Somijas valdība plāno tēviem piešķirt tikpat garu bērna kopšanas atvaļinājumu, cik mātēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Somijas valdība plāno jaunajiem tēviem piešķirt tikpat garu bērna kopšanas atvaļinājumu, cik mātēm, tā ilgumu tādējādi gandrīz dubultojot, vēsta aģentūra "Reuters".

Apmaksāts bērna kopšanas atvaļinājums tēviem tiks pagarināts līdz nepilniem septiņiem mēnešiem. Tikpat garš tas šobrīd ir sievietēm. Pusi no šī laika var atdot otram vecākam. Sievietēm arī pienākas mēnesi garš grūtniecības atvaļinājums pirms paredzētā dzemdību datuma.

Somijas veselības un sociālo lietu ministre Aino Kaisa Pekonena sacīja, ka 
"radikālās reformas" mērķis ir uzlabot dzimumu līdztiesību un dzimstības rādītājus, kas valstī pazeminās.

"Šis nodrošinātu lielāku līdztiesību vecāku starpā un dažādību ģimenēs," sacīja ministre.

Laikā no 2010. gadam līdz 2018. gadam jaundzimušo skaits Somijā samazinājies par aptuveni 20%. Pekonena sacīja, ka citās valstīt, piemēram, Zviedrijā un Islandē, piedāvājot ilgāku atvaļinājumu tēviem, esot novērota dzimstības rādītāju paaugstināšanās.

Somijas piecu partiju koalīcija, kuras visas vada sievietes, no kurām četras ir jaunākas par 35 gadiem, pie varas nāca decembrī un dzimumu līdztiesību noteica kā prioritāti.

Iepriekšējā Somijas valdība 2018. gadā centās ieviest bērna kopšanas atvaļinājuma reformu, tomēr ideju atmeta, kad tā tika atzīta par pārāk dārgu.

Pekonena arī sacīja, ka, sadalot mājas darbus starp abiem vecākiem, tiek samazināts šķiršanās risks.

"Ilgtermiņā tas uzlabo līdztiesību arī darba dzīvē un algu sfērā, liekot tēviem ilgāku laiku nekā iepriekš pavadīt bērna kopšanas atvaļinājumā," sacīja ministre.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu