Kas slēpjas tumsā? Kā dzīvo pamesto Ņujorkas metro tuneļu "kurmju cilvēki" (5)

Foto: Pexels
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Brodveja, Volstrīta, Brīvības statuja un Pasaules tirdzniecības centrs - Ņujorka ir pilna ar iespaidīgām vietām, kas katru gadu piesaista vairākus tūkstošus tūristus un ārzemniekus, kuri tur ierodas labākas dzīves meklējumos. Tomēr ne visiem izdodas piepildīt amerikāņu sapni.

Mūsdienās lielpilsētas šarms ir zudis - kā liecina statistikas dati, Ņujorku katru dienu pamet aptuveni 300 cilvēki, kuri dodas dzīvot citur. Ne visiem ir gana daudz līdzekļu, lai pārceltos, vai iespējas tos nopelnīt - pilsētā mitinās arī vairāki tūkstoši bezpajumtnieku. Daudzi no tiem izvēlas noslēpties no sabiedrības acīm pamestos metro tuneļos.

Portāls "The Travel" apkopojis vairākus pārsteidzošus faktus par tiem, kuri dzīvi pavada tuneļos zem lielpilsētas ielām, jeb "kurmju cilvēkiem".

Foto: Pexels

Šogad valdībā tika izveidota speciāla darba grupa, kuras uzdevums ir tikt galā ar bezpajumtniekiem Ņujorkas metro sistēmā. Kamēr plāns vēl top, darba grupa izskaitījusi, ka metro tuneļos dzīvo aptuveni divi tūkstoši cilvēku. Tiek pieļauts, ka skaits varētu arī būt krietni lielāks.

"Kurmju cilvēki" mitinās arī zem tūristu iecienītām vietām un pastaigu laukumiem - cilvēki virszemē pat nenojauš, kas notiek dažus metrus zem zemes. Bezpajumtnieki pa virszemi pārvietojas tikai tumsas aizsegā, lai viņus nepamanītu kārtībsargājošās iestādes un neizliktu no pazemes mājām.

Foto: Pixabay

Tā kā Ņujorkas metro sistēma ir ļoti plaša un sena, neskaitāmi metro tuneļu posmi mūsdienās vairs netiek lietoti, taču tajos var iekļūt, atrodot kādreizējās ieejas virszemē. Tuneļos vēl joprojām glabājas veci vagoni, aizmirsti būvmateriāli un bieži vien saglabājušās arī pasažieru platformas, padarot šīs vietas noslēpumainas un piemērotas apdzīvošanai.

Cilvēki ir dzīvojuši pazemē jau vairākus desmitus gadu - tas sākas Lielās depresijas laikā 1929. gadā. Kopš tā laika bezpajumtnieku un arī "kurmju cilvēku" skaits ir krietni pieaudzis.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michael Alwill (@michaelalwill) on

Metro tuneļi ir ne tikai drūmas un biedējošas, bet arī bīstamas vietas. Tuneļos dzīvo dažādi rāpuļi, grauzēji un kukaiņi, tur mēdz būt nogruvumi un atvērtas šahtas, ko tumsā nav iespējams pamanīt. Turklāt tur bieži ierodas arī noziedznieki, kuri nogalina vai aplaupa bezpajumtniekus.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Logan Hicks (@loganhicksny) on

Slepenajos tuneļos ir ļoti viegli iekļūt, lai gan to labāk nevajadzētu darīt. Pilsētā ir neskaitāmas ieejas kādreizējās metro stacijās, turklāt ne visas no tām ir slēgtas. Iekļūšana tajās gan ir nelikumīga un par to iespējams saņemt kriminālsodu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @karo_stash on

Tāpat kā jebkurā apdzīvotā vietā, arī metro tuneļos bezpajumtnieki veido kopienas - viņi rūpējas viens par otru, veido hierarhiju un karo par savu teritoriju.

Tuneļos dzīvo arī ģimenes ar bērniem. Ja varas iestādes uzzina, ka bērniem nav dzīvesvietas, viņi tiek nošķirti no vecākiem un ievietoti bērnunamā, tāpēc mazi bērni tiek rūpīgi slēpti un gandrīz nekad neiziet virszemē.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tag Nation (@_tagnation_) on

Tuneļos dzīvot ir baisi un vientuļi, tāpēc "kurmju cilvēki" mēdz pieradināt mājdzīvniekus - pazemē bieži uzturas arī kaķu kolonijas. 

Foto: Google Maps

"Kurmju cilvēku" dzīve paiet tumsā - tuneļos nav elektrības un virszemē viņi var doties tikai tad, kad iestājas nakts. Lai ieraudzītu dienas gaismu un, piemēram, palasītu grāmatu, viņi izmanto spraugas ventilācijas režģos.

Daži no pamestajiem tuneļiem nemaz nav biedējoši - reizēm tajos saglabājusies elektrība, skaistas arkas un stikla vitrāžas. Tuneļa augšējā daļa mēdz arī atrasties virszemē, tāpēc caur logiem iespīd saules gaisma. Šīs vietas arī ir tīrākas. Tajās gan bezpajumtnieki mītnes neiekārto un izvēlas apmešanās vietas pēc principa - jo tumšāk un tālāk no ārpasaules, jo drošāk.

Gadu gaitā pilsētas pārvalde ir mēģinājusi tuneļus tīrīt, taču to platības ir tik lielas, ka tas vienkārši nav iespējams. Daudzas pamestās vietas arī ir aizmirstas un neviens vairs nezina, kur tās atrodas vai kā tajās iekļūt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bad Guy Joe (official) (@ltvsquad) on

Pamestie tuneļi uzdzen šermuļus ne tikai tiem, kuri dzīvo virszemē, bet arī pašiem bezpajumtniekiem - daudziem ir bail apmesties tur, tāpēc tie guļ uz peroniem vai metro vagonos. Tā kā vagoni ir gari, caur tiem dienā iziet simtiem cilvēku un neviens tos nepārbauda, bezpajumtnieki var tur gulēt kaut visu dienu.

Foto: Pexels

"Kurmju cilvēki" Ņujorkas pazemes tuneļos ir kļuvuši par lielu pilsētas problēmu - gadu desmitiem tie bija “neredzamā” sabiedrības daļa, tāpēc tie kļuva aizvien vairāk, un tagad ir teju neiespējami tiem visiem palīdzēt atgriezties sabiedrībā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu