"Mēs ceram, ka tās netiks sabojātas." Rīdzinieki bažīgi par Esplanādes strūklakām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Esplanāde.
Esplanāde. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas Centra attīstības biedrība ir nobažījusies, ka arī Esplanādes strūklakās tiks ieklātas "lētas mozaīkflīzes", tādēļ vērsusies pie Rīgas domes priekšsēdētāja Oļega Burova (GKR), aicinot pašvaldību "izturēties ar cieņu pret kultūras pieminekļiem".

Biedrības valdes loceklis Toms Krilovs aģentūrai LETA pastāstīja, ka biedrība vērsusies Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā, kā rezultātā noskaidrojusi, ka līdzīgi kā Vērmanes dārza strūklakā "Gadalaiki", arī Esplanādes parka strūklakās tiks ieklātas flīzes.

Esplanādes parkā atrodas arhitekta Kārļa Plūksnes darbi - divas simetriskas bronzas lējuma strūklakas ar apaļu slīpēta granīta baseinu vidū.

"Gan parks, gan tajā esošās strūklakas ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis, izteiksmīgs un kultūrvēsturiski svarīgs objekts. Mēs ceram, ka tas netiks sabojāts, jebkādā veidā aizklājot vai mainot slīpēto granītu, un remontdarbi tiks veikti pienācīgā kvalitātē, taču saņemtā vēstule no domes Vides pārvaldes sniedz iemeslu bažām," pauž Krilovs. Papildus pārvalde informējusi, ka izvēlētā flīžu krāsa šobrīd tiekot precizēta, saskaņojot to ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi un Rīgas pilsētas būvvaldi.

Pēc viņa teiktā, Vides pārvaldes vadība apstiprinājusi, ka pašvaldības strūklakām-bradājamajiem baseiniem Esplanādes parkā ir sākti remonta darbi, kuros ietilpst "pamatnes un sānu virsmu gruntēšana un attīstīšana, virsmas izlīdzināšana, flīžu ieklāšana, flīžu šuvošana ar epoksīda bāzes mastiku, virsmu attīrīšana un pēcapstrāde, būvgružu utilizācija".

Centra attīstības biedrības ieskatā šāda attieksme pret Rīgas vēsturiskā centra apskates objektiem nav pieņemama. 

"Mājokļu un vides departaments, kas ir atbildīgais par Rīgas vēsturiskā centra objektiem, atkārtoti dara visu, lai iznīcinātu kultūrvēsturisko mantojumu un estētisko kvalitāti tā vietā, lai to saglabātu, atjaunotu pēc labākajiem priekšrakstiem un sniegtu paraugu šādu objektu atjaunošanā visiem pilsētas iedzīvotājiem un viesiem," pauž iedzīvotāji, norādot, ka "vienkāršots saimniecības preču veikala piegājiens, granītu un bronzu nomainot pret flīzēm, nav pieņemams un ir uzskatāms par klaju neprofesionalitāti un rīdzinieku apzagšanu".

Biedrība ar iesniegumu novērst flīžu ieklāšanu vērsusies arī attiecīgajos departamentos un pilsētas mēra birojā.

Kā ziņots, Ziemassvētku laikā cilvēku sašutumu izpelnījās pamanītā Vērmanes dārza strūklakas seguma maiņa, kur vēsturiskais ieklājums bija nomainīts pret baltām un zilām flīzēm.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) pārstāve Alma Kaurāte aģentūrai LETA norādīja, ka pārvalde prasīs Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam atjaunot strūklakas baseinu atbilstoši vēsturiskajam tēlam. Viņa norādīja, ka kultūras pieminekļa pārveidošana veikta, neievērojot normatīvo aktu prasības, un veiktie darbi ar kultūras mantojuma pārvaldi nav saskaņoti. 

NKMP Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris atzina, ka strūklakas baseina pārveidošanu, ieklājot tajā baltas un zilas flīzes, var nodēvēt par pašdarbību. Vasarā, kad Rīgas reģionālās nodaļas inspektors veikuši apsekošanas darbus, bija paredzēts veikt vien hidroizolācijas remontdarbus.

Tikmēr departamentā norādīja, ka strūklakas "Gadalaiki" baseinā izmantotās flīzes pavasarī tiks pielāgotas to vēsturiskajam izskatam, izmantojot speciālu pārklājumu.

Departamenta Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe norādīja, ka strūklakai mazās flīzītes izvēlētas ar nolūku, lai bērni, kuri vasaras sezonā izmanto strūklaku kā bradājamo baseinu, nesavainotos, kā arī lai nodrošinātu baseina hidroizolāciju.

Vienlaikus viņa norādīja, ka, gaisa temperatūrai paaugstinoties, strūklakas remonta darbi turpināsies, un, izmantojot speciālu pārklājumu, flīžu krāsa tiks mainīta, tādējādi pielāgojot tās vēsturiskajam izskatam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu