"Saskaņa" vēršas VARAM ar aicinājumu atlaist Burovu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Oļegs Burovs.
Oļegs Burovs. Foto: LETA

Rīgas domes "Saskaņas" frakcija vērsusies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) ar aicinājumu ministram Jurim Pūcem (AP) "rīkoties konsekventi" un par, viņuprāt, pieļautajiem likumpārkāpumiem atstādināt no amata Rīgas mēru Oļegu Burovu (GKR).

Kā aģentūru LETA informēja "Saskaņas" frakcijas vadītājs Maksims Tolstojs, ir saņemta visiem domes deputātiem adresēta Pūces vēstule, kurā viņš aicina godprātīgi pildīt Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma normas, apmeklēt domes sēdes un apstiprināt pašvaldības budžetu 2020. gadam.

Tolstojs pauž nostāju, ka "Saskaņas" frakcijas deputāti "godprātīgi ir apmeklējuši visas sasauktās Rīgas domes sēdes", taču lemt par pilsētas budžeta apstiprināšanu deputātiem neesot bijis iespējas, jo Burovs nav sasaucis sēdi ar šādu darba kārtību. 

"Tādējādi Burovs ir pārkāpis likumu "Par pašvaldību budžetiem". Burovs nav ievērojis arī likuma "Par pašvaldībām" normas, jo šā gada janvārī nav notikusi neviena Rīgas domes kārtējā sēde," uzskata "Saskaņas" frakcijas vadītājs. 

Tolstoja ieskatā, atstādinot Burovu, ministrs apliecinātu, "ka likums mūsu valstī visiem ir viens", un tiem, kas to neievēro, pienākas atbilstošs sods.

"Mēs gribētu būt pārliecināti, ka ministra kungs stingri uzrauga likuma ievērošanu, nevis spēlē politiskās spēles savas partijas interesēs. Mēs uzskatām, ka ministra rokās ir arī instrumenti, kā piespiest pašreizējo Rīgas mēru sasaukt sēdi pilsētas budžeta apstiprināšanai," pauž deputāts, sakot, ka "Saskaņas" frakcija ir gatava godprātīgi un ar atbildības izjūtu lemt par budžeta pieņemšanu.

Jau ziņots, ka politiskās nestabilitātes dēļ, Rīgas pašvaldība ir vienīgā valstī, kura līdz šim nav spējusi pieņemt pašvaldības 2020. gada budžetu.

Koalīciju veidojošā partija "Saskaņa" un deputātu bloks "Rīgai" janvāra vidū paziņoja, ka budžeta pieņemšanu neatbalstīs, kamēr mēra krēslu ieņems Burovs. Atbalstīt budžeta pieņemšanu nav bijis gatavs arī neviens cits domē pārstāvētais politiskais spēks, neskaitot mēra partiju "Gods kalpot Rīgai".

Turklāt sākotnēji tieši "Saskaņa" un deputātu bloks "Rīgai" boikotēja un neapmeklēja nozaru komiteju sēdes, kurās bija jāskata budžeta projekts. "Saskaņieši" ieradās uz Finanšu un administrācijas lietu komiteju, taču pēc viņu rosināta balsojuma, jautājums par budžetu no darba kārtības tika izslēgts.

Pēc tam Burovs vairs nav mēģinājis sēdēs skatīt budžeta projektu un izdevis rīkojumu, kas ļauj domes struktūrām strādāt ar 1/12 daļu aizvadītā gada budžeta, vienlaikus arī īstenojot visas jaunās iniciatīvas.

Tāpat Burovs ar opozīcijas deputātiem vienojās sasaukt trīs domes sēdes, taču nenodrošināt tajās kvorumu, tādējādi radot tiesisku pamatu domes atlaišanai.

Burovs tādā veidā centies paātrināt domes atlaišanu, jo līdzšinējo koalīcijas partneru nesaskaņas domes darbu paralizējušas tiktāl, ka domnieki nav spējīgi pieņemt pašvaldības 2020. gada budžetu.

Papildus "Saskaņa" un deputātu bloks "Rīgai" bija rosinājuši domi lemt par Burova atstādināšanu, tomēr arī sēde, kas bija sasaukta šim mērķim, nenotika kvoruma trūkuma dēļ.

Viena no "Saskaņas" līderēm Anna Vladova (S) pēcāk aģentūrai LETA sacīja, ka frakcija ir gatava turpināt darbu līdz domes atlaišanai un ir gatava pieņemt "sabalansētu, normālu budžetu", kur tiks iekļauti arī viņu priekšlikumi, nevis tikai Burova personīgās vēlmes. 

Vladova norādīja, ka viņai "Burova teātris nav saprotams", taču frakcija ir gatava tuvāko nedēļu laikā rosināt budžeta skatīšanu domē, iekļaujot tajā savus priekšlikumus.

Paralēli parlamentā tiek skatīts Rīgas domes atlaišanas likumprojekts, par kuru galīgajā lasījumā plānots lemt jau šo ceturtdien.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu