Filipīniešiem dots rīkojums pamest bīstamo zonu ap Taala vulkānu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pelni no Taala vulkāna Filipīnās.
Pelni no Taala vulkāna Filipīnās. Foto: AFP/SCANPIX

Filipīnu varasiestādes trešdien, 22. janvārī, devušas 24 stundas iedzīvotājiem pamest bīstamo zonu ap Taala vulkānu.

Varasiestādes brīdināja, ka tie, kas ignorēs rīkojumu par evakuāciju, var necerēt uz palīdzību eksplozīva izvirduma gadījumā.

No zonas ap vulkānu, kas atrodas ezera vidū aptuveni 66 kilometrus uz dienvidiem no Filipīnu galvaspilsētas Manilas, savas mājas pametuši vairāk nekā 235 000 cilvēku.

Taču daudzi no evakuētajiem cilvēkiem katru dienu atgriežas savos īpašumos, lai pārbaudītu mājas, glābtu lopus un veiktu tīrīšanas darbus, bet citi atteikušies doties prom, vulkāna aktivitātei pierimstot.

Reģiona policijas komandieris Visente Danao pavēstīja, ka visiem 14 kilometru zona ap vulkānu līdz ceturtdienas rītam jāpamet.

"Spītīgie iedzīvotāji, kuri lavās atpakaļ uz savām mājām, vairs nebūs tiesībsargu atbildība, ja viņi atradīsies bīstamajā zonā, kad notiks eksplozīvs izvirdums," radiostacijai DZMM pavēstīja Danao. "Mēs liksim visiem doties prom līdz ceturtdienas rītam, pat ja mums viņi būs jāvelk prom. Ja viņi uzstās uz palikšanu, viņiem labāk piesieties pie stabiem."

Nemitīgās zemestrīces un zemes deformācija liecina, ka vulkāna augšpusē turpina kāpt magma, kas var izraisīt eksplozīva izvirdumu, brīdina Filipīnu Vulkanoloģijas un seismoloģijas institūts.

Trauksme saglabāta ceturtajā līmenī.

Taals ir otrs aktīvākais vulkāns Filipīnās un iecienīts tūristu apskates objekts.

Kopš 1572. gada Taala vulkāns izvirdis 33 reizes.

Pēdējais lielais izvirdums notika 1977. gadā, bet vislielākais bojāgājušo skaits bija izvirdumā 1911.gadā, kad dzīvību zaudēja vairāk nekā 1300 cilvēku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu