Sanderss paziņo, ka uzvarējis Aiovas priekšvēlēšanās (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV senators un prezidenta amata kandidāts Bērnijs Sanderss.
ASV senators un prezidenta amata kandidāts Bērnijs Sanderss. Foto: Reuters/ScanPix

Senators Bērnijs Sanderss, kas pārstāv demokrātu kreiso spārnu, pirmdien, 3. februārī, paziņojis, ka guvis uzvaru Aiovā notikušajās partijas priekšvēlēšanās.

Lai gan priekšvēlēšanu balsu skaitīšanas rezultātu oficiālā pasludināšana ir aizkavējusies, Sanderss, atsaucoties uz iekšējo informāciju, paziņojis, ka viņš apsteidzis mēreni noskaņoto pretendentu Pītu Būtidžiču, kurš ierindojies otrajā vietā.

Saskaņā ar datiem, kurus publiskojis Sandersa kampaņas štābs, viņš ieguvis 28,62% balsu, bet Būtidžičs - 25,71%.

Dati, kurus savākuši Sandersa kampaņas aktīvisti liecina, ka trešajā vietā ir vēl viena kreiso progresīvo pārstāve senatore Elizabete Vorena, par kuru balsojuši 18,42%, bet mēreno pārstāvis Džo Baidens, kas līdz šim valsts mērogā aptaujās bijis vadībā, noslīdējis līdz ceturtajai vietai ar 15,08% balsu.

Savukārt mērenā senatore Eimija Klobušāra palikusi piektajā vietā, iegūstot 10,93% lielu atbalstu.

Nevienam citam no atlikušajiem pretendentiem uz izvirzīšanu no Demokrātu partijas dalībai ASV prezidenta vēlēšanās nav izdevies pārvarēt desmit procentu atzīmi.

Priekšvēlēšanas Aiovā tiek organizētas kā vēlētāju sapulces, nevis kā tradicionālas vēlēšanas pie balsošanas urnām, un Sandersa štāba paziņotie rezultāti iegūti, apkopojot datus no gandrīz 40% iecirkņu.

Kā ziņots, "kvalitātes pārbaužu dēļ" ASV Aiovas štatā aizkavējusies Demokrātu partijas pirmo priekšvēlēšanu rezultātu paziņošana.

"Rezultātu integritāte ir pats svarīgākais," teikts Demokrātu partijas izplatītajā paziņojumā medijiem.

Tikmēr kandidāti ir spiesti gaidīt Aiovā, nespējot doties tālāk uz Ņūhempšīru, kur paredzētas nākamās Demokrātu partijas priekšvēlēšanas.

Priekšvēlēšanas Aiovā ir svarīgas tāpēc, ka tās atstās ietekmi uz pretendentu tālāko kampaņu pirms priekšvēlēšanām vairāk apdzīvotajos štatos, kur norisināsies cīņa par ievērojami lielāku Demokrātu partijas nacionālā kongresa delegātu skaitu, kuriem jūlijā būs oficiāli jāizvirza savs kandidāts.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu