Ņūhempšīras demokrātu priekšvēlēšanās uzvarējis Sanderss

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

ASV Ņūhempšīras pavalstī otrdien notikušajās Demokrātu partijas priekšvēlēšanās uzvarējis galēji kreisais senators Bērnijs Sanderss, liecina ASV televīzijas kanālu aplēses.

Pēc rezultātu saņemšanas no gandrīz 90% balsošanas iecirkņu Sanderss ieguvis 26% balsu.

No viņa nedaudz atpaliek mēreni noskaņotais bijušais Sautbendas mērs Pīts Būtidžedžs ar 24,3% balsu, bet trešo vietu ar 19,9% balsu ieņēmusi vēl viena mērenā pretendente - senatore Eimija Klobušāra.

Savukārt otra vadošā kreiso radikāļu jeb tā dēvēto progresīvo pretendente senatore Elizabete Vorena ir ceturtajā vietā ar 9,3% balsu.

Tikmēr bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens, kurš mēnešiem ilgi bija demokrātu favorīts nacionālā mērogā, priekšvēlēšanās Ņūhempšīrā ierindojies tikai piektajā vietā, iegūstot 8,4% balsu.

Tādējādi Vorena un Baidens neiegūs nevienu no Ņūhempšīras delegātiem, kam Demokrātu Nacionālajā konventā būs jābalso par partijas kandidāta izvirzīšanu novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās.

Ņūhempšīras delegāti tiks proporcionāli sadalīti starp tiem pretendentiem, kas ieguvuši vismaz 15% balsu.

Saskaņā ar televīzijas kanāla CNN aplēsēm šobrīd pēc izcīnīto delegātu skaita, ņemot vērā arī pagājušajā nedēļā notikušo Aiovas priekšvēlēšanu rezultātus, ir Būtidžedžs, kas ieguvis 23 delegātus. Viņam uz papēžiem ar 21 delegātu min Sanderss. Trešajā vietā ir Vorena, kas tomēr ievērojami atpaliek no abiem līderiem. Viņa šobrīd izcīnījusi tikai astoņus delegātus.

Šo sarakstu noslēdz Klobušāra un Baidens, kam attiecīgi ir septiņi un seši delegāti.

Nevienam citam no pretendentiem pagaidām nav izdevies iegūt kāda delegāta balsi.

Lai nodrošinātu savu izvirzīšanu Nacionālajā konventā pretendentam nepieciešamas vismaz 1991 delegāta balss.

Pēc Ņūhempšīras priekšvēlēšanām par izstāšanos no cīņas par demokrātu nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām jau paziņojis uzņēmējs Endrū Jangs un senators Maikls Benets. Pēc viņu izstāšanās cīņu par demokrātu nomināciju turpina deviņi pretendenti.

Nākamās demokrātu priekšvēlēšanas paredzētas 22.februārī Nevadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu