Rīgas pašvaldība ir vienīgā vietvara valstī, kas nav apstiprinājusi 2020. gada budžetu (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs piedalās preses konferencē par pagaidu noregulējumu atkritumu apsaimniekošanā.
Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs piedalās preses konferencē par pagaidu noregulējumu atkritumu apsaimniekošanā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) līdz šim saņēmusi 118 no 119 pašvaldību apstiprinātajiem 2020. gada budžetu projektiem un vienīgā vietvara, kas savu finanšu dokumentu vēl nav pieņēmusi, ir Rīgas dome, informēja VARAM.

Kā norāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP), Rīgas domes nespēja pieņemt budžetu nopietni kaitē pašvaldības normālas darbības īstenošanai, kavē attīstības jautājumu risināšanu, kā arī ir pretēja sabiedrības interesēm.

"Lai arī likums neparedz tiešas sankcijas budžeta neapstiprināšanas gadījumā, pašvaldības deputātiem jābūt politiski atbildīgiem un jāpanāk pašvaldības budžeta pieņemšana pēc iespējas ātrāk," uzskata Pūce.

VARAM atgādina, ka gadskārtējais pašvaldības budžets jāizstrādā un jāiesniedz apstiprināšanai pašvaldības domē ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc gadskārtējā valsts budžeta likuma izsludināšanas. Valsts budžets 2020. gadam tika izsludināts 2019. gada 28. novembrī, līdz ar to 2020. gada 28. janvāris bija pēdējā diena, kad domes priekšsēdētājam domē jāiesniedz budžeta projekts.

Budžetu pašvaldība izstrādā un izpilda patstāvīgi, taču saistošos noteikumus par pašvaldības budžeta apstiprināšanu un budžeta grozījumiem pašvaldība triju dienu laikā rakstveidā vai elektroniskā veidā nosūta VARAM zināšanai. 

Rīgas dome 2020. gada budžetu nav spējusi pieņemt tajā esošās politiskās krīzes dēļ. Koalīciju veidojošā partija "Saskaņa" un deputātu bloks "Rīgai" janvāra vidū paziņoja, ka budžeta pieņemšanu neatbalstīs, kamēr mēra krēslu ieņems Oļegs Burovs (GKR).

Atbalstīt budžeta pieņemšanu līdz šim nav bijis gatavs arī neviens cits domē pārstāvētais politiskais spēks, neskaitot mēra partiju "Gods kalpot Rīgai".

Nedēļu gaitā koalīcijas partneru attiecības ir tikai pasliktinājušās un deputāti līdz šim nav spējuši budžeta projektu izskatīt nedz Finanšu un administrācijas lietu komitejā, nedz Rīgas domes sēdē.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu