VID izdevies pirmo reizi konfiscēt kriptovalūtu (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Pagājušā gada oktobrī kādas krimināllietas ietvaros Pārdaugavas tiesa lēma, ka noziedznieku norēķinos izmantotā kriptovalūta ir jākonfiscē. Toreiz vēl nebija skaidrības, kā to izdarīt, tomēr tagad Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir atradis risinājumu, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes".

Kā stāstīja Kurzemes rajona prokuratūras Rīgā prokurore Inese Linberga, pierādījumu kopums deva pietiekamu pamatu secināt, ka kriptovalūta ir iegūta noziedzīgā ceļā un saistīta ar noziedzīgu nodarījumu. Kriptovalūtas atsavināšana tika uzticēta VID, kas sākotnēji izvairījās sniegt komentārus par šo lietu.

Dienestam iepriekš nebija nācies strādāt ar kriptovalūtu konfiscēšanu. Vairākus mēnešus pēc notikušā VID pārstāvis Uldis Rūbežnīks raidījuma pastāstīja, ka tiesas dotais uzdevums ir izpildīts. Tas noticis, jo dienests saņēmis pieejas kodu privātajam maciņam.

"Tiesa un procesa virzītājs mums nodeva piekļuves datus. Bez šiem datiem neko tālāk izdarīt ar kriptovalūtu nav iespējams," teica Rūbežnīks.

Piekļuves dati jeb "maciņa atslēga" ir parole, kas ļauj ar to rīkoties. Bez paroles kriptovalūtai nevarot piekļūt pat hakeri. Neskatoties uz to, ka maciņa atslēga var vienlaikus būt vairāku cilvēku rokās, VID neuzskata, ka kriptovalūta būtu jāpārvieto uz kādu citu, kas būtu drošāks.

"Šobrīd kriptovalūta atrodas tajā pašā - sākotnējā maciņā, VID rīcībā ir tikai piekļuves informācija," raidījumam skaidroja Rūbežnīks.

Savukārt informācijas tehnoloģiju (IT) speciālists Kirils Solovjovs pauda, ka šajā reizē VID amatpersonām ir vienkārši paveicies, jo tika iedoti pieejas kodi konkrētajam maciņam.

Solovjovs arī piebilda, ka ir dīvaini, ka "Bitcoin" joprojām tiek glabāti tajā pašā maciņā, kam paroli zina arī noziedznieks.

"Tas, kas mani satrauc - VID nav pārskaitījuši to naudu. Tā stāv tai pašā maciņā. Es nezinu visas lietas detaļas, bet pieņemt, ka šis noziedznieks nepārskaitīs kaut kur, kamēr VID mēģina pārdot to kriptovalūtu, garantēt nevar," raidījumam skaidroja speciālists Solovjovs.

VID pārstāvis gan ir pārliecināts, ka neviens cits, izņemot valsts iestādes, šo maciņu neizmanto. Rūbežnīks gan atzīst, ka par turpmākajiem kriptovalūtu konfiscēšanas gadījumiem pārliecības nav, jo ne vienmēr būs iespēja iegūt pieejas kodus.

"Varētu būt arī gadījumi, kad mēs varēsim konfiscēt, varētu arī būt, ka mēs nevarēsim to tehniski izdarīt," "900 sekundēm" sacīja Rūbežnīks.

VID "Bitcoin" neuzskata par valūtu, bet gan par mantu, tādēļ tagad ikviens uzņēmums var pieteikties un nopirkt konfiscēto maciņu ar 0,0222 bitkoiniem. Tiem gan vērtība ir kritusies un šobrīd tie maksā 186 eiro.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu