ES neatbalsta Trampa Tuvo Austrumu miera plānu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Savienības karodziņi
Eiropas Savienības karodziņi Foto: AFP / Scanpix

Eiropas Savienība (ES) otrdien, 4. februārī, noraidīja ASV prezidenta Donalda Trampa Tuvo Austrumu miera plānu un pauda bažas par Izraēlas ieceri anektēt daļu palestīniešu teritoriju.

Trampa plānā, kas tika prezentēts 28. janvārī, paredzēta palestīniešu valsts izveide, tomēr plānā nav ievērotas pat minimālās palestīniešu prasības un paredzēts aptuveni 30% okupēto palestīniešu Rietumkrasta teritoriju nodot Izraēlai.

Paziņojumā ES augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs uzsvēra bloka uzticību divu valstu atrisinājumam, kurā līdzās Izraēlai būtu "neatkarīga, demokrātiska, viengabalaina, suverēna un dzīvotspējīga Palestīnas valsts". Risinājumam jābalstās 1967. gada robežās, pieļaujot abpusēji pieņemamu apmaiņu ar teritorijām.

Kā norādīja Borreljs, ASV iniciatīva ir "novirzīšanās no šiem starptautiski akceptētajiem parametriem".

"Lai veidotu taisnīgu un paliekošu mieru, neatrisinātie galīgā statusa jautājumi ir jāizšķir tiešās abu pušu sarunās. Tie, pirmkārt, ietver jautājums, kas ir saistīti ar robežām, Jeruzalemes statusu, drošību un bēgļu jautājumu," norādīja ES augstais ārlietu pārstāvis.

Trampa plānu ar sajūsmu uzņēma Izraēlas labējais premjerministrs Benjamins Netanjahu, bet palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass to nodēvēja par "blēņām" un "sazvērestību ". Persijas līča arābu valstis plānu noraidījušas kā "angažētu".

Augstākās Izraēlas amatpersonas bija klāt plāna prezentācijas pasākumā, bet neviens palestīnietis sarīkojumā nepiedalījās.

Netanjahu jau paziņojis, ka vēlas virzīties tālāk un anektēt jaunus okupētā Rietumkrasta apgabalus.

"Mums ir īpašas bažas par paziņojumiem attiecībā uz Jordānas ielejas un citu Rietumkrasta daļu aneksiju," uzsvēra Borreljs.

Palestīnieši vēlas, lai viņu nākotnes valsts teritorijā būtu viss Jordānas upes rietumkrasts, ko Izraēla okupēja 1967. gadā, Austrumjeruzaleme kļūtu par valsts galvaspilsētu, bet okupēto apgabalu pamestu vairāk nekā 700 000 tur apmetnēs izmitināto ebreju kolonistu.

Trampa plāns lielā mērā saskan ar Netanjahu stingrā kursa nacionālistu redzējumu par reģiona nākotni, bet palestīniešu galvenās prasības ignorētas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu