Raimonds Vējonis kļūst par jauno Latvijas Basketbola savienības prezidentu (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Raimonds Vējonis
Raimonds Vējonis Foto: Zane Bitere/LETA

Otrdien notikušajās Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidenta vēlēšanās uzvaru izcīnīja bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vējonis saņēma 34 balsis, bet viņa konkurente Anete Jēkabsone-Žogota tika pie 14 balsīm.

Lai kļūtu par LBS prezidentu, bija jāsaņem vismaz 26 balsis no 50 sanākušajiem biedriem. Atbilstoši Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas nodaļas praksei, balsošana bija aizklāta.

Biedru sapulces sākumā tika noskaidrotas tādas formalitātes kā balsu skaitīšanas komisija, sapulces vadītāju un protokolētāju. Pēc tam tika norādīts, ka laiks diskusijām būs ierobežots 2 minūšu apmērā katram kandidātam.

Pēc tam sekoja LBS revidenta ziņojums Māris Biernis, kurš atklāja, ka ar 2019. gada LBS finansiālo pārskatu būs iespējams iepazīties martā. Tāpat Biernis rezidenta amatā tika pagarināts vēl uz gadu.

Tāpat pateicību līdzšinējam prezidentam Valdim Voinam par deviņu gadu laikā ieguldīto darbu teica Edgars Šneps.

Kā pirmais savu vīziju prezentēja bijušais Latvijas izlases spēlētājs Kaspars Cipruss. Bijušais centra spēlētājs pirms savas prezentācijas aicināja basketbola sabiedrību ļaut nākošajam LBS prezidentam mierīgi strādāt, neuzsākot intrigas un melnā PR kampaņas.

Tāpat Cipruss atklāja, ka viņa prezidentūras kampaņas laikā daudzi no viņa atbalstītājiem ir bijuši spiesti "paiet malā" viņu darba devēju norādījumu dēļ. Viņš arī norādīja, ka perfekti pārzina basketbola sistēmu un sporta skolas, bet nespēj iesaistīties politiskajās cīņas. Bijušais spēlētājs uzrunāja savus domu biedrus atbalstīt Raimondu Vējoni, kuram ir pieredze politiskajā arēnā, tādējādi atceļot savu kandidatūru.

"Raimondam Vējonim, atšķirībā no mums pārējiem diviem, nav personīgu interešu šajā amatā, jo viņš ir finansiāli patstāvīgs," izteicās bijušais spēlētājs. Tāpat Cipruss aicināja basketbola sabiedrību, Vējoņa ievēlēšanas gadījumā, viņam palīdzēt ar padomu tieši basketbola jautājumos.

Nākošais savu kandidatūru prezentēja bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš uzrunas ievadā izteica pateicību Kasparam Ciprusam par atbalstu. Bijušais valsts prezidents uzsvēra, ka būtiska problēma, kam viņš pievērsīs uzmanību, ir finansējuma piesaistīšanas basketbola jaunatnes sistēmai.

Bijušais prezidents uzsvēra, ka jaunajā valdē būtu jādarbojas sešiem reģionu pārstāvjiem - no Kurzemes, Vidzemes, Latgales, Zemgales, Rīgas un Pierīgas. Tāpat viņš valdē vēlētos redzēt četrus biznesa pārstāvjus. Vējonis arī uzskata, ka valdē būtu jābūt diviem studentu basketbola pārstāvjiem. Valdes nokomplektēšanai Vējonim būšot nepieciešams aptuveni divas līdz trīs nedēļas.

"Šis atbalsts neapšaubāmi ir avansā. Kā jau priekšvēlēšanu gaisotnē teicu, mans mērķis ir strādāt komandā ar jums [LBS biedriem]. Pie šiem solījumiem turēšos. Gan pašam, gan padomes un valdes locekļiem jābūt atvērtiem idejām, lai varētu pieņemt lēmumus, kas vērsti uz Latvijas basketbola attīstību ilgtermiņā. Ir nepieciešams pārmaiņas un uzlabojumi," pirms balsojuma par padomes locekļiem teica Vējonis.

Tāpat Vējonis uzsvēra, ka uzvaras gadījumā viņš valdē gribētu redzēt arī Kasparu Ciprusu un Aneti Jēkabsoni-Žogotu.

Vējonis arī atklāja, ka LBS prezidenta amatā viņš strādātu bez atalgojuma.

Uz jautājumu par to, vai izdosies izveidot Eirolīgas līmeņa klubu, Vējonis atbildēja izvairīgi, sakot, ka vispirms, būtu nepieciešams sakārtot situāciju visos līmeņos.

Kā savu galveno priekšrocību Vējonis uzsvēra savu lielo pieredzi politiskajā, administratīvajā un starptautiskajā darbā.

Potenciālo LBS prezidentu prezentācijas noslēdza leģendārā Latvijas izlases basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota.

Bijusī basketboliste uzsvēra, ka primāri basketbola sabiedrībā jābeidzas formalitātei. Tāpat viņa uzsvēra, ka pēdējo gadu laikā Latvijas basketbola līmenis ir krasi cēlies, atsaucoties uz mūsu spēlētājiem NBA un Eirolīgā. Līdz ar to, Jēkabsone-Žogota uzsvēra, ka viņas galvenais uzdevums būtu attīstīt tieši jaunatnes basketbolu, tam piesaistot atbalstītājus, nevis sporta "spici", kas šobrīd jau ir visaugstākajā līmenī.

Jēkabsone-Žogota atklāja, ka viņa LBS prezidenta amatā strādās ar atalgojumu. Spēlētāja uzsver, ka viņa strādās pilnu darba dienu, bet algu viņa saņemšot tikai un vienīgi no naudas, ko pati būs piesaistījusi.

Pēc kandidātu uzrunām sekoja debates, kurās uzstājās 19 Latvijas basketbola sabiedrības cilvēki, izsakot savas domas par atlikušajiem kandidātiem un basketbolu Latvijā kopumā.

Prezidents tāpat kā LBS padome tiek vēlēts četru gadu periodam. Pašreizējā LBS prezidenta un padomes pilnvaru termiņš beidzas 2020.gada 27.janvārī.

Rīgas Ostas policijas priekšnieks un pašreizējais LBS vadītājs Valdis Voins jau iepriekš paziņoja, ka uz trešo termiņu nekandidēs. Viņš LBS prezidenta amatu ieņem kopš 2011.gada 2.februāra, organizācijas vadībā aizstājot ilggadējo prezidentu Ojāru Kehri. Iepriekšējās vēlēšanās 2016.gada janvārī viņš bija vienīgais kandidāts uz amatu un tika pārvēlēts vienbalsīgi.

Video: LBS prezidenta vēlēšanas

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu