem nācies vērt vaļā aizbetonētas noteku sistēmas akas.

Lai gan prokurore Skersinskīte atzinusi, ka vēl nav iespējams pateikt, vai tieši "Grigeo Klaipeda" notekūdeņi vainojami pie smakas, kas jau gadiem ilgi uztrauc klaipēdiešus, cilvēki ziņu par izmeklēšanu uzklausījuši ar atvieglojumu.

"Mēs svinam uzvaru, " portālm "Delfi.lt" sacījusi viena no aktīvistiem, paužot cerību, ka uzņēmums vairs nedrīkstēs darboties pilsētas centrā.

"Paldies!!! Lūk, ko var panākt, ja cilvēki iziet ielās. Auglīga bijusi arī mūsu tikšanās ar prokuroriem četru stundu garumā," sociālajos tīklos rakstījusi pilsētas padomes deputāte Ligita Girskiene, kas pati organizējusi protesta gājienu uz vietu, kur vasarā iedzīvotāji sūdzējās par nepanesamu smaku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu