Zagļi mainījuši paradumus. Kādus auto Latvijā iekāro garnadži? (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Latvijā par trešdaļu samazinājies auto zādzību skaits. Tam iemesli esot vairāki – spēkratu marķēšana, papildu aprīkojums pret zādzībām un arī policijas darbs, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes". 

Pērn Rīgas reģionā aizturēti vairāki grupējumi, kas specializējās automobiļu zādzībās. Taču garnadži sākuši iekārot arī mašīnas, kuras iepriekš nezaga.

"Es nekad nevarētu iedomāties, ka manu modeli nozags. Tādu mazu mašīnīti… pie mājas," raidījumam atklāj jaunā māmiņa Oļesja, kurai novembra sākumā nozagta "Toyota Yaris" markas automašīna.

Pēdējo divu mēnešu laikā Rīgā un tās apkaimē nozagtas vairākas automašīnas, par kurām to īpašnieki agrāk varēja justies droši un nebaidīties no to nozagšanas.

Autozagļi vēlā rudenī un ziemā aizdzinuši aptuveni 10 "Toyota Yaris" un "Toyota Prius" ar hibrīddzinējiem.

Raidījumam policijā skaidro, ka šādas zagšanas, iespējams, saistīts ar atsevišķu autoservisu interesi par konkrētām rezerves daļām.

"Negodīgais uzņēmējs grib nopelnīt uz tā remonta pēc iespējas vairāk naudas, tad pasūta autozagļiem tieši šo mašīnu. Iegādājoties par ceturtdaļu cenas no tirgus vērtības, viņš to salabo un gūst peļņu," "900 sekundēm" skaidro Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks Māris Priednieks.

Video: "900 sekundes" sižets 

Raidījums vēsta, ka pērn par trešdaļu salīdzinājumā ar 2018. gadu samazinājies auto zādzību skaits. Ja pagājušajā gadā tika nozagtas 525 automašīnas, tad pirms 10 gadiem to skaits bija divas reizes lielāks. Samazinājums tika panākts, jo pēdējo divu gadu laikā aizturēti vairāki autozagļu grupējumi, tāpat tika un tiek veikts preventīvais darbs ar automašīnu īpašniekiem.

Policijas pārstāvis raidījumam norāda, ka auto esot jāaprīko ar papildu signalizācijām, kā arī  vērīgi jāattiecas pret "Keyless Go" sistēmu, ko iespējams skenēt. 

Zagļu vidū visiecienītākās automašīnu markas esot "BMW", "Volkswagen", "Audi", "Toyota" un "Mercedes". Bet visbiežāk zagtie auto modeļi ir – "BMW" 5. sērija, "Volkswagen Passat", "Volkswagen Golf", "Audi 80" un "BMW" 3. sērija.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abašins raidījumam norāda: [Automašīnas] atrod gan austrumos, bet tikpat labi Spānijā, Zviedrijā un Vācijā, jo Eiropā robežu nav. Ja ir kaut kur pieprasījums, tad šī automašīnas aiziet krustu šķērsu.

Aptuveni 30% no visiem zagtiem auto ir apdrošināti. Apdrošināts bijis arī Oļesjas auto. Tāpēc šobrīd viņa jau ir saņēmusi KASKO atlīdzību un iegādājusies vēl vienu tādu pašu modeli, kas jau ir aprīkots ar papildu signalizāciju.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu