Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Foto un video Ķīniešu delikatese - sikspārņu zupa. Eksperti lidojošos zīdītājus cieši saista ar koronavīrusa uzliesmojumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Twitter

SARS vīrusam līdzīgā koronavīrusa uzliesmojums Ķīnā ir izraisījis nule 26 nāves gadījumus un vairākas pilsētas Ķīnā tikušas izolētas. Eksperti pieļauj, ka slimības pamatā varētu būt tāda ķīniešu delikatese, kā sikspārņu zupa, vēsta ārvalstu mediji.

Koronavīrusa izplatībai Ķīnā un SARS uzliesmojumam 2003. gadā ir divas kopīgas pazīmes: abas ir no koronavīrusu saimes, un abas cēlušās no dzīvniekiem, norāda "Business Insider".

Koronavīrusi ir liela vīrusu ģimene - daži no tiem inficē cilvēkus, bet citi dzīvniekus, to skaitā kamieļus, kaķus un sikspārņus. Retos gadījumos koronovīruss dzīvniekos var evolucionēt un inficēt arī cilvēkus, un izplatīties to vidū. Tieši tas notika ar SARS un MERS vīrusu un izskatās, ka notiek arī tagad.

SARS un, iespējams, arī šī koronavīrusa uzliesmojuma gadījumā sikspārņi varētu būt tā sākotnējie saimnieki.

Portāls "Apollo" jau rakstīja, ka jaunā pētījumā beidzot izvirzīts iespējamais vīrusa vaininieks - čūskas, vēsta zinātniskais žurnāls "Journal of Medical Virology".

Zinātnieki izanalizēja jaunā vīrusa gēnu sekvenci, meklējot pavedienus ģenētiskajā kodā, kas atklātu, ko šis vīruss inficē. Balstoties uz analīzēm, zinātnieki secināja, ka 2019-nCoV vīruss varētu būt cēlies no čūskām.

Citi eksperti toties uzskata, ka tieši augļu sikspārņi varētu pārnēsāt jaunatklāto vīrusu. Jo jūras velšu tirgū, kas atrodas Hubei provinces administratīvajā centrā Uhaņā, ko uzskata par vīrusa epicentru, ir iespējams iegādāties īpašu Ķīnas delikatesi - sikspārņu zupu.

Mikroblogošanas vietni "Twitter" ir pārņēmuši attēli un video ar dažādi pagatavotiem sikspārņiem un cilvēkiem, kas mielojas ar tiem.

Vadošais ķīniešu virusologs, kurš 2003. gadā palīdzēja cīnīties pret SARS epidēmiju Āzijā, ir brīdinājis, ka šī krīze var izrādīties pat desmit reizes smagāka nekā pirms 17 gadiem.

Sikspārņus tradicionālajā ķīniešu medicīnā izmanto vairāku slimību ārstēšanai, ieskaitot klepus, malārijas un gonorejas. Tiek uzskatīts, ka dzīvnieka fekālijas arī var izārstēt acu slimības, liecina seno ķīniešu medicīnas šedevrs Ben Cao Gang Mu.

Vīruss sākotnēji tika konstatēts Hubei provinces administratīvajā centrā Uhaņā.

Līdz šim apstiprināti 26 jaunā vīrusa izraisīti nāves gadījumi, bet inficēto skaits pārsniedzis 800. Turklāt divi no nāves gadījumiem reģistrēti jau ārpus Hubei provinces.

Inficēšanās gadījumi ārpus Ķīnas ir konstatēti Taivānā, Filipīnās, Taizemē, Japānā, Singapūrā, Vjetnamā, Dienvidkorejā un ASV.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu