"Nākamais Lebrons." Kāpēc NBA fani tik ļoti gaidīja izslavēto pirmgadnieku Viljamsonu?

Zaions Viljamsons Foto: AFP / Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Zaiona Viljamsona ilgi gaidītā debija notika naktī uz 23. janvāri. Jaunais spēlētājs nelika vilties. Jau šobrīd "Pelicans" uzbrucējam var paredzēt spožu nākotni, ja vien nepatraucēs savainojumi, vēsta BBC.

Zaions Latīfs Viljamsons ir dzimis 2000. gada 6. jūlijā ASV pilsētā Salisberijā. 2019. gada jauno spēlētāju draftā Viljamsons pelnīti tika izvēlēts ar pirmo numuru. Gan Nacionālās Basketbola asociācijas  NBA spēlētāji, gan ASV mediji šim spēlētājam prognozē spožu nākotni. Bet ar ko "Pelicans" uzbrucējs ir izpelnījies šādu slavu?

Viljamsons koledžā attaisnoja uz sevi liktās cerības

Viljamsonu basketbola skatītāji atpazina pat pēc vārda, pirms viņš bija spēris kāju koledžu basketbola laukumā.

Interneta vidē bija atrodami daudzi video ar spēlētāja efektīgajiem "dankiem" un pārcilvēciskā atlētiskuma demonstrējumiem no viņa pavadītā laika "Spartanburg Day" vidusskolā. Lai arī redzētais bija patiešām apbrīnojams, daudziem radās šaubas, vai Viljamsonam izdotos dominēt koledžu basketbolā, jo tur konkurence būtu daudz spēcīgāka nekā vidusskolas līmenī.

Bet Viljamsonam izdevās šaubas kliedēt. Pārstāvot Djūkas "Blue Devils", Viljamsons vidēji spēlē izcēlās 22,6 punktiem un 8,9 bumbām. Šāds sniegums Djūkas uzbrucējam atnesa gada labākā koledžas spēlētāja titulu.

Arī NBA pirmssezonas spēlēs atlētiskajam uzbrucējam izdevās sevi apliecināt. Četrās spēlēs viņa vidējie rādītāji bija 23,3 punkti, 6,5 bumbas zem groziem un 2,3 rezultatīvas piespēles. Tāpat spēlētājs grozam uzbruka ar ļoti augstu precizitāti - 71%.

Video: Viljamsona spilgtākie momenti "Blue Devils" sastāvā

Kādas ir jaunā uzbrucēja stiprās puses?

Viljamsons ir 198 centimetrus garš un sver 129 kilogramus, kas ir visnotaļ unikāla, iespējams, pat neredzēta auguma parametru kombinācija. Tāpat viņam piemīt arī rets atlētiskuma un tehnisko dotību apkopojums.

"Pelicans" uzbrucēja spēks ir neapšaubāms, bet viņš ir arī ļoti veikls un ātrs. Šāds pozitīvo spēju apkopojums ātrajā uzbrukumā viņu padara teju neapturamu. Jau šobrīd ir skaidrs, ka pretiniekiem būs lielas problēmas ar Viljamsona segšanu - viņa ātrās kājas un veiklās kustības būs grūti apturēt fiziski spēcīgiem pretiniekiem. Savukārt mazāku spēlētāju, kuri kāju darbībā varētu tikt līdzi Viljamsonam, "upurēšana" spēka divcīņā arī nebūtu pretinieku komandas trenera labākais risinājums.

Daudzi jaunie spēlētāji ar grūtībām saskaras tieši aizsardzībā, bet arī tur Viljamsona fiziskie dotumi var viņu paglābt un ļaut būt vismaz viduvējam aizsargam. Jaunais uzbrucējs ir apveltīts ne tikai ar iespaidīgiem fiziskajiem parametriem, bet arī ar 114 centimetrus augstu lēcienu. Salīdzinājumam - Maikla Džordana lēciens bija 117 centimetrus augsts.

Uzskaitot šīs iespaidīgās Viljamsona dotības, ir skaidrs, kāpēc "Pelicans" pārstāvji burtiski "eksplodēja", uzzinot, ka viņiem 2019. gada jauno spēlētāju draftā būs iespēja izvēlēties pirmajiem...

Video: "Pelicans" darbinieki, uzzinot, ka 2019. gada draftā viņiem būs pirmā izvēle

Kā ir ar vājībām?

Viljamsona arsenālā ir arī solīds metiens no distances, bet būtu muļķīgi cerēt, ka "Pelicans" savā īpašumā ir ieguvuši nākamo līgas snaiperi.

Fiziski apveltītā kreiļa metiena tehnika pavisam noteikti nav noslīpēta, kam ir arī pavisam loģisks izskaidrojums - Viljamsonam līdz šim metiens no distances nav bijis vajadzīgs. NBA līmenī gan bez tā būs grūti iztikt. Pat Jannis Adetokunbo, kurš savu spēli centrē ap dominēšanu soda laukumā, gadu gaitā ir attīstījis viduvēju metienu no distances (32,2% šosezon). Laba metiena trūkums arsenālā gan netraucēja grieķu basketbolistam aizvadītajā sezonā kļūt par līgas vērtīgāko spēlētāju.

Izveidot Viljamsonam cienījamu metienu būs viens no lielākajiem "Pelicans" uzdevumiem, bet daudz būtiskāks jautājums būs spēlētāja veselība. Jau šobrīd Viljamsons apskatnieku vidū ir radījis šaubas par to, vai viņam izdosies izvairīties no savainojumiem. Jāņem vērā, ka ceļgala savainojuma dēļ jaunais uzbrucējs savu debiju aizvadīja vien 22. martā, "Pelicans" 45. regulārās sezonas spēlē.

Tas nozīmē, ka atlētiskais spēlētājs ir izlaidis jau vairāk nekā pusi no savas debijas sezonas. Tāpat ar lielākiem vai mazākiem savainojumiem viņš cīnījās arī koledžā. Lai gan Viljamsona fiziskie parametri un agresīvais spēles stils ir vērtējami kā plusi, nevar aizmirst, ka katrā reizē, kad viņš palecas, ir arī jāpiezemējas, līdz ar to slodze uz jaunā spēlētāja ceļgaliem būs milzīga.

Tieši tāpēc "Pelicans" un Viljamsonam kopā vajadzētu padomāt par svara samazināšanu, lai ierobežotu traumu risku, saglabājot viņa eksplozīvo spēles stilu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?F E E D T H E B E A S T?

A post shared by Zion Williamson (@zionwilliamson) on

Ko ir teikušas citas līgas zvaigznes?

Divkārtējais NBA čempions Kevins Durants uzskata, ka tik atlētiski spēlētāji kā Viljamsons piedzimst reizi paaudzē.

Duranta bijušais komandas biedrs Goldensteitas "Warriors" rindās Stefans Karijs izteicās, ka Viljamsons ir "nereāls" un laukumā darbojas ar tādu degsmi, ko nevar iemācīt. Par spēlētāja teju pārdabisko atlētiskumu, pēc Karija domām, neesot vērts pat sākt sarunu. 

Savukārt spēlētājs, ar kuru Viljamsons pirms ienākšanas līgā tika salīdzināts visbiežāk (vismaz popularitātes ziņā), Lebrons Džeimss, ir slavējis Viljamsona profesionalitāti. Nav šaubu, ka 19 gadus jaunam spēlētājam būtu pavisam viegli noiet no ceļa, ņemot vērā viņa milzīgo publicitāti, bet Džeimss uzskata, ka jaunajam spēlētājam galva šobrīd ir īstajā vietā.

Vēl pirms Viljamsona debijas viņš medijos tika izslavināts kā "nākamais Lebrons Džeimss". Laiks rādīs, vai jaunajam uzbrucējam izdosies attaisnot uz sevi liktās cerības arī visaugstākajā līmenī. NBA faniem atliek tikai cerēt, ka Viljamsons spēs realizēt savu potenciālu un kopā ar Luku Dončiču, Tre Jangu, Dža Morantu un citiem gados jauniem spēlētājiem "nesīs NBA karogu" jaunajā desmitgadē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu