14 mājās atrodami priekšmeti, kuru izmešana var krietni uzlabot veselību (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Apņemoties dzīvot veselīgāk, vairums cilvēku sāk ar jaunu priekšmetu iegādi - piemēram, jaunu sporta tērpu vai trenažieri. Tiesa, labāk ir no sākuma padomāt par lietām mums visapkārt, kas var negatīvi ietekmēt mūsu veselību, vēsta portāls "Lisa".

Gaisa atsvaidzinātājs

Lai arī patīkams aromāts piešķir mājvietai patīkamu atmosfēru, kopumā vajadzētu atteikties no ķīmisko gaisa atsvaidzinātāju lietošanas - daudzu līdzekļu sastāvā ir kaitīgie ftalāti, kas negatīvi ietekmē elpošanas sistēmu. Lieliska alternatīva ir vīraks, aromātiskās sveces vai ēteriskās eļļas.

Plastikāta konteineri

Mājās nevajadzētu tuvēt plastmasas traukus, kuri veidoti no cietas plastmasas un ir ar atzīmi "PK" - polikarbonāts. Šīs materiāla sastāvā ir ķīmiskas vielas, kas var nokļūt ēdienā un izraisīt vēl neizpētītas sekas. Ēdiena glabāšanai labāk izvēlēties stikla traukus.

Plastmasas griežamie dēlīši

Pārtikas produktu griešanas laikā šāda veida dēlīšos rodas mikroplaisas, kurās vairojas baktērijas - tas ir jo īpaši bīstami, ja dēlītis tiek izmantots gaļas un jūras produktu sagatavošanai. Labāk izvēlēties un kārtīgi kopt koka dēlīti - tā sastāvā ir sveķi, kas ir ar dabīgu antibakteriālu iedarbību.

Vecas garšvielas

Ar laiku no garšvielām izgaro ēteriskās eļļas, kas piedod garšu ēdienam, līdz ar ko to lietošana kļūst bezjēdzīga un vairums izvēlas papildināt savu maltīti ar neveselīgām mērcēm, kas tikai kaitē figūrai un labsajūtai.

Zobu birste

Šī higēnas produkta lietošanas termiņš ir divi vai trīs mēneši! Pa šo laiku birstītes sari zaudē elastību un izturību, līdz ar ko tā kļūst neefektīva. Pat ja šķiet, ka ar to viss ir kārtībā, nedrīkst aizmirst, ka šis produkts ir īsts dzīru galds baktērijām.

Antibakteriālās ziepes

Kaitīgās baktērijas iznīcina arī parastas ziepes un karsts ūdens. Pārlieka antibakteriālo ziepju izmantošana pamatīgi iedragā ādas dabīgo mikrofloru, savukārt kaitīgās baktērijas ar laiku var kļūt aizvien izturīgākas un galu galā izraisīt slimības.

Vecs apģērbs

Pētījumi ir atklājuši, ka sen neizmantota apģērba turēšana skapī paaugstina trauksmes un stresa līmeņus. Tas esot saistīts ar pārliekām ekspektācijām - cilvēki cer, ka viņiem šie apģērba gabali reiz atkal derēs vai tie atkal būs modē, kas galu galā vienkārši vairo nekārtību.

Veci sporta apavi

Vairums ražotāju norāda, ka pat viskvalitatīvākie skriešanas apavi ir jāmaina ik pēc 400 noskrietiem kilometriem. Ja cilvēks nedēļā noskrien 30-40 kilometrus, apavu mūžs būs aptuveni trīs mēnešus ilgs - pēc tam zole zuadē amortizācijas spējas un skriešana kļūst neērta, kā arī strauji palielinās traumu risks. 

Izstaipīti krūšturi

Nekas nav mūžīgs, arī šis sievietēm tik nepieciešamais apģērba gabals. No izstaipīta krūštura nav nekādas jēgas - tas nesniedz nepieciešamo atbalstu un var radīt nopietnas mugurkaula problēmas.

Kontaktlēcu futlāris

Šos trauciņus būtu jāmaina aptuveni divas vai trīs reizes mēnesī. Lai arī mēs to ar neapbruņotu aci neredzam, šajos trauciņos ļoti ātri savairojas baktērijas un pat pelējums, kuru nav iespējams pienācīgi iztīrīt. Mikroorganismi nokļūst uz acs, kas tālāk var beigties ar infekciju vai pat redzes zaudēšanu.

Veca skropstu tuša

Dažādi krēmveida un šķidri kosmētikas produkti ar laiku uzkrāj neticamu baktēriju daudzumu, tādēļ ir svarīgi tos nelietot ilgāk par uz iepakojuma minēto derīguma termiņu. Skropstas atrodas tuvu acij, kas ātri vien var izraisīt infekciju. Eksperti iesaka atturēties arī no svešas kosmētikas izmantošanas.

Šķidra lūpukrāsa vai lūpu spīdums

Te pastāv tāds pats risks, kā ar skropstu tušu - produkts var izrādīties pilns ar baktērijām. Vairumam šāda veida kosmētikas produktu ir trīs gadu derīguma termiņš, organiskiem līdzekļiem - mazāks.

Vecs pretiegdeguma krēms

Derīguma termiņš arī šajā gadījumā nav vienkārša formalitāte - SPF filtrs, kas pasargā no kaitīgā starojuma, ar laiku vienkārši pārstāj būt aktīvs un nekādā veidā nepasargā no ādas novecošanās vai onkoloģiskas dabas problēmām.

Spilveni

Spilvenu "dzīves laiks" ir ne lielāks par diviem gadiem. Vairums cilvēku uz spilvena pavada aptuveni astoņas stundas diennaktī. Šajā laikā uz galvas atbalsta krājas sviedri, putekļi, ādas un kosmētikas daļiņas, kas ir īsts zviedru galds mikroorganismiem un vairāk kā 150 dažādiem putekļu ērcīšu veidiem. Gulēšana uz veca spilvena var izraisīt alerģisku reakciju un pat astmu.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu