ASV atsakās sākt sarunas par karaspēka atvilkšanu no Irākas (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

ASV piektdien, 10. janvārī, paziņoja, ka nediskutēs par karaspēka atvilkšanu no Irākas, šādi reaģējot uz Irākas premjerministra Adela Abdulmahdi prasību Vašingtonai nosūtīt delegāciju sarunu sākšanai par karaspēka atvilkšanas kārtību.

"Šajā brīdī uzdevums jebkurai delegācijai, kas tiktu sūtīta uz Irāku, būs diskutēt par to, kā atjaunot mūsu stratēģisko partnerību, nevis diskutēt par karaspēka atvilkšanu, bet gan par mūsu pareizo, pienācīgo bruņoto spēku izvietojumu Tuvajos Austrumos," sacīja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretāre Morgana Ortagusa.

Irākas premjerministrs Abdelmahdi ceturtdien ASV valsts sekretāram Maikam Pompeo telefonsarunā sacīja, ka ASV ir jānosūta uz Irāku delegācija, kuras uzdevums būtu formulēt mehānismu ASV karavīru izvešanai no valsts.

Abdelmahdi nav atkāpies no iepriekšējiem paziņojumiem, ka ASV ir jāizved savi karavīri no Irākas, lai gan pazīmes liecina, ka uzlabojas situācija saspīlētajās attiecības starp Irānu un ASV, kas draudēja arī Irāku pastarpināti ieraut karā.

Saspīlējums mazinājās trešdien, kad ASV prezidents Donalds Tramps norādīja uz ASV atkāpšanos no tālāka situācijas saasinājuma.

Augstākās ASV militārpersonas, arī Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Marks Mailijs un aizsardzības ministrs Marks Espers, jau iepriekš sacījušas, ka netiek plānota ASV karavīru izvešana no Irākas.

Pēc ASV sarīkotiem triecieniem Irākā pagājušajā nedēļā Irākas parlaments pieņēma nesaistošu rezolūciju par ASV karavīru izvešanu no valsts.

3. janvārī no ASV bezpilota lidaparāta izšautu raķešu triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Irānas ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc Trampa rīkojuma.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu