Seksa roboti var radīt psiholoģisku kaitējumu, brīdina eksperti (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

ASV pētnieki brīdinājuši, ka ar mākslīgo intelektu apveltīti seksa roboti draud nodarīt psiholoģisku un morālu kaitējumu indivīdiem un sabiedrībai, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Eksperti pauda, ka tehnoloģijas netiek pietiekami uzraudzītas, jo atbildīgās iestādes ir pārāk apkaunotas, lai veiktu izpēti. Zinātnieki vēlas novērst šādu robotu neregulētu izmantošanu.

Dr. Kristīne Hendersena no Djūka Universitātes pastāstīja BBC, ka "likmes ir augstas".

"Daži roboti ir ieprogrammēti tā, lai protestētu, lai radītu izvarošanas scenāriju," viņa sacīja.

"Dažiem dizains veidots tā, lai tie izskatītos pēc bērniem. Viens no to ražotajiem Japānā ir atzinies, ka ir pedofils, un saka, ka šīs ierīces ir profilakse, lai viņš nesāpinātu īstus bērnus."

"Bet vai tas normalizē un dod cilvēkiem iespēju piekopt uzvedību, pret ko būtu jāattiecas, to vienkārši izskaužot?" Dr. Hendersene sacīja Amerikas Zinātnes Attīstības Asociācijas ikgadējā konferencē.

Tiešsaistē reklamē ne vienu vien seksa robotu. ASV bāzēts uzņēmums "Realrobitix" izplatījis video, kurā tā robotu "Harmonija" reklamē par aptuveni 8000-10 000 dolāru.

Tā ir cilvēka izmēra lelle, kas spēj mirkšķināt, kustināt acis un kaklu, un lūpas, kad robots runā.

Runājot ar skotu akcentu, tā saka, "ja tu pareizi izspēlēsi kārtis, dabūsi prieku un jautrību". Uzņēmuma dibinātājs un vadītājs Mets Makmalens paskaidroja, ka "Harmonijas" mākslīgais intelekts ļauj "viņai" izveidot attiecības ar īpašnieku.

"Viņa atcerēsies lietas par tevi, kas tev patīk, nepatīk un tavas pieredzes," stāstīja Makmalens.

Demontfortas Universitātes Robotu un Mākslīgā intelekta Ētikas profesore Keitlīna Ričardsone vēlas, lai šādas mārketinga stratēģijas tiek aizliegtas.

"Šie uzņēmumi saka: "Tev nav draudzības? Tev nav dzīvesbiedra? Neuztraucies, mēs tev varam radīt draudzeni robotu." Attiecības ar draudzeni ir balstītas uz intimitāti, pieķeršanos un abpusēju apmaiņu. Šīs lietas nevar replicēt ar mašīnu," sacīja profesore.

Viņa vēlas dot padomu grupai, kas ir izveidota, lai uzraudzītu šādu produktu izplatību. Kampaņa pret seksa robotiem sadarbojas ar politikas ekspertiem, cerībā radīt likumdošanu, kas aizliegtu apgalvot, ka roboti var aizvietot cilvēciskas attiecības.

"Vai mēs virzīsimies uz nākotni, kur mēs turpinām normalizēt ideju par sievieti kā seksa objektu?" viņa sacīja BBC.

"Ja kādam ir problēma ar attiecībām īstajā dzīvē, ar to jātiek galā tāpat, kā citiem, nevis normalizējot ideju, ka tavā dzīvē var būt robots, un tas būs tikpat labs kā cilvēks."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu