Foto ⟩ Nakts aizsegā strādnieki ar Burovu priekšgalā iežogo Centrāltirgus kioskus nojaukšanai (9)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Saskaņā ar līguma uzteikumu "Tirdzniecības namam Latgales priekšpilsētā" Gogoļa ielas pusē esošā teritorija bija jāatbrīvo līdz 14. janvārim. Sakarā ar to, ka īpašnieks pats to nebija izdarījs, sacīts - darīts: nakts melnumā Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji ar mēru priekšgalā veica teritorijas iežogošanu nojaukšanai.

Foto: Sāk iežogot teritoriju; sāksies Centrāltirgus kiosku demontāža

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka Rīgas Centrāltirgus nomnieks SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" neplāno demontēt Gogoļa ielas laukumā esošos tirdzniecības kioskus un apsver iespēju vērsties tiesā, ja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji demontāžu sāks paši, jo nomnieks savas līguma saistības esot pildījis, aģentūrai LETA pauda kompānijas valdes loceklis Armands Veinbergs. 

"Esam ieguldījuši ļoti lielus līdzekļus teritorijas attīstībā. Tās nav mazas summas," sacīja Veinbergs.

Precīzu investīciju summu viņš nevarēja nosaukt, jo valdes locekļa amatā ir tikai nepilnu mēnesi un turpina iepazīties ar dokumentiem, taču tā lēšama simtos tūkstošos eiro.

Veinbergs skaidroja, ka saskaņā ar nomas līgumu "Tirdzniecības namam Latgales priekšpilsētā" ir likumīgas tiesības turpināt saimniecisko darbību šajā teritorijā, ko uzņēmums arī vēlas, taču Rīgas Centrāltirgus vadība vienpersoniski lauzusi nomas līgumu ar nomnieku. Tikmēr "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" visus līguma nosacījumus, kas attiecas uz kompāniju, kopš līguma noslēgšanas esot pildījis. Tostarp noteiktajā termiņā allaž samaksāta īres maksa un nekustamā īpašuma nodoklis atbilstoši zemes kadastrālajai vērtībai.

Viņš arī uzsvēra, ka pretēji publiskajā telpā izskanējušajai informācijai "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" nav lauzis nomas līgumu ar Rīgas Centrāltirgu. 

"Situācija šajā gadījumā ir ļoti kutelīga, tāpēc ka līgums ir lauzts vienpusēji no Rīgas Centrāltrgus puses," sacīja Veinbergs, norādot, ka "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" nomas līguma laušanu neakceptē un vēlas turpināt darbību šajā teritorijā līdz 2021.gadam, kas ir termiņš, līdz kādam noslēgts nomas līgums. 

Rīgas Centrāltirgum laužot līgumu vienpusēji, esot izveidojusies strīdus situācija, pārliecināts Veinbergs. 

"Līgums [par attiecīgās teritorijas nomas tiesībām] ir nostiprināts Zemesgrāmatā, un Rīgas Centrāltirgus skaidri zina, ka viņiem būs jāuzņemas atbildība," sacīja Veinbergs, norādot, ka par sekām, kādas Rīgas Centrāltirgum draud vienpersoniskas līguma laušanas rezultātā, visticamāk, būšot jāspriež tiesai.

Veinbergs uzsvēra, ka "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" nav gatavs samierināties ar Rīgas Centrāltirgus rīcību. Saistība ar notikušo "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" vērsies arī Tiesībsarga birojā. Ja Centrāltirgū sāksies kiosku demontāža, plānots piesaistīt tiesu izpildītāju nodarītā fiksēšanai, un tālāk piesaistīt arī juristus.

Iepriekš kompānija mēģinājusi risināt jautājumu sarunu ceļā, sazinoties ar Rīgas Centrāltirgu, taču atbildi neesot saņēmusi. 

"Kontaktējoties ar savu tiešo iznomātāju Rīgas Centrāltirgu, atbildi tā arī nesaņēmām. Viņi vien bija uzlīmējuši uz kioskiem paziņojumu un mutiski informējuši par līguma laušanu 13.janvārī, kad kioskiem jāatbrīvojas," sacīja Veinbergs. 

Tādēļ kompānija informējusi Rīgas Centrāltirgu, ka tiesai būšot jālemj par tālāko, ja savstarpēji neizdosies vienoties. Tāpat kompānija notikušā kontekstā nosūtījusi vēstules Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam, kā Rīgas pilsētas būvvaldei.

Veinbergs norādīja, ka lielākā daļa nomnieku kioskus ir pametuši un ir neziņa par to, kas tālāk notiks ar šo teritoriju. Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvju plānoto kiosku demontāžas uzsākšanu Veinbergs sauc par patvaļu no pašvaldības puses. 

"Lai gan likums paredz strīdus gadījumā jautājumu risināt ar tiesas starpniecību, šajā gadījumā pašvaldība brutāli vienpersoniski pieņem līgumu lauzt un tālāk nesadarboties."

Video: Centrāltirgus kioski pirms nojaukšanas

Kā ziņots, 28. novembrī Rīgas Centrāltirgus vadība uzteica līgumu "Tirdzniecības namam Latgales priekšpilsētā", kura pārvaldītajā teritorijā dažas nedēļas iepriekš notika vērienīga, Valsts policijas organizēta kontrabandas apkarošanas operācija.

21. novembrī un 22. novembrī likumsargi Centrāltirgus administrācijas ēkā un citviet veica procesuālās darbības, apkarojot akcizēto preču nelikumīgu apriti. Kopumā aizturētas 12 personas vecumā no 20 līdz 58 gadiem. Četrām personām - 1970., 1975. un 1977.gadā dzimušiem vīriešiem, kā arī 1976.gadā dzimušai sievietei - tiesa piemērojusi apcietinājumu. No apcietinātajiem divas personas jau iepriekš nonākušas policijas redzeslokā, no kurām viena par nelikumīgu akcīzes preču apriti sodīta administratīvā kārtībā jau 49 reizes.

Valsts policijas vadītājs Ints Ķuzis iepriekš Latvijas Televīzijā pastāstīja, ka policijai ir aizdomas, ka centrālo lomu akcizēto preču nelikumīgā apritē Rīgas Centrāltirgū ieņēmis tieši privātuzņēmums, kam ir izīrēta daļa no tirgus. Ķuža vērtējumā, šis privātais uzņēmums esot saistīts ar noziedzības pasauli un veicis organizētu darbu akcizēto preču nelikumīgā tirdzniecībā. Viņš mudināja Rīgas domi vērtēt, vai ar konkrēto uzņēmumu saglabāt nomas līgumu.

Vienlaikus Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) norādīja, ka pēc viņa rīcībā esošās informācijas, šajā teritorijā esošie kioski jau vairāk nekā 12 gadus tur atrodas nelikumīgi.

"Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" dibināts 1991.gadā un pieder trim privātpersonām - Viktoram Baklaginam, Zanei Vilcānei un Radmilai Orlovai, kura ir norādīta kā uzņēmuma patiesā labuma guvēja. 2018.gadā uzņēmums strādājis ar 300 754 eiro apgrozījumu un 80 576 eiro peļņu.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu