Raidījums: Burova atvaļinājuma laikā Rīgas domē pieņemti vairāki steidzīgi lēmumi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs piedalās Rīgas galveno Ziemassvētku egļu izraudzīšanās pasākumā "Rīgas mežu" Tīreļu mežniecībā.
Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs piedalās Rīgas galveno Ziemassvētku egļu izraudzīšanās pasākumā "Rīgas mežu" Tīreļu mežniecībā. Foto: Paula Čurkste/LETA

2019. gada pēdējās dienās pieņemti vairāki lēmumi, kas sašūpojuši jau tā trauslo Rīgas domes koalīciju. "Rīgas satiksmē" amatus ieguvuši iepriekš konkursos izslēgti cilvēki, kā arī pagarināti nomas līgumi "Rīgas Centrāltirgū", kas iepriekš bijuši atzīti par neizdevīgiem, svētdien, 12. janvārī, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Savulaik opozīcijā strādājušais Druvis Kleins (deputātu bloks "Rīgai") novembra beigās izlēma atbalstīt Burova vadīto koalīciju. pretī saņemot vicemēra amatu un iespēju pārraudzīt "Rīgas satiksmi". Pirmajās pilnvaru dienās Kleins nomainīja uzņēmumā padomes pārstāvjus, tieši ietekmējot valdes locekļu konkursu.

Kleina ieceltie pārstāvji darbojās nominācijas komisijā, kas atjaunoja pirmajā kārtā reputācijas risku dēļ izslēgtos kandidātus, tai skaitā juristi, kura bijusi klāt visos uzņēmuma skandālos Elīnu Epalti-Drulli. Pie viņas darba kabinetā un dzīvesvietā pirms gada Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica kratīšanu un Epaltei-Drullei skaļajā lietā ir liecinieces statuss.

Lai arī KNAB kratīšanas pie Epaltes-Drulles bija publiski zināms fakts, Kleina ieceltajiem padomes locekļiem šaubas par viņas reputāciju neesot radušās, vēsta raidījums.

Vērtēšanai tika atjaunots vēl viens izslēgtais kandidāts Emīls Jakrins, kurš strādāja kopā ar Bemhenu "Rīgas satiksmes" valdē un atkāpās pēc viņa aresta. Jakrins vadīja arī Satiksmes departamentu, kurā strādā Moškeviča. Taču balsojumā par Jakrinu viņa sevi neatstatīja, vērtēšanā piedalījās un balsoja par kandidātu.

Jauno "Rīgas satiksmes" valdi, tajā skaitā Epalti-Drulli un Jakrinu apstiprināja gada pēdējā darba dienā pusstundu pirms darba laika beigām, vēsta "Nekā personīga".

Valdes atlases gaitu jaunais "Rīgas satiksmes" kapitāldaļu turētājs Juris Radzevičs uzskata par, iespējams, negodprātīgu. Viņš šobrīd pārvalda visas Rīgas kapitālsabiedrības, jo no 1. janvāra mainījās likums. Radzevičs nevar tieši atlaist valdi, taču var veikt izmaiņas padomē, kam tādas tiesības ir.

"Vismaz viena persona atradās interešu konflikta situācijā. Vai tas tika vērtēts, vai netika vērtēts, šobrīd ir pietiekama informācija, lai, protams, uzklausot padomes priekšsēdētāju, varētu pieņemt lēmumu." "Nekā personīga" pauda Radzevičs.

"Pirmdien būs lēmums. Es arī visiem esmu to paziņojis. Tā epopeja nevar būt mūžīga!"

Radzevičam esot pierādījumi, ka nominācijas sēžu protokoli tikuši laboti jau pēc jaunā gada, lai attaisnotu izmaiņas konkursa gaitā. Par to esot uzdoti jautājumi padomes priekšsēdētājam Rolandam Klincim.

Vienaldzība un nolaidība "Rīgas satiksmes" pārvaldībā satraukusi tā lielāko kreditoru. Kaut gan 100 miljonu aizdevējs "SEB banka" pašvaldību lūdzis informēt par plānotajām izmaiņām uzņēmuma vadībā, lai pārliecinātos par šo cilvēku reputāciju, tas nenotika.

""Rīgas satiksmes" gadījumā mēs vēlamies, lai šis uzņēmums būtu starp tiem, kuri neignorē labas pārvaldības principus." raidījumam pauda "SEB Bankas" valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere. "Tādējādi, ja mums rodas jautājumi kā kreditoram, sabiedrībai rodas jautājumi un pat kapitāldaļu turētājam rodas jautājumi, kā notiek procesi ap un par uzņēmuma vadību, tas nav pieņemami."

Viņa piebilda, ka ilgtermiņā tas var radīt situāciju, kad " pašam uzņēmumam varētu kļūt grūtāk sadarboties ar finanšu sektoru, aizņemties saviem nākamajiem investīciju projektiem."

Radzevičs lūdzis prokuratūrai izvērtēt Kleina rīcības likumību.

"Nekā personīga" rīcībā esot neoficiāla informācija, ka gada nogalē koalīcija apspriedusi plānu Radzevičam par vietnieku iecelt Nilam Ušakovam pietuvināto konsultantu Jurģi Liepnieku, kura ģimene iepriekš dāsni atalgota pašvaldības iepirkumos, taču Rīgas mērs Oļegs Burovs nav tam piekritis.

Kleins pagājušā gada nogalē arī piekritis pagarināt par neizdevīgu atzīto, savulaik bijušā Rīgas mēra Nila Ušakova akceptēto rūpniecības preču tirgus nomas līgumu uz 40 gadiem ar kompāniju, kas saistīta ar Ušakova kādreizējo padomnieku Ēriku Teilānu.

Oktobrī raidījums vēstīja, ka Ušakova akceptētais AS "Rīgas centrāltirgus" (RCT) darījums ar "Promenex" par rūpniecības tirgus nomu var pašvaldībai nest vairāk nekā deviņu miljonu eiro lielus zaudējumus, un, iespējams, tas darīts bijušā mēra padomnieka Ērika Teilāna interesēs.

Runa esot par ilgtermiņa saistībām, kurām beidzoties, pašvaldības uzņēmumam būtu privātajai kompānijai jāatmaksā ieguldītais un jāatpērk uzceltās ēkas, vēstīja "Nekā personīga"

Darījums bija pašvaldībai neizdevīgs un, tā kā saistības netika pildītas, līgumu par rūpniecības preču tirgus iznomāšanu ar "Promenex" centrāltirgum būtu bijis jālauž. Tomēr gada beigās līgums ar Kleina akceptu tas pagarināts. No darījuma izņemts punkts par līguma laikā uzceltās ēkas atpirkšanu.

Taču pretī "Promenex" ir saņēmis iespēju piedzīt RCT nesamaksāto parādu no Vidzemes tirgus nomnieka. Parāds cedēts par 250 000 eiro. Kā secina "Nekā personīga", parāda piedzīšanas tiesību nodošanas izdevīgumu novērtēt nevarot, jo kā Vidzemes tirgus bijušais nomnieks "Kaufmann", tā "Promenex" ir savstarpēji saistītas firmas.

Kleins varējis pieņemt šo lēmumu, jo gada nogalē Burovs bija atvaļinājumā un atbildība par Centrāltirgu tobrīd bija vicemēra atbildība.

Burova prombūtnes laikā rosījās arī otra vietniece. Anna Vladova Jakrinu iecēla par  Rīgas domes attīstības departamenta pagaidu vadītāja, taču Vladovas lēmumu, Burovs, atgriežoties no atvaļinājuma, atcēla.

Oficiāli piesaucot Burova vienpersonisko vadības stilu, koalīcijas līguma nepildīšanu un nerūpēšanos par budžetu "Saskaņas" deputāti kopā ar deputātu bloku "Rīgai" un Baibu Broka uzstāj par Burova maiņu. Ierosinājumu parakstījuši 20 deputāti, tas ir nepietiekami, lai Burovu no amata gāztu. Opozīcija ir nogaidošā pozīcijā, visu lielā mērā izšķirs Burova partijas biedri no GKR, kam pirmdien, 13. janvārī, ir frakcijas un valdes sēde.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu