""KPV LV" pašlaik pārstāv atsevišķu ietekmīgu personu intereses." Kaimiņš pirms kongresa kritisks par savu partiju (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Artuss Kaimiņš
Artuss Kaimiņš Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēc divām nedēļām uz kongresu sanāks partijas "KPV LV" biedri. Neilgi pirms tā partijas līdzpriekšsēdētājs un dibinātājs Artuss Kaimiņš veltījis skarbus vārdus saviem biedriem, svētdien, 26. janvārī, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Partijas "KPV LV" biedri pēdējās Saeimas vēlēšanās ieguva otru lielāko vēlētāju atbalstu, taču jau darba pirmajos mēnešos frakcija dažādu konfliktu dēļ sāka zaudēt savus kādreizējos līderus.

Šķiet, ka tagad kārta ir pienākusi vienam no partijas līdzpriekšsēdētājiem un dibinātājam Artusam Kaimiņam. No frakcijas Kaimiņš jau ir ticis izslēgts, taču no pašas partijas vismaz pagaidām pats personīgi viņš vēl nav aizgājis. Tā vietā Kaimiņš mudina biedrus balsot par to, lai "KPV LV" pašlikvidētos.

Kaimiņš apgalvo, ka partija esot krasi mainījusies un pašlaik to pārstāvot atsevišķu ietekmīgu personu intereses. Savukārt "KPV LV" frakcijas vadība Kaimiņu nodēvējusi par suni uz siena kaudzes un viņa aicinājumu par partijas likvidēšanu neuztver pārāk nopietni.

Šonedēļ Kaimiņš publiski izteicās, ka partija Latvijas valstij nodara lielāku kaitējumu, tāpēc februārī gaidāmajā kongresā "KPV LV" biedriem vajadzētu balsot par partijas pašlikvidēšanos.

"Ja Kaimiņš būtu valstsvīrs, viņš teiktu: "Par spīti domstarpībām, es turpināšu strādāt." To viņš nav pateicis. Viņš ir pateicis: "Ja nav man, tad nebūs nevienam." Un tas ļoti labi raksturo šo personu," raidījumam "de facto" izteicās otrs partijas līdzpriekšsēdētājs Atis Zakatistovs

"Ir tāds teiciens – suns uz siena kaudzes. Manuprāt, šādi izteicieni par partijas likvidēšanu ir, pirmkārt, nenopietni. Otrkārt, tie noņem atbildību. Mēs, partijas kodols, mēs domājam, kā pildīt solījumus. Kaimiņš grib likvidēt partiju, kas vienīgā var pieprasīt solījumu pildīšanu," turpināja Zakatistovs.

Gada sākumā "KPV LV" no valsts budžeta saņēma pusi no šī gada valsts finansējuma, respektīvi, 320 tūkstošus eiro. Tie partijai piešķirti saskaņā ar jaunajiem grozījumiem Partiju finansēšanas likumā.  

“Runa ir par cilvēkiem, kas, manuprāt, regulē šos ministrus. Un tā nav partijas valde, tie nav frakcijas deputāti. Manuprāt, un tas ir laikam oficiāli, ka Nemiro kunga, mūsu ekonomikas ministra, padomdevējs, oficiālais padomnieks ir Pāvels Rebenoks," par iegūto finansējumu "de facto" izteicās Kaimiņš.

"Šajā gadījumā, manuprāt, Rebenoks tirgojas ar ietekmi un principā, manuprāt, Rebenoks ir darba devējs Ralfam Nemiro kungam un darba uzdevumu devējs," turpināja Kaimiņš.

"Rebenoka kungs man nekad nav bijis priekšnieks. Savukārt es nenoliedzu, ka mums ar viņu ir izveidojusies ļoti laba sadarbība juridiskā plāksnē, arī kā cilvēku es viņu personīgi pazīstu. Līdz ar to, teiksim, viņa ietekme Ekonomikas ministrijā ir tāda, ka viņš sniedz man juridiskus padomus," Kaimiņa izteicienus raidījumam "de facto" noraidīja Ekonomikas ministrs Nemiro.

"Mums ļoti bieži jāpieņem lēmumi attiecībā par dažādiem juridiskiem aspektiem, jo mēs taču normatīvos aktus arī izdodam, un te mēs ļoti cieši sadarbojamies. Es to nekādā veidā nenoliedzu," saka Nemiro.

"Oficiāli tas ir Māris Gulbis, kurš ir bijušais iekšlietu ministrs. Bet man ir informācija, ka tas ir gan Guntis Rāvis, gan Guntis Indriksona kungs, iespējams, arī Bislans Abdulmuslimovs. Mans uzdevums ir pabrīdināt: tā vairs nav tā partija, kuru mēs dibinājām. Tie vairs nav tie mērķi," bažas par iekšlietu ministra Sanda Ģirģena padomdevējiem raidījumam "de facto" izteica Kaimiņš.

"Es esmu lasījis dažādus rakstus "Latvijas Avīzē", ka piesauc manu saistību ar Aināru Šleseru vai vēl kaut kādiem oligarhiem," ietekmi uz savu darbu raidījumam "de facto" noliedza Ģirģens.

"Absolūti noliedzu šāda veida spekulācijas. Es personīgi nepazīstu Šleseru, neesmu ar viņu ticies un nepazīstu personīgi arī citus oligarhus, neveidoju nekādas attiecības," izteicās Ģirģens.

Visi "KPV LV" ministri uzskata, ka Krišjāņa Kariņa vadītā valdība, kurai šonedēļ apritēja gads, ir strādājusi labi, un Kaimiņa pārmetumi, arī par iespējamu Šlesera vai Aivara Lemberga ietekmi uz partiju, neesot pamatoti. 

"Ja Kaimiņa kungs tā apgalvo, ka kādam ir kontakti vai sakari, nu tad viņš droši vien tikai var uz tiem jautājumiem atbildēt. Bet es arī neesmu dzirdējusi, ka vispār mūsu partijai būtu kādreiz bijuši kādi sakari vai kontakti ar oligarhiem," savas domas raidījumam "de facto" izteica Labklājības ministre Ramona Petraviča. 

"KPV LV" frakcijā no sākotnējiem 16 deputātiem vairs plaikuši tikai 10. Tāpat tiek plānota arī partijas nosaukuma maiņa. Partijas līdzpriekšsēdētājs Zakatistovs uzskata, ka tā vairs nebūs viena vai dažu līderu partija.

"Mūs interesē taupība, interesē drošība dažādos tās aspektos un skaidra nākotne Latvijas iedzīvotājiem. Šis ir mūsu kodols. Ja mēs domājam par zinātniskiem vārdiem, tad mēs esam fiskāli konservatīvi," partijas vērtību kodolu "de facto" noformulēja Zakatistovs.

"Esam braukuši jau pa Latviju un runājuši ar novadu domju deputātiem. Mums ir cilvēki, kuri ir teikuši, ka viņi ir gatavi pievienoties. Mums būs patiešām arī jauni cilvēki no reģioniem, kuri ir deputāti jau tagad novadu domēs. Viņi pievienosies mums, un mēs iesim ar tādu jaunu vilni jau uz priekšu, un tas būs tieši balstīts jau uz šiem reģioniem," raidījumam "de facto" teica "KPV LV" domes priekšsēdētājs Ēriks Pucens.

Pirms gada pēc publiskajiem konfliktiem ar Kaimiņu no partijas un frakcijas tika izslēgts bijušais "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems. Pēc viņa tika atlaistī vēl trīs frakcijas pārstāvji, tajā skaitā arī trešā partijas līdzpriekšsēdētāja Linda Liepiņa. 

"Es nenodarbojos ar kaut kādu baumu apspriešanu. Neesmu tajā partijā, prasiet tajā partijā. Kāds man tur sakars," par savu iespējamo atgriešanos "KPV LV" "de  facto" izteicās Gobzems.

"Cilvēki pa pakšiem runā, ka, iespējams, situācija ar Kaimiņu ir izveidojusies, lai nogludinātu kaut kādu atgriešanās ceļu Gobzemam, Liepiņai, Sprūdei vai Šmitam. Es to absolūti kategoriski noliedzu, tā nav taisnība," tuvināšanos ar partijas bijušajiem biedriem "de facto" noliedza Zakatistovs.

"Es domāju, ka sadarbības partneriem arī ir jāieklausās tajā, un es domāju, ka tā nav, iespējams, jauna informācija viņiem. Es domāju, arī premjeram vajadzētu ieklausīties un saprast, vai tas ir šīs valdības stabilitātes vērts," raidījumam "de facto" komentēja Kaimiņš.

Lai partija pieņemtu lēmumu par darbības izbeigšanu, biedru sapulcē par to jānobalso vairāk nekā divām trešdaļām klātesošo, paredz "KPV LV" statūti. Cik daudzi varētu šo ideju atbalstīt, Kaimiņš prognozēt atturas.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu